13 °C Budapest

Féláron rabolhatjuk ki a bútoróriásokat: ezeket a termékeket szórja ki az IKEA, Möbelix

2018. április 10. 05:30

A bútoreladások nagysága évről évre növekszik Magyarországon, sok esetben azonban még ma is azt látni, hogy a lakosságnak egyszerűen nincs pénze a magasabb árkategóriájú bútorok megvásárlására. Egy kis kompromisszummal azonban még egy többszázezres termék árából is megcsíphetünk 30, 50 de akár 80 vagy még több ezer forintot is. És mindezért csak annyit kell tennünk, hogy felkutatjuk azokat az áruházi termékeket, amiket valamilyen sérülés vagy széria váltás miatt  kedvezménnyel láttak el a boltok. A kutakodással kapcsolatban jó hír, hogy az általunk megkérdezett összes bútoróriásnál van erre lehetőségünk, rossz viszont az, hogy rendkívül sok múlik a szerencsén, plusz legtöbbször személyesen, időt nem kímélve kell utána mennünk a dolgoknak.

Bár a bútoreladások száma Magyarországon az utóbbi években egyre csak erősödik, ennek a nagysága még mindig jócskán elmarad a 2008 előtti időszakhoz képest. Összehasonlításként, - a Központi Statisztikai Hivatal adati szerint - míg 2007-ben több mint 164 milliárd forintnyi forgalmat bonyolított a szektor, addig ez a szám mára - az utóbbi évek jókora növekedések ellenére is - még mindig csak alig több mint 141 milliárd forint.

A válságból kilábaló ingatlanpiac, az újházak építése és az újépítésű lakások magas számú értékesítési volumene tehát újra felfelé húzza a bútorpiacot. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a nagyobb mértékű eladási forgalomnak akadálya a bútorkereskedők folyamatos lemorzsolódása is. Számokban mindez azt jelenti, hogy miközben egy évtizeddel ezelőtt még ötezer felett mozgott a bútort kínáló kiskereskedelmi egységek száma, addig 2017-re ez a szám már csak 3 683 (KHS). A gyeplőt pedig egyértelműen nemzetközi bútormultik vették át, akik a bútorokon kívül szinte minden egyéb lakberendezési terméket is felvonultatnak áruházaikban.

Az elemzésekkel kapcsolatban kijelenthető az is, hogy a növekvő forgalom ellenére a híresen árérzékeny magyaroknak még mindig nincs elég pénzük ahhoz, hogy habzsolják a magas értékkategóriájú bútordarabokat. Van azonban egy kiskapus megoldás, amivel érdemes lehet számolnia a vásárlóknak. A kiállított darabokat, az esztétikailag sérült berendezéseket és az egyszerűen csak kifutó modelleket ugyanis az áruházak előszeretettel árusítják ki, így egy szemfüles vásárló akár egy komolyabb értékű bútordarabból is lecsíphet akár 50 százalékot is.

Ez pedig egy 160 ezer forintos darabnál rögvest 80 ezer forintos kedvezményt jelent.

Százezreket is spórolhatunk

Az általunk megkérdezett bútoróriások mindegyike arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy üzleteikben folyamatosan kerülnek eladásra olyan termékek, melyek valamilyen okból kifolyólag nem eredeti árukon, hanem jóval olcsóbban, akár 50 százalékos kedvezménnyel kerülnek meghirdetésre.

Ha egy termék forgalmazása valamilyen okból kifolyólag országos szinten megszűnik (vagy ritkább esetben forgalmazása csak egy áruházban szűnik meg) és már nem "aktív-utánrendelhető", akkor az érintett darabok kiárusításra kerülnek átlagosan 20-50 százalékos kedvezménnyel. Mintadarabok és utolsó darabok esetében néha még ezt meghaladó mértékben is. Kiárusítás oka lehet továbbá, ha egy bútordarab a kiállításban és/vagy a raktározás, logisztikai folyamatok során enyhébb, inkább csak esztétikai jellegű sérülést szenved

-  osztotta meg lapunkkal Simonyi András, a MMXH Lakberendezési Kft. ügyvezető igazgatója. Az igazgató azonban arra is felhívta a figyelmünk, hogy semmilyen esetben nem részesülhet kedvezményes kiárusításban olyan termék, amelynek használati értékét nagymértékben befolyásolhatja a sérülése és/vagy balesetveszélyes lehet. Kizáró ok továbbá az is, ha adott esetben egy használt ágyat vagy matracot visznek vissza a vásárlók, ezek esetében érthető módón egészségügyi okokra hivatkozik a cég. A kedvezményes területre való termékkihelyezések miértje az IKEA-nál is nagyon hasonlóak:

Jellemzően kiállítási darabok kerülnek az ún. FYND részlegbe, hiszen az áruházakban a folyamatosan változó és megújuló kollekciók okán a kiállított, bemutató termékek már nem kerülhetnek teljes áron az eladásba. Ezen felül az áruházakba visszahozott termékeket helyezzük ki a FYND-be, de vannak itt olyan áruk is, amik csak vizuálisan sérültek, például piszkosak. Fontos azonban megjegyezni, hogy kizárólag olyan termékek érhetőek el a leárazott részlegen, melyek funkciót tekintve használhatók és nem veszélyesek

- számolt be a Pénzcentrumnak Pándi Imre, az IKEA újrahasznosítással foglalkozó munkatársa. A szakember a kedvezményes helyre kihelyezett árukkal kapcsolatban lapunknak azt is elmondta, hogy azok minden esetben fel vannak tüntetve, úgy hogy a kiírás tartalmazza az eredeti összeget és az értékcsökkenés okát is. Az IKEA azt is elárult, pusztán legenda az, hogy ezeken a részlegeken lehet alkudozni. Az árak ugyanis újra meghatározásuk után fixek, és bár vannak külön eladók ezen a részlegeken is, tőlük csak plusz információkat lehet begyűjteni az érintett bútordarabokról.

A kedvezményes árakkal kapcsolatban az IKEA szakembere elmondta, hogy az FYND részlegre került termékek átlagosan 30 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint az eredeti áruk, azaz a valóságban 10 és 40 százalék között ingadozik nagyjából ez az összeg, ami függ többek között:

  • a sérülés, koszolódás, használat mértékétől,
  • attól, hogy helyileg hol található,
  • mennyire észrevehető a sérülés, koszolódás, elhasználódás.

Hasonló kihelyezési stratégiáról számolt be egyébként a JYSK is. Ezekben az áruházakban jellemzően online rendelések után visszaküldött termékek vagy szállítás alkalmával sérült darabok kerülnek kedvezményes eladásra.

Minden olyan hiba hordozhat maga után kedvezményt, ami nem akadályozza a termékek funkcionális használatát. A kedvezményes árak pedig a sérülés mértékétől függően változnak

- mondta el a Pénzcentrumnak Hauer Attila, a JYSK Sales és Marketing Menedzsere. Ami a kedvezmények átlagos mérték illeti, bár a szakember nem bocsátkozott százalékokban megadott értékekről, annyit azért elárult, hogy a kisebb árfekvésű darabokra nagy valószínűséggel magasabb kedvezmények érhetők el, míg a nagyobb árfekvésű darabok esetében ezek annyira nem valószínűek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Leszakadt az ajtó? Nem baj, nincs veszteni való

Az árcsökkentett termékek, ahogy azt látjuk nagy lehetőséget jelenthetnek azoknak, akik képesek némi kompromisszumot kötni az új bútordarabok beszerzése során. Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a valamilyen okból kifolyólag (nem normál akció során) sérült termékekre, milyen garanciákat vállalnak a kereskedők.

Jó hír mind a három, általunk megkérdezett bútor multi egyöntetűen vállalja az adott termékekre amúgy is esedékes, funkcionális használatra járó szavatosságot (az IKEA-nal az FYND részlegre kipakolt áruknál ez pl. 12 hónap). Ez alól természetesen kivételt képez az a sérülés, ami miatt a kedvezmény keletkezett.

Hol juthatok hozzá?

Bár az eddig említett áruházak között sok hasonlóság mutatkozik a valamilyen okból kifolyólag sérült vagy kifutó modelljeikkel kapcsolatos értékesítési stratégiák között, az elérés módja nem tartozik ezek közé. A Möbelix például online is elérhetővé teszi sérülés miatt kedvezményes darabjait, ami az áruház hivatalos weboldalán lehet megtalálni, úgy hogy keresgélés közben láthatjuk azt is, helyileg, pontos melyik boltjukban vehető át a darab.

Ezzel szemben a JYSK-nek kifejezetten outlet értékesítő területe csak az Újpesti áruházukban van, de persze egyedi, akciós darabokkal bárhol találkozhatunk helyben, ezekről bővebb információkat azonban csak személyesen kaphatunk.

Az IKEA-nak sem érhető el online az FYND részlegük készlete, azonban helyben mindhárom magyarországi áruházban találkozhatnak ezzel a külön helyiséggel a vásárlók.

Nem árt sietni

A hibás, sérült vagy egyszerűen csak kifutó modellekre alkalmazott kedvezményekre tehát bármelyik, az általunk megkérdezett bútoróriás boltjában rálelhetünk. Nem árt azonban sietni, hiszen mind az IKEA, mind a Möbelix, mind pedig a JYSK arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy ezek a kedvezményes darabok bizony nem sok időt töltenek újdonsült helyükön, hiszen a vásárlók kifejezetten szeretik és keresik is ezeket a termékeket.

Bár az áruházak válaszaiból kiderült, hogy az újdonsült árakból már nincs lehetőségünk alkudni, azok e nélkül is elérhetik akár az 50 vagy még több százalékos engedményt is. Ez a mértékű kedvezmény pedig koránt sem csak egy függönyre vagy egy szőnyegre alkalmazható, hanem nem egyszer bizony több százezres kategóriájú termékekbe is belefuthat az ember. Sőt érdemes megjegyezni azt is, hogy az ilyen jellegű kedvezményes árképzések akár messze meg is haladhatják a normál akciók keretei között bonyolítottakat. Mindezért cserébe persze minimum esztétikai kompromisszumot kell kötniük a vásárlóknak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm