19 °C Budapest

Új mobiltechnológia debütált Magyarországon: 4G/LTE a Telekomnál

Pénzcentrum
2011. október 18. 04:31

A Magyar Telekom mobilhálózati modernizációja újabb mérföldkőhöz érkezett. A távközlési szolgáltató a 4G/LTE technológia kiterjesztett hálózati tesztelését kezdte el több száz ügyfele bevonásával Budapest jelenleg is már lefedett részein. A 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatást 2012. január 1-jén indítja el a Magyar Telekom.

A Telekom tavaly májusban indította el nagyszabású hálózatmodernizációs projektjét, amely a vállalat 5,2 millió mobilügyfelére való tekintettel az ország legnagyobb lakossági elérésű mobilhálózat-fejlesztési programja. A modernizáció eredményeképpen jelenleg 380 helyen elérhetővé vált a szupergyors, 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú mobilinternet szolgáltatás a T-Mobile ügyfelei részére. A fejlesztés újabb lépcsőjeként pedig 80db 4G/LTE állomás teszthálózatba kapcsolását jelentette be a szolgáltató. A tervek szerint az intenzív fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák majd meg a bővítés ütemét. A 4G/LTE technológián alapuló mobilinternet-szolgáltatást 2012. január 1-jén indítja el a T-Mobile.

Annak érdekében, hogy a kereskedelmi szolgáltatás egy alapos tesztidőszak eredményeinek feldolgozását és beépítését követően indulhasson el januárban, a Telekom a 4G/LTE mobiltechnológia kiterjesztett hálózati tesztelését indítja el több száz - lakossági, kkv és nagyvállalati - ügyfél bevonásával. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére elsősorban olyan Telekom ügyfelek kapnak meghívást, akiknek lakó-, illetve munkahelyén már elérhető a 4G/LTE képes hálózat. A következő generációs mobilhálózat jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein működik.

A 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatás jövő januári indulásakor a díjcsomag-család új taggal bővül, a Net&Roll 4G elnevezésű ajánlattal, amellyel a jelenleginél jóval nagyobb sebesség* válik elérhetővé. A T-Mobile tovább növeli a csomagban foglalt adatmennyiséget azok számára, akik teljes mértékben szeretnék kihasználni az új 4G/LTE technológia nyújtotta lehetőségeket, például gyakran néznek HD minőségű videotartalmakat és szívesen játszanak online videojátékokat. Az új Net&Roll 4G díjcsomag 40 GB-nyi leforgalmazható adatmennyiséget tartalmaz 11990 Ft-os havidíjért. A mobilinternet-csomagokban foglalt adatforgalom a T-Mobile-nál szabadon felhasználható, lehet e-mailezni, böngészni, fájlokat letölteni vagy videókat nézni. A következő generációs mobilinternet használatához a Net&Roll 4G díjcsomag előfizetése mellett szükség van 4G/LTE technológia képes eszközre is. A szolgáltatás bevezetésekor a T-Mobile kínálatában már elérhetőek lesznek a következő generációs technológiát támogató eszközök.
Az üzleti előfizetők számára is elérhető lesz az LTE technológián alapuló szolgáltatás a BusinessNet mobilinternet portfólió keretében, a lakossági csomagok kereskedelmi indulásával egyidejűleg.

A 4G/LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még könnyebb, a nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül futtatható egyszerre, mindezek pedig látványos mértékben javítják az ügyfélélményt.

(x)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?