Alaposan lehúzzák a rajongókat? - Vastagon fog az Apple ceruzája

Pénzcentrum
2010. február 13. 15:20

Egyes vélemények szerint szemérmetlenül sokat kér az Apple új sztártermékéért, az iPadért, hiszen a hatféle változatban kínált eszköz legolcsóbb modelljének ára több mint kétszerese a bekerülési költségeinek. A legkeményebben a 3G elérésért fizetnek a fogyasztók, a 25 dolláros eszköz jelentette előnyök 130 dollárt kóstálnak a termék felhasználói árában.

Az Apple-től megszokott módon az új slágertermék, az iPad árazása igen vaskos fedezeti hányadot tartalmaz, az iSuppli Corp. kifejezetten mobil eszközök gyártási költségeinek becslésére kifejlesztett modellje szerint a társaság a legolcsóbb, 499 dollárért árult iPad variánson 270 dollárt, míg a legdrágább, 829 dolláros modellen pedig 393 dollárt keres a bekerülési költségekhez viszonyítva.


Forrás: Gizmodo

Az Apple ráadásul az iPadnél alkalmazott stratégiájával szakított a korábbi hagyományaival, és az eddigi termékeknél megszokott két-három helyett összesen hatféle modellt dobott piacra, amelyek közül a felhasználók aszerint választhatják ki a nekik megfelelőt, hogy mekkora tárhelyet szeretnének eszközükbe, és akarnak-e 3G háózatra kapcsolódni vele. A kritikusok szerint ezzel felelslegesen bonyolítja a termékskálát a cég, és láthatóvá teszi a mohónak tűnő árazási politikáját.

Az Apple elképesztő árrése ugyanis az alkatrészek szintjén is tetten érhető, hiszen az iPad modellek árai alapján a 3G hálózat elérését biztosító opcióért 130 dollárt kell kicsengetnie a vásárlóknak, miközben maga a hardver csupán 24.5 dollárba kerül, a szintén ezekben a modellekben megtalálható GPS modul költsége 2.6 dollár, és az ezekre a típusokra becsült összeszerelési költség is csak 1.2 dollárral magasabb. Összességében tehát 28.3 dollár addicionális költséggel járó opció ennek közel ötszöröséért épül be az eszköz végső árába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A különbség nyilván nem tisztán az Apple profitja, hiszen ezek a közvetlen költségek csak az iPad ráfordításainak egy részét adják, a tervezéssel, marketinggel, disztribúcióval kapcsolatos költségeket nem tartalmazza modell. Az alábbi módon számított bruttó fedezet azonban még így is rendkívül magasnak tűnik a hardvergyártók átlagához képest (a Dell számítógépein például átlagosan 14 százalékos a bruttó fedezeti hányad, azaz a közvetlen költségek árbevételhez viszonyított aránya), és jól tükrözi az Apple árazási politikáját és alkupozícióját a beszállítóival szemben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem