16 °C Budapest

Alaposan lehúzzák a rajongókat? - Vastagon fog az Apple ceruzája

Pénzcentrum
2010. február 13. 15:20

Egyes vélemények szerint szemérmetlenül sokat kér az Apple új sztártermékéért, az iPadért, hiszen a hatféle változatban kínált eszköz legolcsóbb modelljének ára több mint kétszerese a bekerülési költségeinek. A legkeményebben a 3G elérésért fizetnek a fogyasztók, a 25 dolláros eszköz jelentette előnyök 130 dollárt kóstálnak a termék felhasználói árában.

Az Apple-től megszokott módon az új slágertermék, az iPad árazása igen vaskos fedezeti hányadot tartalmaz, az iSuppli Corp. kifejezetten mobil eszközök gyártási költségeinek becslésére kifejlesztett modellje szerint a társaság a legolcsóbb, 499 dollárért árult iPad variánson 270 dollárt, míg a legdrágább, 829 dolláros modellen pedig 393 dollárt keres a bekerülési költségekhez viszonyítva.


Forrás: Gizmodo

Az Apple ráadásul az iPadnél alkalmazott stratégiájával szakított a korábbi hagyományaival, és az eddigi termékeknél megszokott két-három helyett összesen hatféle modellt dobott piacra, amelyek közül a felhasználók aszerint választhatják ki a nekik megfelelőt, hogy mekkora tárhelyet szeretnének eszközükbe, és akarnak-e 3G háózatra kapcsolódni vele. A kritikusok szerint ezzel felelslegesen bonyolítja a termékskálát a cég, és láthatóvá teszi a mohónak tűnő árazási politikáját.

Az Apple elképesztő árrése ugyanis az alkatrészek szintjén is tetten érhető, hiszen az iPad modellek árai alapján a 3G hálózat elérését biztosító opcióért 130 dollárt kell kicsengetnie a vásárlóknak, miközben maga a hardver csupán 24.5 dollárba kerül, a szintén ezekben a modellekben megtalálható GPS modul költsége 2.6 dollár, és az ezekre a típusokra becsült összeszerelési költség is csak 1.2 dollárral magasabb. Összességében tehát 28.3 dollár addicionális költséggel járó opció ennek közel ötszöröséért épül be az eszköz végső árába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A különbség nyilván nem tisztán az Apple profitja, hiszen ezek a közvetlen költségek csak az iPad ráfordításainak egy részét adják, a tervezéssel, marketinggel, disztribúcióval kapcsolatos költségeket nem tartalmazza modell. Az alábbi módon számított bruttó fedezet azonban még így is rendkívül magasnak tűnik a hardvergyártók átlagához képest (a Dell számítógépein például átlagosan 14 százalékos a bruttó fedezeti hányad, azaz a közvetlen költségek árbevételhez viszonyított aránya), és jól tükrözi az Apple árazási politikáját és alkupozícióját a beszállítóival szemben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?