24 °C Budapest

EU bővítés: kik csatlakozhatnak legközelebb?

2009. december 10. 10:02

Az e héten zajló brüsszeli csúcstalálkozón akár már ki is jelölhetik az állam- és kormányfők az EU következő lehetséges tagjelölt országait, melyek közül a legtöbb balkáni. Néhányan már 2014-ben az Unió keretein belül szeretnék látni őket.

A jelenlegi tervek szerint legalább öt ország csatlakozhat 2014-ig az EU-hoz. Horvátországgal akár már jövőre befejeződhetnek a csatlakozási tárgyalások, ami azt jelenti, hogy 2011-ben már teljes jogú tagja lehet az Uniónak. Ezzel szemben a válság által keményen sújtott, erősen eladósodott Izland jóval messzebb áll még a céldátumtól.

A csütörtök-pénteken zajló találkozón Macedónia csatlakozási tárgyalásainak kezdő dátumát is kitűzhetik a vezetők. Ezt a görög kormány már egy ideje próbálja megakadályozni, az 1991 óta tartó névvita miatt, mivel egy észak-görögországi tartományt is Makedóniának hívnak, így a görögök attól tartanak, hogy ezzel a macedónok burkolt területi követelést támasztnak a tartomány felé. Emiatt nem vették fel egyébként az országot 2008-ban a NATO-ba. Most azonban elég valószínűtlen, hogy jelentősen el tudnák odázni a tárgyalások megkezdését.

Szerbiával szintén rendeződhetnek a sorok, amennyiben sikerül a héten megállapodniuk az Unió és Szerbia közötti interim (kereskedelmi) megállapodás életbe lépéséről, amely az uniós tagsághoz vezető út egyik lépéseként értelmezhető. Ezek után akár már hivatalosan is kérelmezheti Belgrád felvételét az Európai Unióba.

A szomszédos Montenegróban ugyan a jogállamiság megerősítését még mindig kifogásolja az EU, azonban a legutóbbi parlamenti választások szinte minden nemzetközi előírásnak megfeleltek, így már Montenegró sem áll messze a csatlakozási tárgyalások megkezdésétől.

Egyes vezetők azonban még gyorsabb bővítésről álmodnak, például Görögország új szocialista miniszterelnöke, Georgios Papandreou, vagy olasz kollegája, Silvio Berlusconi, teljes Nyugat-Balkán csatlakozását szeretnék 2014-ig lezavarni, Bosznia-Hercegovinával, és Albániával együtt. Szerintük ugyanis ez az egyedüli módja annak, hogy megelőzzék az etnikai feszültségek elfajulását a régióban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Persze jó néhány, már bent lévő országnak igen drága lenne a bővítés: a nettó befizető országoknak - akik többet fizetnek be a közös kasszába, mint amennyit kapnak onnan - például Németországnak jelentősen növelnie kellene ugyanis éves befizetését.

A Bizottság által idén októberben elfogadott bővítési stratégiában ugyan már kedvezően nyilatkoztak Törökország helyzetéről az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság terén tett erőfeszítések láttán, Ankara azonban úgy fest, már lemondott egy közeli csatlakozási céldátumról. Legutóbb az amerikai Newsweek-nek adott interjújában a török külügyminiszter, Ahmet Davutoglu azt mondta, 2023 tűnik reálisnak.

A bővítés kérdései mellett egyéb témákat is tárgyalnak a héten Brüsszelben. Ide tartozik a koppenhágai klímakonferencia, a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság, valamint az uniós bel- és igazságügyi együttműködésnek évekre keretet adó úgynevezett stockholmi program megtárgyalása, érdemi döntések azonban nem várhatók a két napos találkozótól.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem