4 °C Budapest

Jó öreg szocializmus: már az amerikaiak is ebben hisznek?

Pénzcentrum
2009. április 13. 10:00

A Rasmussen Reports legfrissebb felmérése szerint az amerikai lakosság alig több mint fele hisz a kapitalizmusban, 20 százalékuk pedig kifejezetten a szocializmusra esküszik.

Úgy fest a szabadpiac őshazájának tekintett USA-ban sem olyan népszerű már a kapitalizmusnak nevezett gazdasági rendszer. A Rasmussen telefonos felmérése szerint ugyanis a megkérdezettek 53 százaléka tartja már csak a szocializmusnál jobb gazdasági rendnek, 20 százalékuk épp ellenkezőleg látja a kérdést, 27 százalék pedig nem tudja eldönteni, hogy melyik a jobb.

A 30 év alatti fiatalok még inkább megosztottak a kérdést illetően, 37 százalékuk piacgazdaságot, egyharmaduk a szocializmust preferálja, a maradék pedig nem tud dönteni a kérdésben. A 40 év felettiek zöme, 13 százaléktól eltekintve azonban még hisz a piac szabályozó erejében.

Kérdéses persze, hogy mennyire vannak tisztában a válaszadók a két fogalom jelentésével, hiszen a felmérés során nem fűztek magyarázatot ezekhez. Az eredmény azonban összecseng néhány korábbi felmérés eredményével, amely szerint a lakosság 15 százaléka hisz az állam által irányított gazdaságban.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?