13 °C Budapest

Jó öreg szocializmus: már az amerikaiak is ebben hisznek?

Pénzcentrum
2009. április 13. 10:00

A Rasmussen Reports legfrissebb felmérése szerint az amerikai lakosság alig több mint fele hisz a kapitalizmusban, 20 százalékuk pedig kifejezetten a szocializmusra esküszik.

Úgy fest a szabadpiac őshazájának tekintett USA-ban sem olyan népszerű már a kapitalizmusnak nevezett gazdasági rendszer. A Rasmussen telefonos felmérése szerint ugyanis a megkérdezettek 53 százaléka tartja már csak a szocializmusnál jobb gazdasági rendnek, 20 százalékuk épp ellenkezőleg látja a kérdést, 27 százalék pedig nem tudja eldönteni, hogy melyik a jobb.

A 30 év alatti fiatalok még inkább megosztottak a kérdést illetően, 37 százalékuk piacgazdaságot, egyharmaduk a szocializmust preferálja, a maradék pedig nem tud dönteni a kérdésben. A 40 év felettiek zöme, 13 százaléktól eltekintve azonban még hisz a piac szabályozó erejében.

Kérdéses persze, hogy mennyire vannak tisztában a válaszadók a két fogalom jelentésével, hiszen a felmérés során nem fűztek magyarázatot ezekhez. Az eredmény azonban összecseng néhány korábbi felmérés eredményével, amely szerint a lakosság 15 százaléka hisz az állam által irányított gazdaságban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm