17 °C Budapest

Ne reménykedjen: nem hoz hosszú életet a vitamintabletta!

2009. február 24. 12:00

Amióta 40 évvel ezelőtt a Nobel-díjas Linus Pauling előállt az alapvető tápanyagok "megadózis-elméletével", a fél világ vitamintablettákon él. Az Egyesült Államokban a felnőttek fele szed valamilyen táplálékkiegészítőt, összesen évi 23 milliárdos forgalmat generálva ezzel.

Da valóban érnek ennyit a vitaminok? Az utóbbi évek kutatásai szerint az extra adagban bevitt vitamintabletták nem segítenek sem a krónikus betegségek leküzdésében, sem az élettartam meghosszabbításában.

A Women's Health Initiative nyolc éve tartó kutatásában 161 ezer idős korban lévő hölgyet vizsgáltak meg. Bár az eredeti feltételezések szerint a multivitamin tabletták segítenek megelőzni a szívbetegségeket és egyes rákos elváltozásokat, a kísérlet nem mutatott ki efféle összefüggést.

Tavaly ért véget egy tíz éve tartó kutatássorozat, mely 15 ezer férfi életútját kísérte végig. Az eredmények szerint a rák- és szívbetegségek kockázata semmiféle különbséget nem mutatott azok közt, akik rendszeresen E- és C-vitamint szedtek, illetve akik csak placebót. Sőt kudarcot vallott az a kutatás is, mely szerint nagy adag E-vitaminnal és szeléniummal megelőzhető a prosztatarák.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmire sem jók. A szervezetnek természetesen szüksége van a mindennapi működéséhez vitaminra, ráadásul ezeket nem is tudja önmaga megtermelni. A C-vitamin hiánya például skorbutot okoz, míg a nem elegendő D-vitamin angolkórt eredményezhet.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem