Ne reménykedjen: nem hoz hosszú életet a vitamintabletta!

2009. február 24. 12:00

Amióta 40 évvel ezelőtt a Nobel-díjas Linus Pauling előállt az alapvető tápanyagok "megadózis-elméletével", a fél világ vitamintablettákon él. Az Egyesült Államokban a felnőttek fele szed valamilyen táplálékkiegészítőt, összesen évi 23 milliárdos forgalmat generálva ezzel.

Da valóban érnek ennyit a vitaminok? Az utóbbi évek kutatásai szerint az extra adagban bevitt vitamintabletták nem segítenek sem a krónikus betegségek leküzdésében, sem az élettartam meghosszabbításában.

A Women's Health Initiative nyolc éve tartó kutatásában 161 ezer idős korban lévő hölgyet vizsgáltak meg. Bár az eredeti feltételezések szerint a multivitamin tabletták segítenek megelőzni a szívbetegségeket és egyes rákos elváltozásokat, a kísérlet nem mutatott ki efféle összefüggést.

Tavaly ért véget egy tíz éve tartó kutatássorozat, mely 15 ezer férfi életútját kísérte végig. Az eredmények szerint a rák- és szívbetegségek kockázata semmiféle különbséget nem mutatott azok közt, akik rendszeresen E- és C-vitamint szedtek, illetve akik csak placebót. Sőt kudarcot vallott az a kutatás is, mely szerint nagy adag E-vitaminnal és szeléniummal megelőzhető a prosztatarák.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmire sem jók. A szervezetnek természetesen szüksége van a mindennapi működéséhez vitaminra, ráadásul ezeket nem is tudja önmaga megtermelni. A C-vitamin hiánya például skorbutot okoz, míg a nem elegendő D-vitamin angolkórt eredményezhet.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?