7 °C Budapest

Ne reménykedjen: nem hoz hosszú életet a vitamintabletta!

2009. február 24. 12:00

Amióta 40 évvel ezelőtt a Nobel-díjas Linus Pauling előállt az alapvető tápanyagok "megadózis-elméletével", a fél világ vitamintablettákon él. Az Egyesült Államokban a felnőttek fele szed valamilyen táplálékkiegészítőt, összesen évi 23 milliárdos forgalmat generálva ezzel.

Da valóban érnek ennyit a vitaminok? Az utóbbi évek kutatásai szerint az extra adagban bevitt vitamintabletták nem segítenek sem a krónikus betegségek leküzdésében, sem az élettartam meghosszabbításában.

A Women's Health Initiative nyolc éve tartó kutatásában 161 ezer idős korban lévő hölgyet vizsgáltak meg. Bár az eredeti feltételezések szerint a multivitamin tabletták segítenek megelőzni a szívbetegségeket és egyes rákos elváltozásokat, a kísérlet nem mutatott ki efféle összefüggést.

Tavaly ért véget egy tíz éve tartó kutatássorozat, mely 15 ezer férfi életútját kísérte végig. Az eredmények szerint a rák- és szívbetegségek kockázata semmiféle különbséget nem mutatott azok közt, akik rendszeresen E- és C-vitamint szedtek, illetve akik csak placebót. Sőt kudarcot vallott az a kutatás is, mely szerint nagy adag E-vitaminnal és szeléniummal megelőzhető a prosztatarák.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmire sem jók. A szervezetnek természetesen szüksége van a mindennapi működéséhez vitaminra, ráadásul ezeket nem is tudja önmaga megtermelni. A C-vitamin hiánya például skorbutot okoz, míg a nem elegendő D-vitamin angolkórt eredményezhet.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem