Kemény ellenfél az idei influenzavírus, védekezzen ellene!

Pénzcentrum
2009. január 23. 05:40

Szép csendben hazánkba is begyűrűzik az influenzajárvány, mely már végigdúlta Nyugat-Európát! Hogy ne legyen felkészületlen a korábbiaknál sokkal veszélyesebb influenzavírussal szemben, adunk néhány tanácsot, hogyan kerülje el - vagy ha már megtörtént a baj, győzze le - a betegséget.


Influenzajárvány Európában és a leggyakrabban felbukkanó kórokozók - 2008. 52. hét

Mint az a European Influenza Surveillance Scheme (EISS) térképein is tökéletesen látszik, már a határainkon kopogtat az influenzajárvány. Ráadásul nem elég, hogy az utóbbi idők egyik legveszélyesebb vírusa közelít Magyarország felé, de a kórokozóval szemben hatástalan az az oltás is, amely egy évvel korábban még segített a szervezetnek az akkori vírus elleni védekezésben. Mivel senki nem szeret magas lázzal és csöpögő orral otthon feküdni, és a munkáltatók sem rajonganak a hetekig üresen kongó szobákért, érdemes talán felkészülni a várható rohamra.


Influenzajárvány Európában és a leggyakrabban felbukkanó kórokozók - 2009. 2. hét

Az influenza az emberiség egyik legrégebbi ellenfele. Amióta írásos emlékeink vannak, mindig fel-felbukkan a történelem lapjain a vírus. A kis gonosz azonban folyamatosan változtatja arcát, mint Smith ügynök a Mátrixban. Megállás nélkül mutálódik, aztán újra mutálódik, ezért a pár hónappal ezelőtt kifejlesztett oltóanyag sem véd százszázalékosan ellene: a beoltottak közül minden ötödiket még így is megfertőzi majd a vírus.

Magyarországon ráadásul nagyon rossz az oltási arány. A veszélyeztetett időseknek csak egyharmada kapja meg a szükséges védelmet, miközben a WHO szerint a megfelelő arány 70-75 százalék lenne. A magas kort megért embereken túl a csecsemők vannak a leginkább veszélyeztetettek listájának élén, mivel az immunrendszerük még nem készült fel egy ilyen mértékű támadás leküzdésére.

Az influenza elleni védelem leghatásosabb fegyvere természetesen a védőoltás. Az oltóanyagot a vírus három fajtája, a világjárványt okozó spanyolnátha és hongkongi vírus, illetve egy általános B-influenzatörzs alkotja. A vakcina kifejlesztésénél eddig csak egy, maximum két vírustörzs cseréjére volt szükség, most azonban mind a három összetevőn változtatni kellett. A folyamatos mutálódás miatt azonban új oltóanyag sem nyújt száz százalékos védelmet, de sokkal nagyobb eséllyel vehetjük fel a küzdelmet a betegség ellen, ha mellettünk áll az oltóanyag védelme is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A másik lehetőséget a hazánkban is egyre népszerűbb homeopátia nyújtja, mely egyszerre megelőző és terápiás gyógymód is. A homeopátia felkészülés célú alkalmazásának alapgondolata az, hogy erősíti az immunrendszert. Hatásos segítséget nyújthat a homeopátia Oscillococcinum nevű készítménye, ami egyszerűen alkalmazható, elszopogatható szer. Kisgyermekek, kismamák és idősek is szedhetik. Fontos megjegyezni, hogy a helytelenül táplálkozó, pihenésre és testmozgásra kevés időt fordító, stresszel és munkával túlhajszolt szervezetet sokkal könnyebben uralma alá hajthatja a vírus. Érdemes ezért sok gyümölcsöt, vitamint fogyasztani, és természetesen jól aludni. Ha pedig a vírus elterjedt az országban igyekezzünk elkerülni a tömeget, tömegközlekedést, vagy húzzunk gézmaszkot az arcunkra.

Ha már megtörtént a baj, fontos a bő folyadékbevitel (a magas testhőmérséklettel járó izzadás miatti kiszáradás elkerülése érdekében), a vitaminok és persze sok-sok pihenés. A tünetek enyhítésére alkalmazhatunk láz-, és fájdalomcsillapítókat, váladékoldókat, orrcseppeket. Akad néhány speciális gyógyszer is, melyeket kifejezetten az influenzavírus leküzdésére fejlesztettek ki. Ilyen például a Relenza és a Tamiflu. Bár nem olcsó gyógyszerek és csak vényre kaphatóak, segítenek gyorsabban leküzdeni a vírus okozta tüneteket, jelentősen lerövidítve a betegség miatt kieső időt. Nemcsak a munkavállalóknak, a munkáltatóknak is érdemes tehát beinvesztálni a védekezésbe, hiszen a betegséggel töltött idő sok pénzbe kerül mindkét fél szempontjából. Nem is kevésbe: statisztikák szerint az Egyesült Államoknak évente 90 milliárd dollárja úszik el közvetve vagy közvetlenül az influenzajárványok miatt...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem