21 °C Budapest

Vitaminkészítmények beszerzése főleg patikákban jellemző

Pénzcentrum
2006. november 21. 09:44

A GfK Hungária immáron a nem vényköteles termékek fogyasztását is figyelemmel kíséri. A felmérés adatai szerint Magyarországon 2006 első félévében némiképp csökkent e szerek vásárlói köre, ám ezzel szemben emelkedett a forgalmazott bevétel. A legnagyobb lakossági költés a vitaminkészítményekre irányult, melyeket - bár máshol is elérhetőek - elsősorban patikákban szerez be a lakosság.

A GfK Hungária Consumer Tracking kutatási területe számára 2000 háztartás vezet bevásárlási naplót, amelyben egyes vény nélkül megvásárolható szerek - fájdalomcsillapító, megfázás elleni szer és vitaminkészítmény - vásárlásáról is beszámolnak.

 

2005-ben a vásárló háztartások 57 százaléka vásárolt legalább egyfélét a felmérésben szereplő nem vényköteles (úgynevezett OTC) termékek közül, s egy átlagos vásárló háztartás mintegy 4500 forintot költött OTC termékekre. 2006 első félévében némiképp zsugorodott a fogyasztói piac, hiszen 10 százalékkal kevesebb háztartás vásárolt nem vényköteles terméket. A vásárlói hatókör zsugorodását azonban az árnövekedés ellensúlyozta, s a forgalmazott érték végeredményben így is 6 százalékkal nőtt.

 

Az értékbeli forgalomnak több mint a felét (53 százalék) vitaminkészítmények vonzották, 18 százalékkal részesedtek a megfázás elleni szerek és 29 százalékkal a fájdalomcsillapító szerek.

 

A lakosság a vásárolt OTC termékek értékének mintegy háromötödét (58 százalék) tabletta, 12 százalékot kapszulás kiszerelésre, 5 százalékot pezsgőtablettákra, 8 százalékot por formában, további 6 százalékot pedig oldat, illetve szirup formában fogyasztható szerekre költötte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A budapesti háztartások a számarányukhoz képest többet, míg a kis településen élők kevesebbet költenek OTC termékekre. E mellett a 3-4 fős háztartások, valamint az olyan családok sorolhatók az OTC termékek intenzívebb vásárlói közé, melyekben 14 évesnél fiatalabb gyermek is él, illetve a közepesnél magasabb jövedelemmel rendelkeznek. Külön említést érdemel a 60 évesnél idősebb korosztályt, mely napi fogyasztási cikkekre számarányához viszonyítva kevesebbet költ, ám a nem vényköteles gyógyszerekre kiadott összegek tekintetében számbeli súlyának megfelelő helyet foglal el.

 

Az OTC termékek többsége jelenleg kizárólag gyógyszertárakban elérhető. Kivételt képeznek ez alól a különböző vitaminkészítmények. A GfK ConsumerScan adatai szerint ilyen szereket - bár máshol is elérhetőek - a lakosság legnagyobb arányban a patikákban vásárol.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29