8 °C Budapest

Allergiát okoz a mobiltelefon? A brit tudósok válság idején is dolgoznak

Pénzcentrum
2008. október 21. 11:00

A brit tudósokkal kapcsolatos híreket a legtöbben hatalmas vigyorral az arcukon olvassák, és hát kár is lenne tagadni, hogy erre valóban megvan az ok. A szigetország "okosítási ágazatát" úgy tűnik nem érintette a válság, újabb hihetetlen felfedezést sikerült tenniük ugyanis.

Ezúttal a Brit Dermatológusok Szövetsége állt elő egy "megdöbbentő" eredménnyel. Mivel az USA-ban található Mayo Clinic korábban kimutatta, hogy a nikkellel való érintkezés sokaknál bőrirritációt okozhat, egy Rhode Island-i egyetem pedig arra az eredményre jutott, hogy 8 gyártó 22 tesztelt mobiltelefonja közül 10 készülék tartalmazott nikkelt, így a britek az eredményeket összekapcsolva levonták a végkövetkeztetést: a nikkelt tartalmazó mobilokkal való érintkezés bőrirritációt okozhat. (Mondhatnánk, hogy hatásszünet és gratuláció, de van tovább is...)

Meglepő módon a bőrön ott jelennek meg az elváltozás jelei, ahol a legtöbbet érintkezik a mobiltelefon nikkel részeivel. A többségnél ez (szerencsére) az arc és a fül környéke, az SMS-függők azonban elméletileg az ujjaikon is találkozhatnak allergiás reakciókkal.

A Brit Dermatológusok Szövetsége azért tartotta fontosnak nyilvánosságra hozni ezeket az információkat, mert az orvosok állítólag gyakran értetlenül állhatnak a hasonló tünetek előtt. Mostantól ez biztosan másképp lesz...

EZT OLVASTAD MÁR?