15 °C Budapest

Indul a hazai dinnyeszezon - Nézzük meg mit eszünk...

Pénzcentrum
2008. június 25. 09:45

A nagyáruházakban már akcióznak is a görögdinnyével. Ilyenkor még nincs magyar dinnye, a most árult csemege Dél-Európában vagy Észak-Afrikában nőtt nagyra. De már hamarosan jön a hazai gyümölcs - írja a Népszabadság.

A kilónként 250 forintos árak a napokban esni kezdtek, s a tegnapi hőségben már száz forint körül kínálták a dinnyét. Ez is jelzi, hogy rövidesen megjelenik a jóval olcsóbb hazai. A kereskedők még nem nagyon sietnek a hőségben gyorsabban érő magyar dinnye vásárlásával, mert akkor rajtuk marad az importált áru. A hazai dinnyetermesztők már nem a koraiságra törnek. Sokan megtapasztalták, hogy a viszonylag magas költséggel felnevelt drága magyar dinnye a piacon ráfutott a sokkal olcsóbb görög és spanyol dinnyére. Felmérték, hogy a fóliás dinnye sem képes megelőzni az Európa déli tájain érő csemegét, ezért az igazi magyar szezon július első napjaiban indul.

Az idén is a tavalyihoz hasonló területen, mintegy 7000 hektáron termesztenek dinnyét. Az egyes tájkörzetek között csak minimális átrendeződés tapasztalható, a legtöbb dinnye továbbra is Békés megyében és a Heves-Csány körzetben található, ugyanakkor az Ormánságban már kevesebben dinnyéznek. Az előzetes termésbecslések szerint 180-200 ezer tonna dinnyére lehet számítani, ennek legalább kétharmadát exportálják.

A felvásárlók 50 forintot kínálnak a dinnyéért, amit egyelőre a hazai fogyasztóknak szánnak. Az exportot még nem érdemes indítani, ugyanis a magyar dinnye fő piacain, Németországban, Lengyel-országban, Csehországban, Szlovákiában és a balti államokban egyelőre nagy menynyiségben ott a dél-európai termés. Az induló árakat jónak tartják, bár Medgyesegyházán már híre ment: van olyan kereskedő, aki néhány nap múlva már csak 36 forintot akar fizetni a dinnyéért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem