16 °C Budapest

Indul a hazai dinnyeszezon - Nézzük meg mit eszünk...

Pénzcentrum
2008. június 25. 09:45

A nagyáruházakban már akcióznak is a görögdinnyével. Ilyenkor még nincs magyar dinnye, a most árult csemege Dél-Európában vagy Észak-Afrikában nőtt nagyra. De már hamarosan jön a hazai gyümölcs - írja a Népszabadság.

A kilónként 250 forintos árak a napokban esni kezdtek, s a tegnapi hőségben már száz forint körül kínálták a dinnyét. Ez is jelzi, hogy rövidesen megjelenik a jóval olcsóbb hazai. A kereskedők még nem nagyon sietnek a hőségben gyorsabban érő magyar dinnye vásárlásával, mert akkor rajtuk marad az importált áru. A hazai dinnyetermesztők már nem a koraiságra törnek. Sokan megtapasztalták, hogy a viszonylag magas költséggel felnevelt drága magyar dinnye a piacon ráfutott a sokkal olcsóbb görög és spanyol dinnyére. Felmérték, hogy a fóliás dinnye sem képes megelőzni az Európa déli tájain érő csemegét, ezért az igazi magyar szezon július első napjaiban indul.

Az idén is a tavalyihoz hasonló területen, mintegy 7000 hektáron termesztenek dinnyét. Az egyes tájkörzetek között csak minimális átrendeződés tapasztalható, a legtöbb dinnye továbbra is Békés megyében és a Heves-Csány körzetben található, ugyanakkor az Ormánságban már kevesebben dinnyéznek. Az előzetes termésbecslések szerint 180-200 ezer tonna dinnyére lehet számítani, ennek legalább kétharmadát exportálják.

A felvásárlók 50 forintot kínálnak a dinnyéért, amit egyelőre a hazai fogyasztóknak szánnak. Az exportot még nem érdemes indítani, ugyanis a magyar dinnye fő piacain, Németországban, Lengyel-országban, Csehországban, Szlovákiában és a balti államokban egyelőre nagy menynyiségben ott a dél-európai termés. Az induló árakat jónak tartják, bár Medgyesegyházán már híre ment: van olyan kereskedő, aki néhány nap múlva már csak 36 forintot akar fizetni a dinnyéért.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?