16 °C Budapest

2008: 10 százalékos élelmiszer drágulás

Pénzcentrum
2007. december 27. 10:00

A gazdaság 2008-ban mintegy 3,5 százalékkal nőhet, a reálbérek egy százalékkal emelkedhenek, az infláció pedig éves szinten 5 százalék körül alakulhat - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank közös előrejelzését.

A prognózis szerint az idei fékezés után a gazdaság jövőre már számottevően élénkül, de a növekedés a régió többi országához képest szerény marad. A növekedés egy része valójában az idei évi agrárzuhanás automatikus ellentételezése lesz, az alacsony bázis hatásaként. A 2007. évi 10-15 százalékos visszaesés után 2008-ra átlagos időjárás esetén 10 százalékos növekedés feltételezhető az agráriumban.

Magyarország a 2007-től rendelkezésre álló EU-s támogatási lehetőségeknek egy részét 2008-ban már elkezdi felhasználni, miközben még az előző időszakról áthúzódó jelentős összegek kifizetésére is sor kerül. Így a nemzetgazdaság külső finanszírozási igénye 3,2 milliárd euróra, a GDP 2,9 százalékára mérséklődik. Az infláció az emelkedő világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak ellenére 2008-ban jelentősen mérséklődik, mivel a költségvetési konszolidációs lépések egyszeri áremelő hatása már nem jelentkezik -írja a Napi Gazdaság.

Az élelmiszerek ára jövőre is közel 10 százalékkal emelkedik, az év végére azonban 6,5 százalék körülire lassul. A háztartási energiahordozók ára 7-8 százalékos mértékben növekszik. Mérséklődik a tartós fogyasztási cikkek árszintje, stagnál a ruházati termékeké.

A bérek emelkedésétől kissé elmaradóan, de az átlagosnál gyorsabban nő a szolgáltatások ára. Így az infláció az idei év végére várható 7 százalék körüli szintről 2008 végére 4 százalékra mérséklődik. A bruttó keresetek a versenyszférában 7,5 százalékkal, a költségvetési szektorban 6,5-7 százalékkal emelkednek. A reálbér a költségvetési szektorban alig több mint 0,5 százalékkal, a versenyszférában 1,5 százalékkal nő.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem