15 °C Budapest

2008: 10 százalékos élelmiszer drágulás

Pénzcentrum
2007. december 27. 10:00

A gazdaság 2008-ban mintegy 3,5 százalékkal nőhet, a reálbérek egy százalékkal emelkedhenek, az infláció pedig éves szinten 5 százalék körül alakulhat - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank közös előrejelzését.

A prognózis szerint az idei fékezés után a gazdaság jövőre már számottevően élénkül, de a növekedés a régió többi országához képest szerény marad. A növekedés egy része valójában az idei évi agrárzuhanás automatikus ellentételezése lesz, az alacsony bázis hatásaként. A 2007. évi 10-15 százalékos visszaesés után 2008-ra átlagos időjárás esetén 10 százalékos növekedés feltételezhető az agráriumban.

Magyarország a 2007-től rendelkezésre álló EU-s támogatási lehetőségeknek egy részét 2008-ban már elkezdi felhasználni, miközben még az előző időszakról áthúzódó jelentős összegek kifizetésére is sor kerül. Így a nemzetgazdaság külső finanszírozási igénye 3,2 milliárd euróra, a GDP 2,9 százalékára mérséklődik. Az infláció az emelkedő világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak ellenére 2008-ban jelentősen mérséklődik, mivel a költségvetési konszolidációs lépések egyszeri áremelő hatása már nem jelentkezik -írja a Napi Gazdaság.

Az élelmiszerek ára jövőre is közel 10 százalékkal emelkedik, az év végére azonban 6,5 százalék körülire lassul. A háztartási energiahordozók ára 7-8 százalékos mértékben növekszik. Mérséklődik a tartós fogyasztási cikkek árszintje, stagnál a ruházati termékeké.

A bérek emelkedésétől kissé elmaradóan, de az átlagosnál gyorsabban nő a szolgáltatások ára. Így az infláció az idei év végére várható 7 százalék körüli szintről 2008 végére 4 százalékra mérséklődik. A bruttó keresetek a versenyszférában 7,5 százalékkal, a költségvetési szektorban 6,5-7 százalékkal emelkednek. A reálbér a költségvetési szektorban alig több mint 0,5 százalékkal, a versenyszférában 1,5 százalékkal nő.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM