22 °C Budapest

2008: 10 százalékos élelmiszer drágulás

Pénzcentrum
2007. december 27. 10:00

A gazdaság 2008-ban mintegy 3,5 százalékkal nőhet, a reálbérek egy százalékkal emelkedhenek, az infláció pedig éves szinten 5 százalék körül alakulhat - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank közös előrejelzését.

A prognózis szerint az idei fékezés után a gazdaság jövőre már számottevően élénkül, de a növekedés a régió többi országához képest szerény marad. A növekedés egy része valójában az idei évi agrárzuhanás automatikus ellentételezése lesz, az alacsony bázis hatásaként. A 2007. évi 10-15 százalékos visszaesés után 2008-ra átlagos időjárás esetén 10 százalékos növekedés feltételezhető az agráriumban.

Magyarország a 2007-től rendelkezésre álló EU-s támogatási lehetőségeknek egy részét 2008-ban már elkezdi felhasználni, miközben még az előző időszakról áthúzódó jelentős összegek kifizetésére is sor kerül. Így a nemzetgazdaság külső finanszírozási igénye 3,2 milliárd euróra, a GDP 2,9 százalékára mérséklődik. Az infláció az emelkedő világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak ellenére 2008-ban jelentősen mérséklődik, mivel a költségvetési konszolidációs lépések egyszeri áremelő hatása már nem jelentkezik -írja a Napi Gazdaság.

Az élelmiszerek ára jövőre is közel 10 százalékkal emelkedik, az év végére azonban 6,5 százalék körülire lassul. A háztartási energiahordozók ára 7-8 százalékos mértékben növekszik. Mérséklődik a tartós fogyasztási cikkek árszintje, stagnál a ruházati termékeké.

A bérek emelkedésétől kissé elmaradóan, de az átlagosnál gyorsabban nő a szolgáltatások ára. Így az infláció az idei év végére várható 7 százalék körüli szintről 2008 végére 4 százalékra mérséklődik. A bruttó keresetek a versenyszférában 7,5 százalékkal, a költségvetési szektorban 6,5-7 százalékkal emelkednek. A reálbér a költségvetési szektorban alig több mint 0,5 százalékkal, a versenyszférában 1,5 százalékkal nő.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?