Ami az "Akció" mögött van: mennyivel fizetsz többet?

Pénzcentrum
2007. december 17. 09:15

A boltokban és az áruházláncokban az éves forgalom negyedét a karácsony előtti vásárlások adják. Vannak is akciók rendesen, így akárhova nézünk, mindenhol a szokásosnál olcsóbb termékekre vadászó vevőket lehet csak látni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az akció viszont sokszor nem jelenti azt, hogy kevesebbet is fizetünk egy adott termékért, sőt, még az is előfordulhat, hogy a korábbi árnál magasabb összeg van kitéve az akciós táblácska mellé. Ennek egy oka van, hogy ezzel a táblával szinte bármire rá lehet venni a vevőket - írja a Népszabadság.

Kutatók szerint a vásárlások 88 százalékát már az határozza meg, hogy a vevő az akciókat figyeli, és akkor is jár vásárolni. Erre válaszul vezette be azt több áruház is, hogy termékei jelentős részét folyamatosan akciósként adja. A Gazdasági Versenyhivatal pedig külön az ilyen megtévesztésekre ugrik, idén is ebből volt a legtöbb eljárás.

Jó taktika, hogy az akciós ár mellett egy fiktív, magasabb árat tüntetnek fel, így a vevőnek máris olyan érzése támad, hogy ezzel spórol. De gyakori az is, hogy érdemi csökkentés nélkül kapja meg a termék az akciós táblát.

Sokszor az is előfordul, hogy az akció előtt felviszi az árat a kereskedő, amdj újra csökkenti, de még így is lehet, hogy drágábban jutunk hozzá mint az elején. Az ilyen megtévesztéseknek pedig van alapja, ugyanis az akciós árnak az utolsó feltüntettet árhoz képest kell akciósnak lennie.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így a fogyasztók nem tehetnek mást, minthogy figyelik az árakat, és az éppen piacon lévő termékek összehasonlításával döntik el, hogy mit is vegyenek...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?