Ami az "Akció" mögött van: mennyivel fizetsz többet?

Pénzcentrum
2007. december 17. 09:15

A boltokban és az áruházláncokban az éves forgalom negyedét a karácsony előtti vásárlások adják. Vannak is akciók rendesen, így akárhova nézünk, mindenhol a szokásosnál olcsóbb termékekre vadászó vevőket lehet csak látni.

Az akció viszont sokszor nem jelenti azt, hogy kevesebbet is fizetünk egy adott termékért, sőt, még az is előfordulhat, hogy a korábbi árnál magasabb összeg van kitéve az akciós táblácska mellé. Ennek egy oka van, hogy ezzel a táblával szinte bármire rá lehet venni a vevőket - írja a Népszabadság.

Kutatók szerint a vásárlások 88 százalékát már az határozza meg, hogy a vevő az akciókat figyeli, és akkor is jár vásárolni. Erre válaszul vezette be azt több áruház is, hogy termékei jelentős részét folyamatosan akciósként adja. A Gazdasági Versenyhivatal pedig külön az ilyen megtévesztésekre ugrik, idén is ebből volt a legtöbb eljárás.

Jó taktika, hogy az akciós ár mellett egy fiktív, magasabb árat tüntetnek fel, így a vevőnek máris olyan érzése támad, hogy ezzel spórol. De gyakori az is, hogy érdemi csökkentés nélkül kapja meg a termék az akciós táblát.

Sokszor az is előfordul, hogy az akció előtt felviszi az árat a kereskedő, amdj újra csökkenti, de még így is lehet, hogy drágábban jutunk hozzá mint az elején. Az ilyen megtévesztéseknek pedig van alapja, ugyanis az akciós árnak az utolsó feltüntettet árhoz képest kell akciósnak lennie.

Így a fogyasztók nem tehetnek mást, minthogy figyelik az árakat, és az éppen piacon lévő termékek összehasonlításával döntik el, hogy mit is vegyenek...

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?