18 °C Budapest

Nincs több illegális zeneletöltés: megtalálták az ellenszert

Pénzcentrum
2007. december 12. 08:45

Egyre több "zeneipari" szakember sorakozik fel az internetes zeneterjesztés jogi és pénzügyi problémáira megoldást ígérő egységes zeneletöltési díj mellett. A havi néhány eurós díjat az internetszolgáltatók szednék be, a pénz még nem tudni, hogyan jutna a kiadókhoz, vagy közvetlenül a szerzőkhöz - írja a Népszabadság.


Az ötletet eredetileg a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) dániai tagszervezete vetette fel, olyan formában, hogy a jövőben az új internet-előfizetések mellé (némi díj fejében) egy bon is járna, amely bizonyos mennyiségű zene ingyenes és jogszerű letöltésére jogosítaná fel a felhasználót. Az is felmerült, hogy a bon nem letöltésre, hanem csak a zenék meghallgatására szólna.


A bon ötlete beindította a jogdíjmentes zenecserebere ellenszerét régóta keresők fantáziáját. Röviddel az októberi bejelentés után felkerültek az internetre olyan találgatások, hogy nem is zeneutalványt, hanem valamiféle egységes díjat kellene bevezetni, és a "zeneadó" fejében a felhasználók korlátlanul szemezgethetnének az internetes zenekínálatból. Doug Morris, a Universal Music vezetője szerint az lenne a megoldás, ha a zenehallgatás díja beépülne az internet árába.


Peter Jenner, a Pink Floyd menedzsere úgy véli, a felhasználókat leginkább a megfelelő árazással lehetne rávenni, hogy fizessenek a zenéért. Szerinte számonként 5 eurócent (mintegy 8 forint) lenne reális ár egy zeneszámért, a mai, egy euró körüli árak inkább taszítják az internetezőket. A szakember nem támogatja a digitális másolásvédelmet sem, szerinte a vevőnek korlátlan használati jogot kell kapnia a pénzéért.


A havi díj összege három euró vagy két font lenne havonta - ez egyedül Nagy-Britanniában évente 1,2 milliárd fontot hozna, jóval többet, mint amennyit a zeneipar a csúcson, az internet megjelenése előtt kasszírozott.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24