21 °C Budapest

Nincs több illegális zeneletöltés: megtalálták az ellenszert

Pénzcentrum
2007. december 12. 08:45

Egyre több "zeneipari" szakember sorakozik fel az internetes zeneterjesztés jogi és pénzügyi problémáira megoldást ígérő egységes zeneletöltési díj mellett. A havi néhány eurós díjat az internetszolgáltatók szednék be, a pénz még nem tudni, hogyan jutna a kiadókhoz, vagy közvetlenül a szerzőkhöz - írja a Népszabadság.


Az ötletet eredetileg a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) dániai tagszervezete vetette fel, olyan formában, hogy a jövőben az új internet-előfizetések mellé (némi díj fejében) egy bon is járna, amely bizonyos mennyiségű zene ingyenes és jogszerű letöltésére jogosítaná fel a felhasználót. Az is felmerült, hogy a bon nem letöltésre, hanem csak a zenék meghallgatására szólna.


A bon ötlete beindította a jogdíjmentes zenecserebere ellenszerét régóta keresők fantáziáját. Röviddel az októberi bejelentés után felkerültek az internetre olyan találgatások, hogy nem is zeneutalványt, hanem valamiféle egységes díjat kellene bevezetni, és a "zeneadó" fejében a felhasználók korlátlanul szemezgethetnének az internetes zenekínálatból. Doug Morris, a Universal Music vezetője szerint az lenne a megoldás, ha a zenehallgatás díja beépülne az internet árába.


Peter Jenner, a Pink Floyd menedzsere úgy véli, a felhasználókat leginkább a megfelelő árazással lehetne rávenni, hogy fizessenek a zenéért. Szerinte számonként 5 eurócent (mintegy 8 forint) lenne reális ár egy zeneszámért, a mai, egy euró körüli árak inkább taszítják az internetezőket. A szakember nem támogatja a digitális másolásvédelmet sem, szerinte a vevőnek korlátlan használati jogot kell kapnia a pénzéért.


A havi díj összege három euró vagy két font lenne havonta - ez egyedül Nagy-Britanniában évente 1,2 milliárd fontot hozna, jóval többet, mint amennyit a zeneipar a csúcson, az internet megjelenése előtt kasszírozott.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?