1 °C Budapest

Megéri újat venni, nem javíttatunk

Pénzcentrum
2007. december 5. 10:00

A néhány éve még sikeresen tevékenykedő javítómesterek többsége mára már tönkrement, drasztikus mértékben csökkent ugyanis az igény munkájuk iránt, a vásárlók többsége az elromlott eszközök helyett inkább újat vesz, ez ugyanis sok esetben valóban megéri - írja a Népszabadság.

A Rávisz műszaki vezetője, Cseh András a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy ma már csupán a társadalom két szélső rétege, a legszegényebbek és az igencsak drága eszközöket vásárló leggazdagabbak választják a javítást. Egy nyugdíjas számára érthetően fontos tényező, hogy a régit akár az új árának feléért megjavíttathatja.

A legtöbb alsó- és középkategóriás eszköz esetében azonban vagy egyáltalán nem lehet, vagy nem érdemes azt ismét működőképes állapotba hozni. A mosógépek esetében 25 ezer forintnál van a lélektani határ, ha a javítási költség ezt meghaladja, akkor megéri 40 ezer forintért inkább újat venni.

Az alsókategóriás DVD-lejátszók esetében sem érdemes alkatrészt cserélni, hiszen ki az, aki 15 ezer forintot ad egy alkatrészért, amikor 7-8 ezer forintért már új lejátszót vehet. A gyártók az alacsony árak mellett azzal is nehezítik a javítást, hogy az egy-két hónap különbséggel gyártott lejátszók alkatrészei már nem kompatibilisek, így a bontott darabokat nem lehet felhasználni.

A javítómesterek nehézségei ellenére sikeren működik azonban hazánkban Top Service Hungária Kft. által üzemeltetett Mister Minit hálózat, mely sikerességét annak köszönheti, hogy felismerte a gyorsaság és a könnyű elérhetőség fontosságát. Pontosan ezért költöztette be műhelyeit a bevásárlóközpontokba.

A hálózat főként kulcsmásolással és cipőjavítással foglalkozik, de jelenleg már igény lenne a távirányító-programozásra, a szolgáltatás beindítása azonban még várat magára. A Mister Minit esernyő-javításra már nem is készült, a vállalatvezetés ugyanis már évekkel ezelőtt, még az induláskor megsejtette, hogy az olcsó kínai árú azt feleslegessé teszi majd.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52