0 °C Budapest

Megéri újat venni, nem javíttatunk

Pénzcentrum
2007. december 5. 10:00

A néhány éve még sikeresen tevékenykedő javítómesterek többsége mára már tönkrement, drasztikus mértékben csökkent ugyanis az igény munkájuk iránt, a vásárlók többsége az elromlott eszközök helyett inkább újat vesz, ez ugyanis sok esetben valóban megéri - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Rávisz műszaki vezetője, Cseh András a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy ma már csupán a társadalom két szélső rétege, a legszegényebbek és az igencsak drága eszközöket vásárló leggazdagabbak választják a javítást. Egy nyugdíjas számára érthetően fontos tényező, hogy a régit akár az új árának feléért megjavíttathatja.

A legtöbb alsó- és középkategóriás eszköz esetében azonban vagy egyáltalán nem lehet, vagy nem érdemes azt ismét működőképes állapotba hozni. A mosógépek esetében 25 ezer forintnál van a lélektani határ, ha a javítási költség ezt meghaladja, akkor megéri 40 ezer forintért inkább újat venni.

Az alsókategóriás DVD-lejátszók esetében sem érdemes alkatrészt cserélni, hiszen ki az, aki 15 ezer forintot ad egy alkatrészért, amikor 7-8 ezer forintért már új lejátszót vehet. A gyártók az alacsony árak mellett azzal is nehezítik a javítást, hogy az egy-két hónap különbséggel gyártott lejátszók alkatrészei már nem kompatibilisek, így a bontott darabokat nem lehet felhasználni.

A javítómesterek nehézségei ellenére sikeren működik azonban hazánkban Top Service Hungária Kft. által üzemeltetett Mister Minit hálózat, mely sikerességét annak köszönheti, hogy felismerte a gyorsaság és a könnyű elérhetőség fontosságát. Pontosan ezért költöztette be műhelyeit a bevásárlóközpontokba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hálózat főként kulcsmásolással és cipőjavítással foglalkozik, de jelenleg már igény lenne a távirányító-programozásra, a szolgáltatás beindítása azonban még várat magára. A Mister Minit esernyő-javításra már nem is készült, a vállalatvezetés ugyanis már évekkel ezelőtt, még az induláskor megsejtette, hogy az olcsó kínai árú azt feleslegessé teszi majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06