11 °C Budapest

Az agrárium jelentős növekedés-csökkentő tényező lesz az idei GDP-ben - akár 0.5%pont?!

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 10:30

Sokakat erős meglepetésként ért a legutóbbi igen alacsony GDP növekedési adat. A KSH számításai szerint a gazdaság a második negyedévben mindössze 1.4%-kal nőtt, mely a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta. Az okokat a részletes adatok hiányában csak sejthetjük, de valószínű, hogy a Gyurcsány-csomag közösségi és magánfogyasztást visszafogó hatása valamint az agrárium igen negatív teljesítménye ide sorolható. Az idei év a mezőgazdaságban fekete év lesz, a hatások legerősebben a harmadik negyedévben jelentkezhetnek. Az alábbiakban az agrárium növekedést korlátozó hatásainak néhány fontos vonatkozását tekintjük át Soós Lőrinc, a KSH volt elnökhelyettesének gondolatai, számításai alapján. Előzetesen elmondhatjuk, hogy a súlyos aszály miatt a GDP az idei évben akár 0.5%ponttal is lassíthatja a GDP bővülését.

A gyökerek 2003-ig nyúlnak vissza. Abban az évben - jórészt természeti tényezők hatására -az agrárszektor növénytermelése mélypontra zuhant, a gabonatermelés összes mennyisége 8.8 millió tonnára esett. Ehhez járult, hogy lassú ütemben tovább folytatódott az állatállomány 1980-as évek első fele óta tartó látványos zsugorodása is. A következő évben, 2004-ben a hazai mezőgazdaság soha nem látott termelési csúcsot produkált, és a korábbi 15.8 millió tonnás gabonatermés rekordot messze meghaladva csaknem 17 millió tonna gabonát termelt. Így történhetett, hogy a kis (mindössze 4% alatti) nemzetgazdasági súlyú agrárium adta a 2004 évi közel 4%-pontos teljes GDP növekedés csaknem egyharmadát, mintegy 1.2%-pontot.

Soós Lőrinc 2005 tavaszán több orgánumban (elsőként éppen a portfolio.hu hasábjain) azt elemezte, hogy az örömteli esemény mellett a gazdaságpolitikának fel kell készülnie arra, hogy az agrárium szokásos hullámzása nem áll meg, az emelkedőt előbb-utóbb lejtő követi.
A magyar mezőgazdaság történetében példátlan módon az ágazat az ország javára a következő két évben (2005-2006-ban) is kiemelkedőt ill. jóval átlag felettit produkált. A rendszerváltás utáni évek 12.5 millió tonnás gabonatermését mindkét évben igen jelentősen meghaladta.

Ma már minden kockázat nélkül elmondható, hogy 2007 az agrárium gyenge évei közé kerül be az archívumokba - véli Soós. Az aszály és egyéb természeti csapások (jégverés stb.) hatására a növénytermelés teljesítménye látványosan zsugorodik, miközben az állatállomány gyakorlatilag nagyon alacsony szinten stagnál.

A napjainkban rendelkezésre álló becslések közül még az optimistábbak sem becsülik 10 millió tonna fölé a várható gabonatermést, az állatállomány pedig alig több, mint harmada a 80-as évek közepén mértnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindezekből egyértelműen következik, hogy az agrárium 2006-hoz viszonyított visszaesése mintegy 20%-os lesz, ami az ágazat 3.7%-os nemzetgazdasági súlyát figyelembe véve legalább 0.5%-ponttal mérsékli az ország GDP-jének 2007-es növekedési indexét. Ráadásul ez szerencsétlen módon éppen abban az időszakban következik be, amikor az ismert okok hatására a negyedéves GDP növekedési index a korábbiak harmadára esett vissza 2007. II. negyedévében.

A mezőgazdasági termelés ill. ráfordítás sajátosságai, éven belüli egyenetlen eloszlása miatt a GDP-ben megjelenő agrárium súlya messze a III. negyedévben a legnagyobb. Ebből következően az előzőekben vázolt tendenciák a november közepén megjelenő III. negyedévi gyorsbecslésekben (amikor már az őszi növények betakarításának első operatív adatai is rendelkezésre állnak) várhatóan a II. negyedévinél is erőteljesebben érvényesítik hatásukat.

Piaci elemzők az idei évre átlagosan 2.4%-os GDP növekedést várnak. A harmadik negyedévben a bővülés üteme 1.9-2% körül alakulhatnak a jelenlegi becslések szerint.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?