12 °C Budapest

Az agrárium jelentős növekedés-csökkentő tényező lesz az idei GDP-ben - akár 0.5%pont?!

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 10:30

Sokakat erős meglepetésként ért a legutóbbi igen alacsony GDP növekedési adat. A KSH számításai szerint a gazdaság a második negyedévben mindössze 1.4%-kal nőtt, mely a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta. Az okokat a részletes adatok hiányában csak sejthetjük, de valószínű, hogy a Gyurcsány-csomag közösségi és magánfogyasztást visszafogó hatása valamint az agrárium igen negatív teljesítménye ide sorolható. Az idei év a mezőgazdaságban fekete év lesz, a hatások legerősebben a harmadik negyedévben jelentkezhetnek. Az alábbiakban az agrárium növekedést korlátozó hatásainak néhány fontos vonatkozását tekintjük át Soós Lőrinc, a KSH volt elnökhelyettesének gondolatai, számításai alapján. Előzetesen elmondhatjuk, hogy a súlyos aszály miatt a GDP az idei évben akár 0.5%ponttal is lassíthatja a GDP bővülését.

A gyökerek 2003-ig nyúlnak vissza. Abban az évben - jórészt természeti tényezők hatására -az agrárszektor növénytermelése mélypontra zuhant, a gabonatermelés összes mennyisége 8.8 millió tonnára esett. Ehhez járult, hogy lassú ütemben tovább folytatódott az állatállomány 1980-as évek első fele óta tartó látványos zsugorodása is. A következő évben, 2004-ben a hazai mezőgazdaság soha nem látott termelési csúcsot produkált, és a korábbi 15.8 millió tonnás gabonatermés rekordot messze meghaladva csaknem 17 millió tonna gabonát termelt. Így történhetett, hogy a kis (mindössze 4% alatti) nemzetgazdasági súlyú agrárium adta a 2004 évi közel 4%-pontos teljes GDP növekedés csaknem egyharmadát, mintegy 1.2%-pontot.

Soós Lőrinc 2005 tavaszán több orgánumban (elsőként éppen a portfolio.hu hasábjain) azt elemezte, hogy az örömteli esemény mellett a gazdaságpolitikának fel kell készülnie arra, hogy az agrárium szokásos hullámzása nem áll meg, az emelkedőt előbb-utóbb lejtő követi.
A magyar mezőgazdaság történetében példátlan módon az ágazat az ország javára a következő két évben (2005-2006-ban) is kiemelkedőt ill. jóval átlag felettit produkált. A rendszerváltás utáni évek 12.5 millió tonnás gabonatermését mindkét évben igen jelentősen meghaladta.

Ma már minden kockázat nélkül elmondható, hogy 2007 az agrárium gyenge évei közé kerül be az archívumokba - véli Soós. Az aszály és egyéb természeti csapások (jégverés stb.) hatására a növénytermelés teljesítménye látványosan zsugorodik, miközben az állatállomány gyakorlatilag nagyon alacsony szinten stagnál.

A napjainkban rendelkezésre álló becslések közül még az optimistábbak sem becsülik 10 millió tonna fölé a várható gabonatermést, az állatállomány pedig alig több, mint harmada a 80-as évek közepén mértnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezekből egyértelműen következik, hogy az agrárium 2006-hoz viszonyított visszaesése mintegy 20%-os lesz, ami az ágazat 3.7%-os nemzetgazdasági súlyát figyelembe véve legalább 0.5%-ponttal mérsékli az ország GDP-jének 2007-es növekedési indexét. Ráadásul ez szerencsétlen módon éppen abban az időszakban következik be, amikor az ismert okok hatására a negyedéves GDP növekedési index a korábbiak harmadára esett vissza 2007. II. negyedévében.

A mezőgazdasági termelés ill. ráfordítás sajátosságai, éven belüli egyenetlen eloszlása miatt a GDP-ben megjelenő agrárium súlya messze a III. negyedévben a legnagyobb. Ebből következően az előzőekben vázolt tendenciák a november közepén megjelenő III. negyedévi gyorsbecslésekben (amikor már az őszi növények betakarításának első operatív adatai is rendelkezésre állnak) várhatóan a II. negyedévinél is erőteljesebben érvényesítik hatásukat.

Piaci elemzők az idei évre átlagosan 2.4%-os GDP növekedést várnak. A harmadik negyedévben a bővülés üteme 1.9-2% körül alakulhatnak a jelenlegi becslések szerint.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm