Az agrárium jelentős növekedés-csökkentő tényező lesz az idei GDP-ben - akár 0.5%pont?!

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 10:30

Sokakat erős meglepetésként ért a legutóbbi igen alacsony GDP növekedési adat. A KSH számításai szerint a gazdaság a második negyedévben mindössze 1.4%-kal nőtt, mely a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta. Az okokat a részletes adatok hiányában csak sejthetjük, de valószínű, hogy a Gyurcsány-csomag közösségi és magánfogyasztást visszafogó hatása valamint az agrárium igen negatív teljesítménye ide sorolható. Az idei év a mezőgazdaságban fekete év lesz, a hatások legerősebben a harmadik negyedévben jelentkezhetnek. Az alábbiakban az agrárium növekedést korlátozó hatásainak néhány fontos vonatkozását tekintjük át Soós Lőrinc, a KSH volt elnökhelyettesének gondolatai, számításai alapján. Előzetesen elmondhatjuk, hogy a súlyos aszály miatt a GDP az idei évben akár 0.5%ponttal is lassíthatja a GDP bővülését.

A gyökerek 2003-ig nyúlnak vissza. Abban az évben - jórészt természeti tényezők hatására -az agrárszektor növénytermelése mélypontra zuhant, a gabonatermelés összes mennyisége 8.8 millió tonnára esett. Ehhez járult, hogy lassú ütemben tovább folytatódott az állatállomány 1980-as évek első fele óta tartó látványos zsugorodása is. A következő évben, 2004-ben a hazai mezőgazdaság soha nem látott termelési csúcsot produkált, és a korábbi 15.8 millió tonnás gabonatermés rekordot messze meghaladva csaknem 17 millió tonna gabonát termelt. Így történhetett, hogy a kis (mindössze 4% alatti) nemzetgazdasági súlyú agrárium adta a 2004 évi közel 4%-pontos teljes GDP növekedés csaknem egyharmadát, mintegy 1.2%-pontot.

Soós Lőrinc 2005 tavaszán több orgánumban (elsőként éppen a portfolio.hu hasábjain) azt elemezte, hogy az örömteli esemény mellett a gazdaságpolitikának fel kell készülnie arra, hogy az agrárium szokásos hullámzása nem áll meg, az emelkedőt előbb-utóbb lejtő követi.
A magyar mezőgazdaság történetében példátlan módon az ágazat az ország javára a következő két évben (2005-2006-ban) is kiemelkedőt ill. jóval átlag felettit produkált. A rendszerváltás utáni évek 12.5 millió tonnás gabonatermését mindkét évben igen jelentősen meghaladta.

Ma már minden kockázat nélkül elmondható, hogy 2007 az agrárium gyenge évei közé kerül be az archívumokba - véli Soós. Az aszály és egyéb természeti csapások (jégverés stb.) hatására a növénytermelés teljesítménye látványosan zsugorodik, miközben az állatállomány gyakorlatilag nagyon alacsony szinten stagnál.

A napjainkban rendelkezésre álló becslések közül még az optimistábbak sem becsülik 10 millió tonna fölé a várható gabonatermést, az állatállomány pedig alig több, mint harmada a 80-as évek közepén mértnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezekből egyértelműen következik, hogy az agrárium 2006-hoz viszonyított visszaesése mintegy 20%-os lesz, ami az ágazat 3.7%-os nemzetgazdasági súlyát figyelembe véve legalább 0.5%-ponttal mérsékli az ország GDP-jének 2007-es növekedési indexét. Ráadásul ez szerencsétlen módon éppen abban az időszakban következik be, amikor az ismert okok hatására a negyedéves GDP növekedési index a korábbiak harmadára esett vissza 2007. II. negyedévében.

A mezőgazdasági termelés ill. ráfordítás sajátosságai, éven belüli egyenetlen eloszlása miatt a GDP-ben megjelenő agrárium súlya messze a III. negyedévben a legnagyobb. Ebből következően az előzőekben vázolt tendenciák a november közepén megjelenő III. negyedévi gyorsbecslésekben (amikor már az őszi növények betakarításának első operatív adatai is rendelkezésre állnak) várhatóan a II. negyedévinél is erőteljesebben érvényesítik hatásukat.

Piaci elemzők az idei évre átlagosan 2.4%-os GDP növekedést várnak. A harmadik negyedévben a bővülés üteme 1.9-2% körül alakulhatnak a jelenlegi becslések szerint.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?