Becsapott nyugdíjasok - nincs gyógyvíz, de bírság sem

Pénzcentrum
2007. július 16. 14:34

Az Arany Alkony Paskál Idősek Otthonai nevű intézményről kiadott egyes tájékoztatásaival az Aranykor Szociális Kht. valamint a Medicatus-SPC Beruházó és Szolgáltató Zrt. megtévesztette a fogyasztókat - állapította meg határozatában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A jogsértés csekély piaci hatására tekintettel bírság kiszabására nem került sor.

A két eljárás alá vont vállalkozás az Arany Alkony Paskál idősek otthona népszerűsítése érdekében 2004 és 2006 között több olyan hirdetést tett közzé, amelyek kedvező áron emelt szintű körülményeket, szolgáltatásokat biztosítanak nyugdíjas érdeklődők részére. Egyebek mellett szórólapjaikon és televíziós reklámjaikban azt ígérték, hogy az idősek otthonában gyógyvíz is van. A GVH vizsgálata feltárta, hogy az intézményben eredetileg is csak egy 12 személyes pezsgőfürdőben és 3 darab egyszemélyes kádban lett volna gyógyvíz. 2006 szeptembere előtt azonban még ezeket a szolgáltatásokat sem lehetett igénybe venni, ezt követően pedig csak a 3 darab egyszemélyes gyógyvizes kádfürdőt használhatták az ügyfelek. A medencében és a pezsgőfürdőben továbbra is kezelt csapvíz van. A versenyhatóság szerint ezért jogsértőek azon tájékoztatások, amelyek 2006 szeptembere előtt gyógyvíz igénybevételének lehetőségét ígérték a fogyasztóknak, holott erre csak egy előre pontosan meg nem határozható időponttól lesz mód. Megtévesztőek azok a reklámok is, amelyek olyan látszatot keltettek, mintha a gyógyvíz a ténylegesnél szélesebb körben, így úszómedencében is igénybe vehető lenne.

A GVH jogsértést megállapította ugyan, de bírságot nem szabott ki. A fogyasztók ugyanis utólag tájékozódhattak az Arany Alkony Paskál idősek otthona adottságairól, ráadásul a jogsértő magatartás az intézményben lévő férőhelyekből adódóan korlátozott piaci hatással bírt. Ezen kívül enyhítő körülménynek bizonyult, hogy a két eljárás alá vont sem vitatta egyes reklámjainak elhibázott voltát és még a versenyhatóság döntése előtt változások történtek a tájékoztatási gyakorlatban.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?