5 °C Budapest

Csomagbontás előtti pánik - Van kiút

Pénzcentrum
2007. január 22. 12:00

Nyakunkon az adóbevallási szezon. Ilyenkor mindenkiben kissé fokozódik az érdeklődés az aktuális adózási szabályok iránt és sokan próbálnak meg eligazodni az őket érintő kulcsok és kedvezmények útvesztőjében. Most néhány változásra hívjuk fel az Olvasók figyelmét, amelyek szem előtt tartásával könnyebben áthidalható lesz a bevallási csomag kibontása utáni első rémület.

Kezdjük rögtön, a sokakat érintő személyi jövedelemadó (szja) kulcsokkal, amelyek az idén nem változtak. Azonban, a 18 százalékos kulccsal adózó sávhatár 2007-ben 1,55 millió forintról 1,7 millió forintra emelkedik, az e fölötti rész után kell 36 százalékos adót fizetni.

Januártól megszűnt és változott számos adókedvezmény. Az egyik fontos változás, hogy megszűnik a szellemi tevékenységhez, a felnőttképzéshez és a számítógép-beszerzéshez, valamint a lakáscélú hitelekhez kapcsolódó adókedvezmény.

Azok, akik 2006. december 31-én jogosultak voltak a felnőttképzési díj kedvezményének halasztott érvényesítésére, továbbá, akik ugyaneddig megkezdték a lakáscélú hitel törlesztését, a kedvezményt a 2006. december 31-én érvényes szabályok szerint érvényesíthetik.

A magán-nyugdíjpénztári befizetések, a tandíj, a közcélú adományok, valamint a biztosítások együttesen legfeljebb 100 ezer forintos adókedvezményét 2007-től a tavalyi 6 millió forinttal szemben már csak 3,4 millió forintos jövedelemig lehet igénybe venni, s a tavalyi 6,5 millióval szemben 3,9 millió forintos jövedelemnél szűnik meg a kedvezmény.

A munkáltatói hozzájárulás adómentes értékhatára az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a minimálbér 50 százalékára, az egészség- és önsegélyező pénztárak esetében pedig a minimálbér 20 százalékára csökken.

A nyugdíj és a baleseti járadék január 1-jétől adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számláról teljesített nyugdíjszolgáltatás adómentes lesz. A magánszemélyek által végzett falusi vendégfogadáshoz hasonlóan a jövő évtől az agro-turisztikai szolgáltatás is adómentes lesz 400 ezer forint éves bevételig.

A lakáshoz kapcsolódó adómentes jövedelmek köre a gázár-támogatás címén kapott összeggel bővült.

Az egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek 2007. január 1-jétől kell a 4 százalékos különadót (szolidaritási adót) megfizetniük összevont adóalapjuknak a járulékfizetés felső határát meghaladó része után.

Visszaállították a korábban megszüntetett munkáltatói adómegállapítás lehetőségét, amelyet a magánszemély akkor kérhet, ha egyébként jogosult az adóhatósági adómegállapításra, rendelkezik a szükséges igazolásokkal, s jövedelmét egy munkaviszonyban vagy egymást követő munkaviszonyokban szerezte.

2007-től 7 százalékra növekszik az egyéni egészségbiztosítási járulék, amelyből 4% a természetbeni, 3 % a pénzbeli járulék. A foglalkoztató által fizetett 29 százalékos társadalombiztosítási járulékon belül az egészségbiztosítási rész 8 % , a nyugdíjbiztosítási rész 21 5. A minimum járulékalap január 1-jétől 131 ezer forintra növekedett (tavaly 125 ezer forint volt ez mindig a minimálbér kétszerese). A tavaly szeptemberben bevezetett egészségügyi szolgáltatási járulék 16 százalékra változott 2007-től.

Megváltoztak a céges telefonra vonatkozó jogszabályok is 2006 szeptember 1-jétől.. A telefonszámla végösszegéből legalább 20 százalékot kell vélelmezni természetbeni juttatásként.

Azonban ha a cég a 20 százalékot megtéríti, akkor a cégnek nem kell megfizetnie a természetbeni juttatások után járó 54 százalék adót a közterheket.

Amennyiben a vállalkozás megtéríti a 20 százalékot, úgy a teljes végösszegre vonatkozó áfa 70 százalékát vonhatja csak le. Azonban egy 30 százalékos megtérítés esetén a teljes összeg levonható.

Annak a meghatározására, hogy valójában mennyit telefonált az alkalmazott magáncélból, az APEH adott néhány útmutatást. Alkalmazhatunk hívásnaplót, egyéni telefonkódott a kimenő hívásokra, vagy az alkalmazottak befizetik a pénztárba a hívások díját.

Bármilyen megoldást is választ a cég, minden esetben ki kell számlázni azt az alkalmazottak felé. Vagy minden munkavállaló névre szólóan kap egy számlát, vagy több alkalmazott esetén egy nevére állítják ki a számlát.

2006 szeptember 1-jétől minden természetbeni juttatás után 54 százalék adót kell fizetni, valamint a hozzá kapcsolódó közterhek is megterhelik a céges kasszát. Ez alól természetesen nem kivételek a vállalkozás által adott ajándékok sem.

Az adómentes üdülési csekket viszont szélesebb kör veheti mostantól igénybe. Az üdülési csekket (amelyre akár szociális alapon is lehet pályázni) az eddiginél jóval több szolgáltatásra fel lehet használni. Így például gyógy- és egészségügyi üdülésnél, vagy betegség-megelőzési szabadidő sportoláskor esetleg rekreációs (ismertebb nevén wellness) üdülés esetén is fizetni lehet a fent említett csekkel. Azonban 2007-től üdülési csekket csak a munkáltató adhat adómentesen, kifizető nem.

A béren kívüli juttatások további változásáról, az alábbi cikkben olvashatnak:

Lét a béren kívül

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?