0 °C Budapest

Elhagyott vonalak, megszűnő kedvezmények, emelkedő jegyárak - mi jöhet még?

Pénzcentrum
2006. december 8. 10:30

14 vasúti szárnyvonalon szűnik meg a vonatközlekedés február végéig, és további 14 vonalat vizsgálnak majd a MÁV a következő évben, míg május elsejétől a kedvezményrendszert is átalakítják. A reformintézkedésektől már jövő évben 40 milliárd forintnyi megtakarítást vár a kormány - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy első lépésben a tervezettnél kevesebb, csupán 14 szárnyvonalon szűnik majd meg a személyszállítás, míg további öt vonalon, amelyen eddig is pótlóbuszok közlekedtek, a feladatot átveszik a Volán társaságok.

A február végével életbe lépő változások oka széles körben ismert, míg a személyszállításban közlekedő vonatok kihasználtsága 45 százalékos, addig ez az érintett pályaszakaszokon 0 és 2 százalék között van. Ezzel párhuzamosan felgyorsítják a vonat- és buszmenetrendek összehangolását is.

A MÁV nevüket nem vállaló elemzői szerint azonban további legalább 60-65 vonal, vagyis 2500 kilométernyi sínpálya felszámolására lenne szükség, amely akár 15-20 milliárd forintot is bennhagyhatna a vállalat büdzséjében.

Várhatóan két alkalommal emelkednek majd a vonatjegyek ára 2007-ben, a január elsejei 16 százalékosat május elsején egy újabb 17 százalékos emelés követi majd, miközben a volánjegyek ára összességében csupán 10 százalékkal nő. A kormány a vonat- és buszjegyek árainak közelítésétől is várja, hogy a MÁV veszteségei csökkenjenek.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Emellett május elsejétől átalakul a kedvezményi rendszer, várhatóan 50 százalékra csökken az eddigi 67,5 százalékos diákkedvezmény, amelyet a nappalis diákok csak a iskola-lakóhely vonalra használhatnak majd, az esti és levelezős diákkedvezményt pedig teljesen eltörlik. A döntést az indokolja, hogy a MÁV utasainak mindössze 19 százaléka fizet teljes árú menetjegyet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20