Elhagyott vonalak, megszűnő kedvezmények, emelkedő jegyárak - mi jöhet még?

Pénzcentrum
2006. december 8. 10:30

14 vasúti szárnyvonalon szűnik meg a vonatközlekedés február végéig, és további 14 vonalat vizsgálnak majd a MÁV a következő évben, míg május elsejétől a kedvezményrendszert is átalakítják. A reformintézkedésektől már jövő évben 40 milliárd forintnyi megtakarítást vár a kormány - írja a Magyar Hírlap.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy első lépésben a tervezettnél kevesebb, csupán 14 szárnyvonalon szűnik majd meg a személyszállítás, míg további öt vonalon, amelyen eddig is pótlóbuszok közlekedtek, a feladatot átveszik a Volán társaságok.

A február végével életbe lépő változások oka széles körben ismert, míg a személyszállításban közlekedő vonatok kihasználtsága 45 százalékos, addig ez az érintett pályaszakaszokon 0 és 2 százalék között van. Ezzel párhuzamosan felgyorsítják a vonat- és buszmenetrendek összehangolását is.

A MÁV nevüket nem vállaló elemzői szerint azonban további legalább 60-65 vonal, vagyis 2500 kilométernyi sínpálya felszámolására lenne szükség, amely akár 15-20 milliárd forintot is bennhagyhatna a vállalat büdzséjében.

Várhatóan két alkalommal emelkednek majd a vonatjegyek ára 2007-ben, a január elsejei 16 százalékosat május elsején egy újabb 17 százalékos emelés követi majd, miközben a volánjegyek ára összességében csupán 10 százalékkal nő. A kormány a vonat- és buszjegyek árainak közelítésétől is várja, hogy a MÁV veszteségei csökkenjenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett május elsejétől átalakul a kedvezményi rendszer, várhatóan 50 százalékra csökken az eddigi 67,5 százalékos diákkedvezmény, amelyet a nappalis diákok csak a iskola-lakóhely vonalra használhatnak majd, az esti és levelezős diákkedvezményt pedig teljesen eltörlik. A döntést az indokolja, hogy a MÁV utasainak mindössze 19 százaléka fizet teljes árú menetjegyet.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04