Elhagyott vonalak, megszűnő kedvezmények, emelkedő jegyárak - mi jöhet még?

Pénzcentrum
2006. december 8. 10:30

14 vasúti szárnyvonalon szűnik meg a vonatközlekedés február végéig, és további 14 vonalat vizsgálnak majd a MÁV a következő évben, míg május elsejétől a kedvezményrendszert is átalakítják. A reformintézkedésektől már jövő évben 40 milliárd forintnyi megtakarítást vár a kormány - írja a Magyar Hírlap.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy első lépésben a tervezettnél kevesebb, csupán 14 szárnyvonalon szűnik majd meg a személyszállítás, míg további öt vonalon, amelyen eddig is pótlóbuszok közlekedtek, a feladatot átveszik a Volán társaságok.

A február végével életbe lépő változások oka széles körben ismert, míg a személyszállításban közlekedő vonatok kihasználtsága 45 százalékos, addig ez az érintett pályaszakaszokon 0 és 2 százalék között van. Ezzel párhuzamosan felgyorsítják a vonat- és buszmenetrendek összehangolását is.

A MÁV nevüket nem vállaló elemzői szerint azonban további legalább 60-65 vonal, vagyis 2500 kilométernyi sínpálya felszámolására lenne szükség, amely akár 15-20 milliárd forintot is bennhagyhatna a vállalat büdzséjében.

Várhatóan két alkalommal emelkednek majd a vonatjegyek ára 2007-ben, a január elsejei 16 százalékosat május elsején egy újabb 17 százalékos emelés követi majd, miközben a volánjegyek ára összességében csupán 10 százalékkal nő. A kormány a vonat- és buszjegyek árainak közelítésétől is várja, hogy a MÁV veszteségei csökkenjenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett május elsejétől átalakul a kedvezményi rendszer, várhatóan 50 százalékra csökken az eddigi 67,5 százalékos diákkedvezmény, amelyet a nappalis diákok csak a iskola-lakóhely vonalra használhatnak majd, az esti és levelezős diákkedvezményt pedig teljesen eltörlik. A döntést az indokolja, hogy a MÁV utasainak mindössze 19 százaléka fizet teljes árú menetjegyet.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 26. szerda
János, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem