28 °C Budapest

Negyedéves kitekintés: negatív eredmény, mégis vették

Pénzcentrum
2006. augusztus 4. 08:43

A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok vagyona a félév végén 2.084 milliárd forint, év eleje óta a nettó értékesítés pedig közel 150 milliárd forint volt. Az alapok teljesítménye az április-június negyedévben több mint 7 milliárd forintot, a félév során pedig 58 milliárd forintot jelentett a befektetőknek. A kedvezőtlen részvénypiaci környezet éreztette hatását a részvényalapok, és a vegyes alapok

teljesítményében is, de a negatív eredmény ellenére mindkét kategóriában tőkebevonásra került sor.

2006.07.28 13:00
Közel 100 mrd-os tőkekivonás: csak a rövid alapok kellettek

A részvényalapok száma az első félév során nem változott, összvagyonuk június végén 228 milliárd forint volt. A negyedéves bővülést 27 milliárd forint új tőkebefektetés okozta, míg a piaci teljesítmények 4 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. Az év eleje óta 53.6 milliárd forint friss tőke mellett 11.5 milliárd forintnyi hozamot realizáltak az alapok.

A BAMOSZ kategóriarendszere a portfolió részvényaránya szerint megkülönböztet részvénytúlsúlyos alapok at, ahol a részvényarány 70-90 % közötti. A negyedév végén az alapok vagyona 211 milliárd forint volt, a növekedésből 22.8 milliárd forint az új tőkebefektetés eredménye, míg a piaci teljesítmények 3 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A félév során 48 milliárd forintot fektettek be újonnan, míg a hozamok 11 milliárddal növelték az alapok vagyonát.

A negyedévben mind a Bux, mind pedig a nemzetközi indexek többsége esett, ami azt eredményezte, hogy minden alapcsoport teljesítménye negatív volt a negyedévben.

Forrás: BAMOSZ

A részvényalapok második csoportját a tiszta részvény alapok alkotják, ezeknél az alapoknál a részvényarány 90 % feletti. Az ide tartozó alapok vagyona 17.7 milliárd forintra nőtt. A közel 1 milliárd forint negatív hozamot 4.5 milliárd forint friss befektetés ellensúlyozta a negyedévben. Az első félévben 5.3 milliárd forint új tőke érkezett az alapokhoz, melyet 386 millió forintos összesített hozam egészített ki.

A negyedév során a hazai indexkövető részvénylapok jelentős negatív hozamot szenvedtek el, míg a globális tiszta részvény alapok hozama 0 % körül szóródott, ugyanakkor mindkét alapcsoport jelentős új tőkét vonzott a negyedévben.

Forrás: BAMOSZ

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vegyes alapok száma a félév során nem változott, vagyonuk június végén 101 milliárd forint volt. A negyedéves növekmény a 9 milliárd forintnyi új tőkebeáramlásnak köszönhető, ugyanakkor az alapok átlagosan negatív teljesítménye után mintegy 900 millió forinttal lett kisebb az összesített eszközérték. A 2005-ös év vége óta a nyilvános nyíltvégű vegyes alapok 2.3 milliárd forintos hozamot értek el, az alapokba fél év alatt befektetett új tőke pedig meghaladta az 33 milliárd forintot, ami több mint az év elején az alapokban tartott vagyon fele.

A vegyes alapok kisebbik csoportját a kötvénytúlsúlyos alapok alkotják, ahol a részvényarány 30 % alatti, vagyonuk a félév végén meghaladta a 44 milliárd forintot. A második negyedévben az új befektetések 2.6 milliárd forinttal, a hozamok mintegy 240 millió forinttal növelték a vagyont. A félévben összesen 16.2 milliárd forint tőkét vonzottak az alapok, és 1 milliárd forint hozamot termeltek.

Forrás: BAMOSZ

A kiegyensúlyozott vegyes alapok esetében a részvényarány 30 és 70 % közötti, vagyonuk 57 milliárd forintra nőtt, 6.3 milliárd forint volt a nettó értékesítés, az alapok negyedéves teljesítménye viszont 1.1 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. Az alapok az év eleje óta 17 milliárd forint új befektetést vonzottak, és több mint 1.2 milliárd forintnyi hozamot termeltek.

A részvénypiacok negyedéves negatív teljesítménye megjelent a vegyes alapok átlagos hozamában is, ennek ellenére a negyedévben összességében (az utolsó hónap tőkekivonása ellenére) minden csoportba jelentős tőke áramlott.


Forrás: BAMOSZ


Forrás: BAMOSZ

Amint a fenti tőkeáramlási ábra is mutatja, továbbra is igaz, hogy abszolút értékben a kötvénytípusú alapokhoz képest kisebb a tőkemozgás a részvény- és vegyes alapok esetében, ugyanakkor ellentétben a kötvénytípusú alapokkal, minden részvény- és vegyes alap kategóriában pozitív tőkebeáramlás történt az első félévben . A legnagyobb mértékben mindkét negyedévben a részvénytúlsúlyos alapok tudtak friss befektetőket vonzani, vagyonarányosan viszont a vegyes alapok tőkevonzása volt nagyobb.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?