-3 °C Budapest

"El lehet menni Magyarországról!" - Irány Szlovákia!

Pénzcentrum
2006. június 28. 10:00

Miután Gyurcsány Ferenc indulatosan megjegyezte, hogy el lehet menni az országból, ha nem tetszenek a megszorító intézkedések, egyre többen foglalkoznak aktívan a gondolattal. Becslések szerint eddig 7,000 magyar cég tette át a székhelyét északi szomszédainkhoz, most azonban már külön vállalat foglalkozik a költözés megszervezésével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Cash Global Hungary a napokban 50 ezer céghez juttatott el szórólapot, melynek eredményeképpen már számos céggel tárgyalnak, üzletet azonban egyelőre még nem kötöttek - írja a Magyar Hírlap.

A magyar cégeket elsősorban a kedvező nyereségadózási szabályok vonzzák Szlovákiába, ahol a társasági adó kulcsa 19%-os. Hazánkban ez az adó 16%, ám jövőre ehhez hozzájön a 4%pontos szolidaritási adó is. Ezen felül fontos különbség, hogy szomszédunknál az osztalék kivételét nem terheli adó, míg hazánkban ezért további 25%-ot fizethetünk az államnak. Mindezek tükrében 100 forint adózás előtti nyereségből itthon 60 Ft marad osztalékként a tulajdonos zsebében, míg Szlovákiában akár 81 Ft-ot is megtarthat.

A költözésre a legegyszerűbb módszer a magyar cég megszüntetése és egy új alapítása Szlovákiában, majd a telephely bérlése itthon. Egy másik technika lehet, ha a vállalkozó a szlovákiai cégébe menti a nyereséget, az itthoni vállalatot pedig veszteségesen üzemelteti.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20