13 °C Budapest

"El lehet menni Magyarországról!" - Irány Szlovákia!

Pénzcentrum
2006. június 28. 10:00

Miután Gyurcsány Ferenc indulatosan megjegyezte, hogy el lehet menni az országból, ha nem tetszenek a megszorító intézkedések, egyre többen foglalkoznak aktívan a gondolattal. Becslések szerint eddig 7,000 magyar cég tette át a székhelyét északi szomszédainkhoz, most azonban már külön vállalat foglalkozik a költözés megszervezésével.A Cash Global Hungary a napokban 50 ezer céghez juttatott el szórólapot, melynek eredményeképpen már számos céggel tárgyalnak, üzletet azonban egyelőre még nem kötöttek - írja a Magyar Hírlap.

A magyar cégeket elsősorban a kedvező nyereségadózási szabályok vonzzák Szlovákiába, ahol a társasági adó kulcsa 19%-os. Hazánkban ez az adó 16%, ám jövőre ehhez hozzájön a 4%pontos szolidaritási adó is. Ezen felül fontos különbség, hogy szomszédunknál az osztalék kivételét nem terheli adó, míg hazánkban ezért további 25%-ot fizethetünk az államnak. Mindezek tükrében 100 forint adózás előtti nyereségből itthon 60 Ft marad osztalékként a tulajdonos zsebében, míg Szlovákiában akár 81 Ft-ot is megtarthat.

A költözésre a legegyszerűbb módszer a magyar cég megszüntetése és egy új alapítása Szlovákiában, majd a telephely bérlése itthon. Egy másik technika lehet, ha a vállalkozó a szlovákiai cégébe menti a nyereséget, az itthoni vállalatot pedig veszteségesen üzemelteti.
EZT OLVASTAD MÁR?