17 °C Budapest

Szlovákia: maradtak a kamatok

Pénzcentrum
2006. június 27. 14:37

A májusi 50 bp-os kamatemelés után nem nyúlt irányadó rátáihoz a szlovák jegybank. A 2 hetes reporáta továbbra is 4%. A piac többsége erre számított, de egy újabb szigorítás is a levegőben lóg. Májusban az inflációs ráta 4.8%-ot tett ki. A korona az utóbbi időben érdemben gyengült, a múlt héten a bank interveniált a devizapiacon. Az inflációs ráta piaci várakozások szerint a nyáron tetőzik 5%

A májusi 50 bp-os kamatemelés után nem nyúlt irányadó rátáihoz a szlovák jegybank. A 2 hetes reporáta továbbra is 4%. A piac többsége erre számított, de egy újabb szigorítás is a levegőben lóg. Májusban az inflációs ráta 4.8%-ot tett ki. A korona az utóbbi időben érdemben gyengült, a múlt héten a bank interveniált a devizapiacon.

Az inflációs ráta piaci várakozások szerint a nyáron tetőzik 5% körüli értékkel. Az év további részében a ráta már csökkenhet, 4% alatti értékkel az év végére. Elemzők szerint 2007 végére ismét 3% alatti lehet a pénzromlás.

A korona árfolyamát a kamatszint, a nemzetközi környezet és a belső politika (kormányalakítás) együtt befolyásolja. Ha a kormány feláll, a deviza várhatóan erősödni fog. Ennek hiányában egy újabb kamatemelés valószínűsége megnő. A globális kockázatkerülési hajlandóság erősödése szintén a negatív kockázatok közé tartozik.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?