"Úgysem olvasok, akkor minek vegyek könyvet?"

Pénzcentrum
2006. április 5. 13:30

Tavaly őszre jelentősen szűkült a könyvet olvasók és vásárlók köre a három évvel korábbihoz képest a Tárki tanulmánya szerint. Az elmúlt negyedszázadban hazánkban 1989-ben regisztrálták a legnagyobb érdeklődést a könyvek iránt, akkor ugyanis kiéhezve falták az emberek a korábban tiltott gyümölcsnek számító új könyveket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Tavaly őszre jelentősen szűkült a könyvet olvasók és vásárlók köre a három évvel korábbihoz képest a Tárki tanulmánya szerint. Az elmúlt negyedszázadban hazánkban 1989-ben regisztrálták a legnagyobb érdeklődést a könyvek iránt, akkor ugyanis kiéhezve falták az emberek a korábban tiltott gyümölcsnek számító új könyveket - írja a Népszabadság.
A múlt évi adatok szerint minden eddiginél nagyobb a soha nem olvasók aránya (42%), akik elsősorban az időhiányt hozzák fel indokként. 17%-uk ugyanakkor nyíltan bevallotta, hogy nem szeret olvasni, 12%-uk pedig a tévé és a mozi mellett nem is igényli az olvasást.
A könyvet nem vásárlók gyakorlatilag múlt ősszel is ugyanazt mondták a kutatóknak, mint három évvel ezelőtt: úgysem olvasnak, akkor minek vegyenek könyvet, drágának tartják, másra kell a pénz, vagy szerintük ilyesmit nem is érdemes venni.
Míg 2005-ben a felnőtt népesség harmada, azaz a könyvvásárlók közel háromnegyede szokott könyvet ajándékozni, addig 2002-ben ez még 85%-ukra volt igaz.

A kedvezőtlen trendek ellenére évről évre nő a hazai könyvpiac bevétele, mely annak köszönhető, hogy a megmaradó vevők jóval többet költenek.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG