"Úgysem olvasok, akkor minek vegyek könyvet?"

Pénzcentrum
2006. április 5. 13:30

Tavaly őszre jelentősen szűkült a könyvet olvasók és vásárlók köre a három évvel korábbihoz képest a Tárki tanulmánya szerint. Az elmúlt negyedszázadban hazánkban 1989-ben regisztrálták a legnagyobb érdeklődést a könyvek iránt, akkor ugyanis kiéhezve falták az emberek a korábban tiltott gyümölcsnek számító új könyveket.

Tavaly őszre jelentősen szűkült a könyvet olvasók és vásárlók köre a három évvel korábbihoz képest a Tárki tanulmánya szerint. Az elmúlt negyedszázadban hazánkban 1989-ben regisztrálták a legnagyobb érdeklődést a könyvek iránt, akkor ugyanis kiéhezve falták az emberek a korábban tiltott gyümölcsnek számító új könyveket - írja a Népszabadság.
A múlt évi adatok szerint minden eddiginél nagyobb a soha nem olvasók aránya (42%), akik elsősorban az időhiányt hozzák fel indokként. 17%-uk ugyanakkor nyíltan bevallotta, hogy nem szeret olvasni, 12%-uk pedig a tévé és a mozi mellett nem is igényli az olvasást.
A könyvet nem vásárlók gyakorlatilag múlt ősszel is ugyanazt mondták a kutatóknak, mint három évvel ezelőtt: úgysem olvasnak, akkor minek vegyenek könyvet, drágának tartják, másra kell a pénz, vagy szerintük ilyesmit nem is érdemes venni.
Míg 2005-ben a felnőtt népesség harmada, azaz a könyvvásárlók közel háromnegyede szokott könyvet ajándékozni, addig 2002-ben ez még 85%-ukra volt igaz.

A kedvezőtlen trendek ellenére évről évre nő a hazai könyvpiac bevétele, mely annak köszönhető, hogy a megmaradó vevők jóval többet költenek.
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem