"Úgysem olvasok, akkor minek vegyek könyvet?"

Pénzcentrum
2006. április 5. 13:30

Tavaly őszre jelentősen szűkült a könyvet olvasók és vásárlók köre a három évvel korábbihoz képest a Tárki tanulmánya szerint. Az elmúlt negyedszázadban hazánkban 1989-ben regisztrálták a legnagyobb érdeklődést a könyvek iránt, akkor ugyanis kiéhezve falták az emberek a korábban tiltott gyümölcsnek számító új könyveket.

Tavaly őszre jelentősen szűkült a könyvet olvasók és vásárlók köre a három évvel korábbihoz képest a Tárki tanulmánya szerint. Az elmúlt negyedszázadban hazánkban 1989-ben regisztrálták a legnagyobb érdeklődést a könyvek iránt, akkor ugyanis kiéhezve falták az emberek a korábban tiltott gyümölcsnek számító új könyveket - írja a Népszabadság.
A múlt évi adatok szerint minden eddiginél nagyobb a soha nem olvasók aránya (42%), akik elsősorban az időhiányt hozzák fel indokként. 17%-uk ugyanakkor nyíltan bevallotta, hogy nem szeret olvasni, 12%-uk pedig a tévé és a mozi mellett nem is igényli az olvasást.
A könyvet nem vásárlók gyakorlatilag múlt ősszel is ugyanazt mondták a kutatóknak, mint három évvel ezelőtt: úgysem olvasnak, akkor minek vegyenek könyvet, drágának tartják, másra kell a pénz, vagy szerintük ilyesmit nem is érdemes venni.
Míg 2005-ben a felnőtt népesség harmada, azaz a könyvvásárlók közel háromnegyede szokott könyvet ajándékozni, addig 2002-ben ez még 85%-ukra volt igaz.

A kedvezőtlen trendek ellenére évről évre nő a hazai könyvpiac bevétele, mely annak köszönhető, hogy a megmaradó vevők jóval többet költenek.
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 4. vasárnap
Bulcsú
22. hét
Június 4.
Szentháromság
Június 4.
Pedagógusnap
Június 4.
Az építők napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04