-8 °C Budapest

Mit gondolnak a külföldiek a forintról? 270 fölé is gyengülhet az árfolyam

Pénzcentrum
2006. április 5. 14:00

Még mindig van érdeklődés a magyar eszközök iránt, az eddig bekövetkezett események még nem számítanak nagyobb eladási hullámnak - jelentette ki a Portfolio.hu mai Forint Reggelijén Agata Urbanska, az ING Bank EMEA régióért felelős londoni közgazdásza. Az elmúlt évek fő gazdasági problémája Magyarországon az volt, hogy a GDP-növekedés mellett az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg

deficitje is magas szinten stagnált, lényegében adósságból való növekedés következett be, a fordulópont pedig közel van - figyelmeztetett Martin Blum, a BA-CA bécsi ügyvezető igazgatója, aki a régiós feltörekvő piaci kutatási és stratégiai részleg vezetője. A választásokat követően megalakuló új kormány első lépései alapvetően befolyásolhatják a forint árfolyamát, de "az árfolyamtól függetlenül az inflációs célok tükrében fog alakulni a monetáris politika" - szögezte le Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Agata Urbanska felhívta a figyelmet arra a kedvezőtlen magyarországi tapasztalatra, hogy a választási ciklusok és az államháztartási hiány alakulása között igen szoros az összefüggés (választási költekezés). Megjegyezte, hogy a nem javuló makrogazdasági fundamentumokkal magyarázható, hogy az "A" hitelminősítéssel rendelkező országok között a 6%-os magyar kamatszint a harmadik legmagasabb. Ez továbbra is vonzó a nemzetközi befektetési környezetben, a viszonylagos piaci stabilitás nem a konvergencia-játékkal, hanem inkább a magas magyar kamatszinttel magyarázható ("it's a coupon play, rather than a convergence play") - jelentette ki a londoni szakértő.

A bizonytalanságot érzékeltetve utalt rá, hogy nagyon különböző verziók vázolhatók fel a következő két-három negyedévre a magyar piaccal kapcsolatban, "van esély a váratlan meglepetésre a választások után, pl. az Európai Bizottság részéről" (pl. EU felzárkóztatási alapok befagyasztásával kapcsolatos lépések). Agata jelezte: a piac tisztában van azzal, hogy ősszel önkormányzati választások is lesznek, így nincsenek nagy elvárásaik a befektetőknek, hogy a kormány közvetlenül a választások után határozott és hiteles költségvetési kiigazító lépéseket fog tenni (a hitelminősítők is kivárnak). Az ING szakértőjének várakozásai szerint a GDP-arányos államháztartási hiány idén elérheti a 10%-ot is, jövőre 2-3%-pontot kitevő szigorításra lehet számítani.

A londoni elemző jelezte: az ING várakozásai szerint a FED 5%-nál megáll a kamatemelési sorozattal, és a negyedik negyedévben már enyhe kamatcsökkentés jöhet (majd jövőre összesen 1%-pont). A megálló amerikai szigorítási sorozat jó hír lehet a forint számára, de inkább csak rövid távon - tette hozzá Agata Urbanska.

Martin Blum előadása elején kissé cinikusan megjegyezte: miért kellene bármit is csinálnia Magyarországnak, ha az elmúlt években a stabilan rossz makrogazdasági adatok ellenére nem történt különösebb negatív piaci következmény? Jelezte azonban, hogy előbb-utóbb minden kedvező periódusnak vége szakad. Szemléletes ábrával hívta fel a figyelmet arra, hogy Fitch-nél BBB besorolással rendelkező országokban a bruttó külső adósság a GDP %-ában átlagosan 55% körülről 45%-ra csökkent 2002-ről 2005-re, míg ez Magyarországon 55%-ról 80% közelébe emelkedett. A kérdés csak az, hogy mikor jön a fordulópont (a devizahitel-keresletben is) - figyelmeztetett a bécsi feltörekvő piaci stratéga.

A BA-CA szakértője szerint három főbb forgatókönyv mutatkozik a következő időszakban. Első lehetőség, hogy szerencsénk lesz (nem szigorodnak tovább a fejlett piaci kamatkondíciók, elül a mostani szűkülő kamatkülönbözet miatti aggodalom a feltörekvő piacokon, stabilizálódik a forint). A második, hogy a kormány a választásokat követően hiteles fiskális kiigazító lépéssorozattal áll elő, és hozzá is kezd ennek megvalósításához (erősödő forint). A harmadik, hogy piaci indíttatású kiigazítás következik be (jelentős forintgyengülés, emelkedő kamatszint, piaci zavarok, mely nyomást gyakorol a politikai vezetésre). A szakmai rendezvény végén Simor András, a Deloitte elnök-vezérigazgatója szavazásra bocsátotta a kérdéseket. A résztvevők közül a legtöbben a harmadik lehetőséget tartották a leginkább reálisnak (illetve a második és a harmadik kombinációját).

A BA-CA alapszcenáriója szerint lesznek hiánycsökkentési intézkedések a választások után, de ezek meglépéséhez, illetve piaci hatásához időre van szükség. Várakozásaik szerint 3 hónapos időtávon belül a forint a 256-276-os sávban ingadozhat, jelentős kilengések mellett, és inkább a gyengülés felé van nagyobb esély. A BA-CA szerint az MNB csak akkor emel kamatot, ha a 2007-es inflációs céljának teljesülését veszélyben látja a tartósan gyengébb forinton keresztül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Martin Blum megjegyezte, hogy - külső hatások miatt - akkor is lehet eladási hullám a magyar piacon, ha közben hazánkban nincs új információ a költségvetési kiigazítás terén. Hozzátette, hogy a piacok kifejezetten figyelnek a választási eredményekre és mindkét (azaz az erősebb)irányba is lehet elmozdulás a forintnál ezek tükrében.

A bécsi stratéga jelezte: a piaci árazások 0-15%-os esélyt adnak annak, hogy az elkövetkezendő 8-9 évben csatlakoznánk az euró-zónához.

Nagyon fontos, hogy a múltbeli piaci eseményeket és az azokra adott MNB-reakciókat nem szabad egy az egyben párhuzamba állítani a mostani fejleményekkel - figyelmeztetett Hamecz István utalva arra, hogy 2003-ban az inflációs célkövetési rendszer hazai bevezetésének csak kevés tapasztalata volt. Akkor a magas inflációs környezethez szoktak a gazdasági szereplők, így az árfolyamnak lényegében fokozottabb szerepe volt a pénzromlási ütem alakulására. Most azonban az inflációs várakozások lényegesen alacsonyabbak (a munkavállalók 5-6%-os nominális béremelkedést is elfogadnak tudva, hogy a reálbérük így is 3-4%-kal nőni fog).

Az inflációs várakozások előtérbe kerültek: nem az a helyzet, hogy a jegybank csak az árfolyamon keresztül tud fokozott befolyással lenni az inflációra - mondta Hamecz, "megengedhetjük, hogy sokkal relaxáltabban reagáljunk az árfolyammozgásokra", ... "az árfolyam azonban továbbra is fontos lesz" - magyarázta az MNB vezető közgazdásza.

A választásokat követően megalakuló új kormány első lépései alapvetően befolyásolhatják a forint árfolyamát, de "az árfolyamtól függetlenül az inflációs célok tükrében fog alakulni a monetáris politika" - szögezte le Hamecz István. "Előfordulhat, hogy forinterősödés mellett kamatemelést hajtunk végre, vagy forintgyengülés mellett kamatcsökkentést, mert több tényező is van, ami az inflációra befolyással van" - tette hozzá az MNB ügyvezető igazgatója. "A pragmatikus politikát fogjuk folytatni, és elérjük az inflációs célokat" - zárta szavait Hamecz István.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?