11 °C Budapest

Mit gondolnak a külföldiek a forintról? 270 fölé is gyengülhet az árfolyam

Pénzcentrum
2006. április 5. 14:00

Még mindig van érdeklődés a magyar eszközök iránt, az eddig bekövetkezett események még nem számítanak nagyobb eladási hullámnak - jelentette ki a Portfolio.hu mai Forint Reggelijén Agata Urbanska, az ING Bank EMEA régióért felelős londoni közgazdásza. Az elmúlt évek fő gazdasági problémája Magyarországon az volt, hogy a GDP-növekedés mellett az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg

deficitje is magas szinten stagnált, lényegében adósságból való növekedés következett be, a fordulópont pedig közel van - figyelmeztetett Martin Blum, a BA-CA bécsi ügyvezető igazgatója, aki a régiós feltörekvő piaci kutatási és stratégiai részleg vezetője. A választásokat követően megalakuló új kormány első lépései alapvetően befolyásolhatják a forint árfolyamát, de "az árfolyamtól függetlenül az inflációs célok tükrében fog alakulni a monetáris politika" - szögezte le Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Agata Urbanska felhívta a figyelmet arra a kedvezőtlen magyarországi tapasztalatra, hogy a választási ciklusok és az államháztartási hiány alakulása között igen szoros az összefüggés (választási költekezés). Megjegyezte, hogy a nem javuló makrogazdasági fundamentumokkal magyarázható, hogy az "A" hitelminősítéssel rendelkező országok között a 6%-os magyar kamatszint a harmadik legmagasabb. Ez továbbra is vonzó a nemzetközi befektetési környezetben, a viszonylagos piaci stabilitás nem a konvergencia-játékkal, hanem inkább a magas magyar kamatszinttel magyarázható ("it's a coupon play, rather than a convergence play") - jelentette ki a londoni szakértő.

A bizonytalanságot érzékeltetve utalt rá, hogy nagyon különböző verziók vázolhatók fel a következő két-három negyedévre a magyar piaccal kapcsolatban, "van esély a váratlan meglepetésre a választások után, pl. az Európai Bizottság részéről" (pl. EU felzárkóztatási alapok befagyasztásával kapcsolatos lépések). Agata jelezte: a piac tisztában van azzal, hogy ősszel önkormányzati választások is lesznek, így nincsenek nagy elvárásaik a befektetőknek, hogy a kormány közvetlenül a választások után határozott és hiteles költségvetési kiigazító lépéseket fog tenni (a hitelminősítők is kivárnak). Az ING szakértőjének várakozásai szerint a GDP-arányos államháztartási hiány idén elérheti a 10%-ot is, jövőre 2-3%-pontot kitevő szigorításra lehet számítani.

A londoni elemző jelezte: az ING várakozásai szerint a FED 5%-nál megáll a kamatemelési sorozattal, és a negyedik negyedévben már enyhe kamatcsökkentés jöhet (majd jövőre összesen 1%-pont). A megálló amerikai szigorítási sorozat jó hír lehet a forint számára, de inkább csak rövid távon - tette hozzá Agata Urbanska.

Martin Blum előadása elején kissé cinikusan megjegyezte: miért kellene bármit is csinálnia Magyarországnak, ha az elmúlt években a stabilan rossz makrogazdasági adatok ellenére nem történt különösebb negatív piaci következmény? Jelezte azonban, hogy előbb-utóbb minden kedvező periódusnak vége szakad. Szemléletes ábrával hívta fel a figyelmet arra, hogy Fitch-nél BBB besorolással rendelkező országokban a bruttó külső adósság a GDP %-ában átlagosan 55% körülről 45%-ra csökkent 2002-ről 2005-re, míg ez Magyarországon 55%-ról 80% közelébe emelkedett. A kérdés csak az, hogy mikor jön a fordulópont (a devizahitel-keresletben is) - figyelmeztetett a bécsi feltörekvő piaci stratéga.

A BA-CA szakértője szerint három főbb forgatókönyv mutatkozik a következő időszakban. Első lehetőség, hogy szerencsénk lesz (nem szigorodnak tovább a fejlett piaci kamatkondíciók, elül a mostani szűkülő kamatkülönbözet miatti aggodalom a feltörekvő piacokon, stabilizálódik a forint). A második, hogy a kormány a választásokat követően hiteles fiskális kiigazító lépéssorozattal áll elő, és hozzá is kezd ennek megvalósításához (erősödő forint). A harmadik, hogy piaci indíttatású kiigazítás következik be (jelentős forintgyengülés, emelkedő kamatszint, piaci zavarok, mely nyomást gyakorol a politikai vezetésre). A szakmai rendezvény végén Simor András, a Deloitte elnök-vezérigazgatója szavazásra bocsátotta a kérdéseket. A résztvevők közül a legtöbben a harmadik lehetőséget tartották a leginkább reálisnak (illetve a második és a harmadik kombinációját).

A BA-CA alapszcenáriója szerint lesznek hiánycsökkentési intézkedések a választások után, de ezek meglépéséhez, illetve piaci hatásához időre van szükség. Várakozásaik szerint 3 hónapos időtávon belül a forint a 256-276-os sávban ingadozhat, jelentős kilengések mellett, és inkább a gyengülés felé van nagyobb esély. A BA-CA szerint az MNB csak akkor emel kamatot, ha a 2007-es inflációs céljának teljesülését veszélyben látja a tartósan gyengébb forinton keresztül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Martin Blum megjegyezte, hogy - külső hatások miatt - akkor is lehet eladási hullám a magyar piacon, ha közben hazánkban nincs új információ a költségvetési kiigazítás terén. Hozzátette, hogy a piacok kifejezetten figyelnek a választási eredményekre és mindkét (azaz az erősebb)irányba is lehet elmozdulás a forintnál ezek tükrében.

A bécsi stratéga jelezte: a piaci árazások 0-15%-os esélyt adnak annak, hogy az elkövetkezendő 8-9 évben csatlakoznánk az euró-zónához.

Nagyon fontos, hogy a múltbeli piaci eseményeket és az azokra adott MNB-reakciókat nem szabad egy az egyben párhuzamba állítani a mostani fejleményekkel - figyelmeztetett Hamecz István utalva arra, hogy 2003-ban az inflációs célkövetési rendszer hazai bevezetésének csak kevés tapasztalata volt. Akkor a magas inflációs környezethez szoktak a gazdasági szereplők, így az árfolyamnak lényegében fokozottabb szerepe volt a pénzromlási ütem alakulására. Most azonban az inflációs várakozások lényegesen alacsonyabbak (a munkavállalók 5-6%-os nominális béremelkedést is elfogadnak tudva, hogy a reálbérük így is 3-4%-kal nőni fog).

Az inflációs várakozások előtérbe kerültek: nem az a helyzet, hogy a jegybank csak az árfolyamon keresztül tud fokozott befolyással lenni az inflációra - mondta Hamecz, "megengedhetjük, hogy sokkal relaxáltabban reagáljunk az árfolyammozgásokra", ... "az árfolyam azonban továbbra is fontos lesz" - magyarázta az MNB vezető közgazdásza.

A választásokat követően megalakuló új kormány első lépései alapvetően befolyásolhatják a forint árfolyamát, de "az árfolyamtól függetlenül az inflációs célok tükrében fog alakulni a monetáris politika" - szögezte le Hamecz István. "Előfordulhat, hogy forinterősödés mellett kamatemelést hajtunk végre, vagy forintgyengülés mellett kamatcsökkentést, mert több tényező is van, ami az inflációra befolyással van" - tette hozzá az MNB ügyvezető igazgatója. "A pragmatikus politikát fogjuk folytatni, és elérjük az inflációs célokat" - zárta szavait Hamecz István.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem