28 °C Budapest

Életbe lépett a 3-as veszélyeztetettségi fokozat

Pénzcentrum
2006. január 5. 10:00

A Symantec a 3-as szintre emelte az Internet biztonságát jelző veszélyeztetettségi ThreatCon mutatóját, mely a cég által megállapított négyes skálán a második legveszélyesebb fokozat. A veszélyeztetettségi szint emelkedésének oka a Microsoft Windows WMF grafikai motorjában észlelt "rés." Ilyen fokú veszélyeztetettségre a 2004 júliusában megjelent MyDoom.M nevű féreg megjelenése óta nem volt példa.

 
A Symantec a 3-as szintre emelte az Internet biztonságát jelző veszélyeztetettségi ThreatCon mutatóját, mely a cég által megállapított négyes skálán a második legveszélyesebb fokozat. A veszélyeztetettségi szint emelkedésének oka a Microsoft Windows WMF grafikai motorjában észlelt „rés.” Ilyen fokú veszélyeztetettségre a 2004 júliusában megjelent MyDoom.M nevű féreg megjelenése óta nem volt példa.
A vulnerabilitás felfedezésének időpontja 2005. december 27-e volt. A rést kihasználva, azóta is több rosszindulatú program – köztük egy vadonatúj féreg – veszélyezteti azon felhasználókat, akik a világhálót használják, akár csak levelezés vagy instant messaging céljából.
„Mivel a sebezhetőség kijavítására kiadott javítás csak január 10-étől lesz letölthető, a Symantec figyelmezteti a felhasználókat, hogy fokozott odafigyeléssel használják a világhálót, valamint legyenek körültekintőek e-mail-jeik megnyitásakor.” – mondta el Alfred Huger, a Symantec Security Response igazgatója.
A Symantec a fertőzések elkerülése végett a következő óvintézkedéseket javasolja:
Ismeretlen címről érkező e-mailek megnyitásának, valamint az megbízhatatlan forrásból érkezett linkek megnyitásának mellőzése
Az e-mail programok „megtekintés” funkcióinak kikapcsolása a HTML e-maileken keresztül terjedő fertőzések elkerülése végett
A hálózatba történő behatolások folyamatos figyelésének engedélyezése, a teljes hálózati forgalom figyelésének bekapcsolása
A Symantec szakemberei folyamatosan vizsgálják a vulnerabilitást kihasználó programokat, arról folyamatos tájékoztatást nyújtanak, valamint naponta frissítik Internet-biztonsági termékeiket az újonnan megjelenő veszélyes kódok elleni védelemmel.
 
A Symntec ThreatCon veszélyeztetettségi szintjei:
1-es – alacsony veszélyeztetettségi szint: alaphelyzetű rendszerkészenlét
Abban az esetben van érvényben, amikor nincs megfigyelhető a világháló biztonságát veszélyeztető aktivitás, vagy veszélyes kód aktivitás. Ebben az esetben elegendők a hálózatok normál védelmi eljárásainak betartása.
2-es – közepes veszélyeztetettségi szint: megnövelt rendszerkészenlét
Abban az esetben van érvényben, ha veszélyes támadásokra számítani lehet, a rendszer elleni támadás időpontjáról azonban nincsen pontos információ, vagy abban az esetben, ha a veszélyes kód tevékenység kockázata érzékelhetők. Ilyen esetben javasolt a sebezhető és veszélyeztetett rendszerek körültekintő ellenőrzése, a biztonsági alkalmazások frissítése. A biztonsági berendezések cseréje nem szükséges.
3-as – magas veszélyeztetettségi szint: ismert veszélyforrás
Abban az esetben van érvényben, amikor a számítógépeket és számítógépes hálózatokat valamilyen jelentős, de ismert veszély fenyegeti, vagy a veszélyes kód tevékenység súlyos szintet ér el. Ebben az esetben a szükséges óvintézkedések betartása mellett a biztonsági rendszerek újrakonfigurálása is javasolt. A magas veszélyeztetettségi szintnek megfelelő fokozottan körültekintő intézkedések betartása heteken keresztül fenntartandó, amíg a veszélyeztetettség tart.
4-es – extrém veszélyeztetettségi  szint: teljes készültség
Abban az esetben van érvényben, amikor a számítógépek és számítógépes hálózatok veszélyeztetettsége globális szinten is óriási méreteket ölt. A biztonsági óvintézkedések betartása ilyen esetben tartós fennakadást okozhat a hálózatok működésében.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?