6 °C Budapest

Jó üzlet a szobáztatás

Pénzcentrum
2006. január 3. 09:03

A rendszerváltozás óta legsikeresebb évét zárta tavaly a turizmus, a vendégéjszakák száma a becslések szerint átlépte a 19 milliós határt. A fejlesztési miniszter szerint idén további 3-4 százalékos bővülés várható az idegenforgalomban.

Mind a külföldi, mind a belföldi vendégforgalom erősödött, a szállásdíj-bevételek kétharmada a külföldi vendégforgalomból származott. Ferihegyen az év első tíz hónapjában hétmillió utast regisztráltak, ez másfél millióval több az előző évinél. Az idén elfogadott nemzeti turizmusfejlesztési stratégia a nemzeti szintű prioritások közé emeli az egészség-, az örökség- és a kongresszusi turizmust.
2006-ban a tervek szerint az idegenforgalom 3-4 százalékkal bővül. Előkészítés alatt áll, és legkésőbb 2010-ben elkészül az új budapesti kongresszusi központ, amely ötezer embert fogad be - ismertette Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.
A kereskedelmi szálláshelyek 2005 első tíz hónapjában 185 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ez 13 százalékkal magasabb a 2004 azonos időszakában mért értéknél. Az összes bevétel 87 százaléka keletkezett a szállodákban, ez 15 százalékos javulás az előző évvel összehasonlítva.
Kolber István szerint figyelemre méltó a gyógy- és wellness-szállodák szerepének felértékelődése: az előző típusban 9, az utóbbiban 73 százalékos volt az emelkedés a vendégéjszakák számában.
2005 első tíz hónapjában mind a külföldi, mind a belföldi vendégforgalom erősödött - emlékeztetett a miniszter. A belföldi és a külföldi vendégek száma megközelítőleg megegyezett a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek azonban általában hosszabb ideig vették igénybe a vendéglátóhelyeket.
A beutazó turizmus növekedéséhez jelentősen hozzájárult a fapados repülőjáratok megjelenése. 2005 első tíz hónapjában az előző évhez képest 1,5 millióval több, összesen hétmillió utast regisztráltak Ferihegyen. Az utasok csaknem negyven százaléka az olcsóbb légitársaságokat vette igénybe. A Balatonnál az idén 2 százalékos forgalombővülést regisztráltak, ami részben a sármelléki reptérre érkező nyugat-európai turistáknak volt köszönhető.
Bevált a kétéves kampány
Kolber István elmondta, hogy a Magyar Turizmus Rt. több kampányt is indított Magyarország megismertetésére. Az elmúlt két évben az egyik legfontosabb az egészségturizmus népszerűsítése volt, ennek hatása a wellness- és gyógyszállodák idei forgalomnövekedésében erőteljesen észrevehető. Észak-Amerika és az Európai Unió országai 2004-ben és 2005-ben is kulcsszerepet játszottak Magyarország turisztikai kampányaiban.
A Konferencia nagyköveti program eredményeként öt, egyenként 4000-5000 vendéget hozó nemzetközi konferencia, valamint egy informatikai és egy autógyártási tanácskozás rendezési jogát nyerte el az ország - mondta a miniszter.
A belföldi turizmus élénkülésére kedvezően hatott, hogy már több mint 1800 kereskedelmi szálláshelyen és ezer magánszálláshelyen van lehetőség az üdülési csekkek beváltására.
Jönnek az újak
Budapest továbbra is népszerű a külföldi befektetők körében. Hamarosan egy újabb szálloda, a New York Palace nyitja meg kapuit a fővárosban, emellett az egykori Balettintézet épületében is luxusszálloda létesül. Egerszalókon a turisztikai komplexumban gyógy- és élményfürdő, strandfürdő, ötcsillagos szálloda és konferenciaterem lesz. Emellett jelentős szállodafejlesztések vannak folyamatban Sárváron, Balatonfüreden, Bükkszéken és Cegléden.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem