4 °C Budapest

Jó üzlet a szobáztatás

Pénzcentrum
2006. január 3. 09:03

A rendszerváltozás óta legsikeresebb évét zárta tavaly a turizmus, a vendégéjszakák száma a becslések szerint átlépte a 19 milliós határt. A fejlesztési miniszter szerint idén további 3-4 százalékos bővülés várható az idegenforgalomban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Mind a külföldi, mind a belföldi vendégforgalom erősödött, a szállásdíj-bevételek kétharmada a külföldi vendégforgalomból származott. Ferihegyen az év első tíz hónapjában hétmillió utast regisztráltak, ez másfél millióval több az előző évinél. Az idén elfogadott nemzeti turizmusfejlesztési stratégia a nemzeti szintű prioritások közé emeli az egészség-, az örökség- és a kongresszusi turizmust.
2006-ban a tervek szerint az idegenforgalom 3-4 százalékkal bővül. Előkészítés alatt áll, és legkésőbb 2010-ben elkészül az új budapesti kongresszusi központ, amely ötezer embert fogad be - ismertette Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.
A kereskedelmi szálláshelyek 2005 első tíz hónapjában 185 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ez 13 százalékkal magasabb a 2004 azonos időszakában mért értéknél. Az összes bevétel 87 százaléka keletkezett a szállodákban, ez 15 százalékos javulás az előző évvel összehasonlítva.
Kolber István szerint figyelemre méltó a gyógy- és wellness-szállodák szerepének felértékelődése: az előző típusban 9, az utóbbiban 73 százalékos volt az emelkedés a vendégéjszakák számában.
2005 első tíz hónapjában mind a külföldi, mind a belföldi vendégforgalom erősödött - emlékeztetett a miniszter. A belföldi és a külföldi vendégek száma megközelítőleg megegyezett a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek azonban általában hosszabb ideig vették igénybe a vendéglátóhelyeket.
A beutazó turizmus növekedéséhez jelentősen hozzájárult a fapados repülőjáratok megjelenése. 2005 első tíz hónapjában az előző évhez képest 1,5 millióval több, összesen hétmillió utast regisztráltak Ferihegyen. Az utasok csaknem negyven százaléka az olcsóbb légitársaságokat vette igénybe. A Balatonnál az idén 2 százalékos forgalombővülést regisztráltak, ami részben a sármelléki reptérre érkező nyugat-európai turistáknak volt köszönhető.
Bevált a kétéves kampány
Kolber István elmondta, hogy a Magyar Turizmus Rt. több kampányt is indított Magyarország megismertetésére. Az elmúlt két évben az egyik legfontosabb az egészségturizmus népszerűsítése volt, ennek hatása a wellness- és gyógyszállodák idei forgalomnövekedésében erőteljesen észrevehető. Észak-Amerika és az Európai Unió országai 2004-ben és 2005-ben is kulcsszerepet játszottak Magyarország turisztikai kampányaiban.
A Konferencia nagyköveti program eredményeként öt, egyenként 4000-5000 vendéget hozó nemzetközi konferencia, valamint egy informatikai és egy autógyártási tanácskozás rendezési jogát nyerte el az ország - mondta a miniszter.
A belföldi turizmus élénkülésére kedvezően hatott, hogy már több mint 1800 kereskedelmi szálláshelyen és ezer magánszálláshelyen van lehetőség az üdülési csekkek beváltására.
Jönnek az újak
Budapest továbbra is népszerű a külföldi befektetők körében. Hamarosan egy újabb szálloda, a New York Palace nyitja meg kapuit a fővárosban, emellett az egykori Balettintézet épületében is luxusszálloda létesül. Egerszalókon a turisztikai komplexumban gyógy- és élményfürdő, strandfürdő, ötcsillagos szálloda és konferenciaterem lesz. Emellett jelentős szállodafejlesztések vannak folyamatban Sárváron, Balatonfüreden, Bükkszéken és Cegléden.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?