2 °C Budapest

Nem "legyalulni és beszántani" kell !

Pénzcentrum
2005. október 11. 08:30

Pokorni Zoltán szerint a kis iskolákat nem "legyalulni és beszántani" kell, hanem támogatni. Magyar Bálint oktatási miniszter a Népszabadság tudósítása szerint tegnap felemelte a szavát a miniszterelnök által meghirdetett új iskolaprogram ellen, és kijelentette, hogy PR-fogásként nem fogja a gyerekeket olyan iskolába kényszeríteni, ami nem jó nekik.

 
Pokorni Zoltán szerint a kis iskolákat nem "legyalulni és beszántani" kell, hanem támogatni. Magyar Bálint oktatási miniszter a Népszabadság tudósítása szerint tegnap felemelte a szavát a miniszterelnök által meghirdetett új iskolaprogram ellen, és kijelentette, hogy PR-fogásként nem fogja a gyerekeket olyan iskolába kényszeríteni, ami nem jó nekik.
A szaktárca vezetője úgy látja, amikor a Fidesz a kis iskolák megtartása mellett kampányol, háttérbe szorítja a gyermekek érdekeit. Pokorni Zoltán ezzel kapcsolatban a műsorban kijelentette: Magyar Bálint "tiszteletreméltó következetességgel csinálja" a Fidesz politikusa által elfogadhatatlannak tartott oktatáspolitikát, és "legalább nem mond mást, mint amit csinál". Hangsúlyozta: nem ért vele egyet, hogy minden kis iskola rossz lenne, bár kétségtelenül problémát jelent, hogy ezeknek az iskoláknak a felszereltsége, pénzügyi ellátottsága jóval gyengébb, mint a nagyoké. Egy kis intézmény fajlagosan drágább, mert tanítóra, fűtésre, világításra ott is szükség van, ahol csupán ötven gyerek van - mondta a volt szakminiszter, aki szerint ezeket az intézményeket segíteni kellene.
A Fidesz alelnöke elmondta azt is: a Fidesz benyújtott egy törvénytervezetet, ami azt célozza, hogy ne legyen különbség az iskolák közt az egy főre jutó normatív támogatás tekintetében (ismert: a kormány döntése folytán a kis létszámú iskolákba járó tanulók esetében az egy főre jutó normatív támogatás tízezer forinttal kevesebb, mint a nagy iskolák esetében). Pokorni Zoltán a megkülönböztetést erkölcstelennek nevezte, és kijelentette: javaslatuk szerint a tízezer forintos különbözetet a kis iskoláknak is meg kell kapniuk. Hozzátette: törvénytervezetük tartalmazza azt is, hogy azt a kiegészítő támogatást - ami a polgári kormány idején a központi költségvetésből garantálta a kisebb intézmények működését - jelentősen növeljék. A Fidesz politikusa kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetés szerint jövőre megszüntetik a kiegészítő támogatást a háromezer és háromezerötszáz fő közötti településeknél, és a többiek esetében gyakorlatilag nem növelik. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: valóban van probléma a kistelepülési iskoláknál, hiszen az oktatási statisztika húsz éve azt mutatja, hogy azok a gyerekek, akik egy ötven fős iskolában jutnak be a felső tagozatba, szinte soha nem kerülnek főiskolára, egyetemre. Hozzáfűzte: a probléma nem a kis iskolával, hanem a felső tagozattal van.
Pokorni végül kifejtette: "2006-tól azt a politikát szeretnénk érvényesíteni, hogy az óvoda és az alsó tagozat maradjon meg, ahol most van, hiszen a tanítói rendszer nem túl költségigényes, és az első négy évben talán nem az a legfontosabb, hogy van-e kakaóbiztos számítógép, hanem jóval nagyobb érték az otthonos, családias környezet, ami a szülőhelyen mégiscsak adott. A felső tagozatnál azonban nagyon szigorú követelményeket kell érvényesíteni. Ebben egyetértek Magyar Bálinttal, de nem úgy, hogy legyaluljuk az iskolákat, hanem úgy, hogy amelyik intézményről az ellenőrzés során kiderül, hogy a követelményeket nem tudja teljesíteni, annak első körben támogatást nyújtunk, és csak akkor, ha ezután sem történik változás, kell azt csinálni, amit Magyar Bálint mindenkivel akar - részletezte Pokorni Zoltán.
Forrás: MNO
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem