Nem "legyalulni és beszántani" kell !

Pénzcentrum
2005. október 11. 08:30

Pokorni Zoltán szerint a kis iskolákat nem "legyalulni és beszántani" kell, hanem támogatni. Magyar Bálint oktatási miniszter a Népszabadság tudósítása szerint tegnap felemelte a szavát a miniszterelnök által meghirdetett új iskolaprogram ellen, és kijelentette, hogy PR-fogásként nem fogja a gyerekeket olyan iskolába kényszeríteni, ami nem jó nekik.

 
Pokorni Zoltán szerint a kis iskolákat nem "legyalulni és beszántani" kell, hanem támogatni. Magyar Bálint oktatási miniszter a Népszabadság tudósítása szerint tegnap felemelte a szavát a miniszterelnök által meghirdetett új iskolaprogram ellen, és kijelentette, hogy PR-fogásként nem fogja a gyerekeket olyan iskolába kényszeríteni, ami nem jó nekik.
A szaktárca vezetője úgy látja, amikor a Fidesz a kis iskolák megtartása mellett kampányol, háttérbe szorítja a gyermekek érdekeit. Pokorni Zoltán ezzel kapcsolatban a műsorban kijelentette: Magyar Bálint "tiszteletreméltó következetességgel csinálja" a Fidesz politikusa által elfogadhatatlannak tartott oktatáspolitikát, és "legalább nem mond mást, mint amit csinál". Hangsúlyozta: nem ért vele egyet, hogy minden kis iskola rossz lenne, bár kétségtelenül problémát jelent, hogy ezeknek az iskoláknak a felszereltsége, pénzügyi ellátottsága jóval gyengébb, mint a nagyoké. Egy kis intézmény fajlagosan drágább, mert tanítóra, fűtésre, világításra ott is szükség van, ahol csupán ötven gyerek van - mondta a volt szakminiszter, aki szerint ezeket az intézményeket segíteni kellene.
A Fidesz alelnöke elmondta azt is: a Fidesz benyújtott egy törvénytervezetet, ami azt célozza, hogy ne legyen különbség az iskolák közt az egy főre jutó normatív támogatás tekintetében (ismert: a kormány döntése folytán a kis létszámú iskolákba járó tanulók esetében az egy főre jutó normatív támogatás tízezer forinttal kevesebb, mint a nagy iskolák esetében). Pokorni Zoltán a megkülönböztetést erkölcstelennek nevezte, és kijelentette: javaslatuk szerint a tízezer forintos különbözetet a kis iskoláknak is meg kell kapniuk. Hozzátette: törvénytervezetük tartalmazza azt is, hogy azt a kiegészítő támogatást - ami a polgári kormány idején a központi költségvetésből garantálta a kisebb intézmények működését - jelentősen növeljék. A Fidesz politikusa kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetés szerint jövőre megszüntetik a kiegészítő támogatást a háromezer és háromezerötszáz fő közötti településeknél, és a többiek esetében gyakorlatilag nem növelik. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: valóban van probléma a kistelepülési iskoláknál, hiszen az oktatási statisztika húsz éve azt mutatja, hogy azok a gyerekek, akik egy ötven fős iskolában jutnak be a felső tagozatba, szinte soha nem kerülnek főiskolára, egyetemre. Hozzáfűzte: a probléma nem a kis iskolával, hanem a felső tagozattal van.
Pokorni végül kifejtette: "2006-tól azt a politikát szeretnénk érvényesíteni, hogy az óvoda és az alsó tagozat maradjon meg, ahol most van, hiszen a tanítói rendszer nem túl költségigényes, és az első négy évben talán nem az a legfontosabb, hogy van-e kakaóbiztos számítógép, hanem jóval nagyobb érték az otthonos, családias környezet, ami a szülőhelyen mégiscsak adott. A felső tagozatnál azonban nagyon szigorú követelményeket kell érvényesíteni. Ebben egyetértek Magyar Bálinttal, de nem úgy, hogy legyaluljuk az iskolákat, hanem úgy, hogy amelyik intézményről az ellenőrzés során kiderül, hogy a követelményeket nem tudja teljesíteni, annak első körben támogatást nyújtunk, és csak akkor, ha ezután sem történik változás, kell azt csinálni, amit Magyar Bálint mindenkivel akar - részletezte Pokorni Zoltán.
Forrás: MNO
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem