1 °C Budapest

Nem "legyalulni és beszántani" kell !

Pénzcentrum
2005. október 11. 08:30

Pokorni Zoltán szerint a kis iskolákat nem "legyalulni és beszántani" kell, hanem támogatni. Magyar Bálint oktatási miniszter a Népszabadság tudósítása szerint tegnap felemelte a szavát a miniszterelnök által meghirdetett új iskolaprogram ellen, és kijelentette, hogy PR-fogásként nem fogja a gyerekeket olyan iskolába kényszeríteni, ami nem jó nekik.

 
Pokorni Zoltán szerint a kis iskolákat nem "legyalulni és beszántani" kell, hanem támogatni. Magyar Bálint oktatási miniszter a Népszabadság tudósítása szerint tegnap felemelte a szavát a miniszterelnök által meghirdetett új iskolaprogram ellen, és kijelentette, hogy PR-fogásként nem fogja a gyerekeket olyan iskolába kényszeríteni, ami nem jó nekik.
A szaktárca vezetője úgy látja, amikor a Fidesz a kis iskolák megtartása mellett kampányol, háttérbe szorítja a gyermekek érdekeit. Pokorni Zoltán ezzel kapcsolatban a műsorban kijelentette: Magyar Bálint "tiszteletreméltó következetességgel csinálja" a Fidesz politikusa által elfogadhatatlannak tartott oktatáspolitikát, és "legalább nem mond mást, mint amit csinál". Hangsúlyozta: nem ért vele egyet, hogy minden kis iskola rossz lenne, bár kétségtelenül problémát jelent, hogy ezeknek az iskoláknak a felszereltsége, pénzügyi ellátottsága jóval gyengébb, mint a nagyoké. Egy kis intézmény fajlagosan drágább, mert tanítóra, fűtésre, világításra ott is szükség van, ahol csupán ötven gyerek van - mondta a volt szakminiszter, aki szerint ezeket az intézményeket segíteni kellene.
A Fidesz alelnöke elmondta azt is: a Fidesz benyújtott egy törvénytervezetet, ami azt célozza, hogy ne legyen különbség az iskolák közt az egy főre jutó normatív támogatás tekintetében (ismert: a kormány döntése folytán a kis létszámú iskolákba járó tanulók esetében az egy főre jutó normatív támogatás tízezer forinttal kevesebb, mint a nagy iskolák esetében). Pokorni Zoltán a megkülönböztetést erkölcstelennek nevezte, és kijelentette: javaslatuk szerint a tízezer forintos különbözetet a kis iskoláknak is meg kell kapniuk. Hozzátette: törvénytervezetük tartalmazza azt is, hogy azt a kiegészítő támogatást - ami a polgári kormány idején a központi költségvetésből garantálta a kisebb intézmények működését - jelentősen növeljék. A Fidesz politikusa kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetés szerint jövőre megszüntetik a kiegészítő támogatást a háromezer és háromezerötszáz fő közötti településeknél, és a többiek esetében gyakorlatilag nem növelik. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: valóban van probléma a kistelepülési iskoláknál, hiszen az oktatási statisztika húsz éve azt mutatja, hogy azok a gyerekek, akik egy ötven fős iskolában jutnak be a felső tagozatba, szinte soha nem kerülnek főiskolára, egyetemre. Hozzáfűzte: a probléma nem a kis iskolával, hanem a felső tagozattal van.
Pokorni végül kifejtette: "2006-tól azt a politikát szeretnénk érvényesíteni, hogy az óvoda és az alsó tagozat maradjon meg, ahol most van, hiszen a tanítói rendszer nem túl költségigényes, és az első négy évben talán nem az a legfontosabb, hogy van-e kakaóbiztos számítógép, hanem jóval nagyobb érték az otthonos, családias környezet, ami a szülőhelyen mégiscsak adott. A felső tagozatnál azonban nagyon szigorú követelményeket kell érvényesíteni. Ebben egyetértek Magyar Bálinttal, de nem úgy, hogy legyaluljuk az iskolákat, hanem úgy, hogy amelyik intézményről az ellenőrzés során kiderül, hogy a követelményeket nem tudja teljesíteni, annak első körben támogatást nyújtunk, és csak akkor, ha ezután sem történik változás, kell azt csinálni, amit Magyar Bálint mindenkivel akar - részletezte Pokorni Zoltán.
Forrás: MNO
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?