3 °C Budapest

Mennyi lesz a minimálbér?

Pénzcentrum
2005. október 10. 13:01

Mindenki más álláspontot képvisel a minimálbér összegével kapcsolatban. A munkaadói oldal szóvivője, a vállalkozások autonómiájába való beavatkozásnak nevezte a képzettség szerinti minimálbér bevezetését, a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén. - írta mai számában a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
 
 
A szakszervezetek és a kormány továbbra is ragaszkodik a közös elképzeléshez, miszerint a szakmunkások és a diplomások bérminimumát is szabályozzák. Az új két minimálbér összege az általános minimálbérhez viszonyítva legalább 110, illetve 120 százalék lenne. Számítások szerint az egy keresőből álló, egy személyes háztartás 2004-es létminimumának havi 53.307 forintos összege és az ehhez kapcsolódó jövő évi várható közteher-fizetési kötelezettségek összesen 61.700 forint lesz. Ezért a kormány javasolja, hogy a 2006-os minimálbér ennél magasabb legyen.
A legkisebb kereset összegét tekintve nem volt konszenzus a kormány és a munkavállalói oldal között, míg az előbbi 63 addig a másik 65 ezer forintban állapítaná meg a jövő évi minimálbér összegét, ám ezt a munkaadók sokallták. Bár konkrét ajánlással a vállalkozások érdekképviseletei nem készültek, számításaik szerint az öt főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek esetében már a 61 ezer forintos minimálbér 32 százalékos többletkiadást jelentene.
Veres János pénzügyminiszter egyet értett abban a két oldallal, hogy bizottsági ülésen tárgyalják végig azokat a pontokat, amelyekben vita van, így például a természetbeni juttatások mértékét is. Az OÉT következő plenáris ülését most pénteken tartják.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?