Kísérteties hasonlóság - bekavart a bíróság

Pénzcentrum
2005. október 7. 11:55

Precedens értékű ítélet született tegnap az Európai Bíróságon egy spanyol és egy francia ügyben. Ezen ítélet alapján mintegy 50-60 milliárd forint visszajár a magyar cégeknek is, mivel a hazai szokásokra kísértetiesen hasonlító spanyol áfaarányosítási rendelkezés uniós szabályba ütközik. - közölte mai számában a Világgazdaság.

 
Precedens értékű ítélet született tegnap az Európai Bíróságon egy spanyol és egy francia ügyben. Ezen ítélet alapján mintegy 50-60 milliárd forint visszajár a magyar cégeknek is, mivel a hazai szokásokra kísértetiesen hasonlító spanyol áfaarányosítási rendelkezés uniós szabályba ütközik. – közölte mai számában a Világgazdaság.
 
A testület kimondta, hogy az áfalevonási jogot csak az unós irányelvben megfogalmazott esetben lehet korlátozni, ettől pedig egyetlen uniós ország sem térhet el (de a jelek szerint nem ez történt). A szabály szerint az áfaarányosítás csak abban az esetben alkalmazható ha a gazdálkodó szervezet olyan tevékenységet is végez amelyben az áfa levonható és olyan ügyleteket is bonyolít amelyben az áfa nem vonható le, az összes többi esetben ez a módszer nem használható.
A két tagállam – Magyarországhoz hasonlóan – nem vette figyelembe ezt a direktívát és minden adóalanyra áfaarányosítási rendelkezést írt elő, azaz olyan esetekben is korlátozza a levonási jogot, amelyek teljes mértékben adóköteles tevékenységet folytatnak.
Magyarországon 2004 január 1-jén lépett életbe az a rendelkezés aminek értelmében egy állami támogatásban részesülő vállalkozás nem vonhatja le az összes, amúgy jogosan levonható áfát (ez komoly gondokat okozott a pályázati pénzek lehívásánál is). Bár a jövő évi adócsomag eltörölné ezt a hazai rendelkezést, de a bíróság határozata alapján a szabályt visszamenőleges hatállyal kell megszüntetni. Ez azért fontos mer, a döntés értelmében az érintett magyarországi cégeknek a le nem vont áfa a csatlakozás időpontjától visszajár. Azonban, hogy mindenki automatikusan visszakapja-e azt ami neki jár, még a jövő zenéje.
Két megoldás lehetséges: az egyik, hogy az APEH fejet hajt az ítélet előtt és teljes körűen jogkövető magatartást tanúsít, vagy az adóalany önellenőrzés keretében visszaigényli az áfát, és amennyiben ezt az adóhatóság jogosulatlannak ítéli meg és bírságot szab ki, akkor megfellebbezi a döntést, és az eljáró bíróság már valószínűleg figyelembe veszi az EB ítéletét.

Többeknek azonban kockázatos visszaigényelni az áfát, ugyanis sokan a támogatási szerződésben vállalták azt, hogy nem élnek áfalevonási jogukkal. Így ha ezek a társaságok mégis megpróbálják visszakérni a „bennragadt” összegeket, kitehetik magukat annak a veszélynek, hogy az állam szerződésszegés címén megpróbálja a támogatást visszakérni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem