Kísérteties hasonlóság - bekavart a bíróság

Pénzcentrum
2005. október 7. 11:55

Precedens értékű ítélet született tegnap az Európai Bíróságon egy spanyol és egy francia ügyben. Ezen ítélet alapján mintegy 50-60 milliárd forint visszajár a magyar cégeknek is, mivel a hazai szokásokra kísértetiesen hasonlító spanyol áfaarányosítási rendelkezés uniós szabályba ütközik. - közölte mai számában a Világgazdaság.

 
Precedens értékű ítélet született tegnap az Európai Bíróságon egy spanyol és egy francia ügyben. Ezen ítélet alapján mintegy 50-60 milliárd forint visszajár a magyar cégeknek is, mivel a hazai szokásokra kísértetiesen hasonlító spanyol áfaarányosítási rendelkezés uniós szabályba ütközik. – közölte mai számában a Világgazdaság.
 
A testület kimondta, hogy az áfalevonási jogot csak az unós irányelvben megfogalmazott esetben lehet korlátozni, ettől pedig egyetlen uniós ország sem térhet el (de a jelek szerint nem ez történt). A szabály szerint az áfaarányosítás csak abban az esetben alkalmazható ha a gazdálkodó szervezet olyan tevékenységet is végez amelyben az áfa levonható és olyan ügyleteket is bonyolít amelyben az áfa nem vonható le, az összes többi esetben ez a módszer nem használható.
A két tagállam – Magyarországhoz hasonlóan – nem vette figyelembe ezt a direktívát és minden adóalanyra áfaarányosítási rendelkezést írt elő, azaz olyan esetekben is korlátozza a levonási jogot, amelyek teljes mértékben adóköteles tevékenységet folytatnak.
Magyarországon 2004 január 1-jén lépett életbe az a rendelkezés aminek értelmében egy állami támogatásban részesülő vállalkozás nem vonhatja le az összes, amúgy jogosan levonható áfát (ez komoly gondokat okozott a pályázati pénzek lehívásánál is). Bár a jövő évi adócsomag eltörölné ezt a hazai rendelkezést, de a bíróság határozata alapján a szabályt visszamenőleges hatállyal kell megszüntetni. Ez azért fontos mer, a döntés értelmében az érintett magyarországi cégeknek a le nem vont áfa a csatlakozás időpontjától visszajár. Azonban, hogy mindenki automatikusan visszakapja-e azt ami neki jár, még a jövő zenéje.
Két megoldás lehetséges: az egyik, hogy az APEH fejet hajt az ítélet előtt és teljes körűen jogkövető magatartást tanúsít, vagy az adóalany önellenőrzés keretében visszaigényli az áfát, és amennyiben ezt az adóhatóság jogosulatlannak ítéli meg és bírságot szab ki, akkor megfellebbezi a döntést, és az eljáró bíróság már valószínűleg figyelembe veszi az EB ítéletét.

Többeknek azonban kockázatos visszaigényelni az áfát, ugyanis sokan a támogatási szerződésben vállalták azt, hogy nem élnek áfalevonási jogukkal. Így ha ezek a társaságok mégis megpróbálják visszakérni a „bennragadt” összegeket, kitehetik magukat annak a veszélynek, hogy az állam szerződésszegés címén megpróbálja a támogatást visszakérni.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?