Négy százalékos eho vagy adóelkerülés ?

Pénzcentrum
2005. október 6. 11:06

Akár egymillió egyéni vállalkozót, társas vállalkozót és ingatlan bérbeadót érinthet a négyszázalékos eho bevezetése. Ezért elképzelhető, hogy sokan az adó elkerülést választják jövőre, pedig eho nélkül rendesen fizetnék a közterheket.- közölte

 
 
 
Az új közteher leginkább azokat a vállalkozásokat sújtja, amelyek amúgy is nagyobb adóterhelést viselnek a többi vállalkozáshoz képest. A kisvállalkozások döntő többsége ugyanis a minimálbér után fizeti meg járulékait - amelynek az összege jövőre 63.000 forintos jövő évi minimálbérrel kalkulálva éves szinten 113.400 forint – és osztalékként veszi ki jövedelmét. Számukra ez azt jelenti, hogy a jövő évben négy százalékkal többet fizetnek be a közösbe.
Az evázóknak is fizetni kell ezt az adót, hiszen ők is általában a minimálbér után fizetik járulékaikat. Azoknak a vállalkozóknak és magánszemélyeknek is számítani kell majd a növekvő közterhekre akik havi 222 ezer forint alatti bérjövedelemmel rendelkeznek.
Azok akik havi 83 ezer forintnál drágábban adnak bérbe ingatlant szintén nagyobb kiadással kalkulálhatnak. Pont ez a réteg az amelynél fennáll annak a veszélye, hogy az adóelkerülést választják, miközben a négyszázalékos eho bevezetése nélkül rendesen fizetnék a közterheket.
A négyszázalékos ehot a kifizetőnek kell majd levonni, ez azt jelenti hogy, az említett jövedelmek kifizetésekor csökkenteniük kell a fizetendő összeget a járulék mértékével, kivéve akkor ha a magánszemély nyilatkozik, hogy az általa éves szinten fizetendő járulék mértéke eléri a 400 ezer forintot. Azonban ha kiderül, hogy mégsem éri el a kívánt összeget és ennek ellenére nyilatkozatot tett, akkor a százalékos mértékű hozzájárulást 6 százalékkal növelten kell a következő évi adóbevallásban bevallani és a határidőig megfizetni. Ha a magánszemély nem kifizetőtől szerzi a jövedelmét, akkor magának kell a járulékot átutalni az adóhatóság számlájára.
Kapcsolódó cikkek:
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm