Négy százalékos eho vagy adóelkerülés ?

Pénzcentrum
2005. október 6. 11:06

Akár egymillió egyéni vállalkozót, társas vállalkozót és ingatlan bérbeadót érinthet a négyszázalékos eho bevezetése. Ezért elképzelhető, hogy sokan az adó elkerülést választják jövőre, pedig eho nélkül rendesen fizetnék a közterheket.- közölte

 
 
 
Az új közteher leginkább azokat a vállalkozásokat sújtja, amelyek amúgy is nagyobb adóterhelést viselnek a többi vállalkozáshoz képest. A kisvállalkozások döntő többsége ugyanis a minimálbér után fizeti meg járulékait - amelynek az összege jövőre 63.000 forintos jövő évi minimálbérrel kalkulálva éves szinten 113.400 forint – és osztalékként veszi ki jövedelmét. Számukra ez azt jelenti, hogy a jövő évben négy százalékkal többet fizetnek be a közösbe.
Az evázóknak is fizetni kell ezt az adót, hiszen ők is általában a minimálbér után fizetik járulékaikat. Azoknak a vállalkozóknak és magánszemélyeknek is számítani kell majd a növekvő közterhekre akik havi 222 ezer forint alatti bérjövedelemmel rendelkeznek.
Azok akik havi 83 ezer forintnál drágábban adnak bérbe ingatlant szintén nagyobb kiadással kalkulálhatnak. Pont ez a réteg az amelynél fennáll annak a veszélye, hogy az adóelkerülést választják, miközben a négyszázalékos eho bevezetése nélkül rendesen fizetnék a közterheket.
A négyszázalékos ehot a kifizetőnek kell majd levonni, ez azt jelenti hogy, az említett jövedelmek kifizetésekor csökkenteniük kell a fizetendő összeget a járulék mértékével, kivéve akkor ha a magánszemély nyilatkozik, hogy az általa éves szinten fizetendő járulék mértéke eléri a 400 ezer forintot. Azonban ha kiderül, hogy mégsem éri el a kívánt összeget és ennek ellenére nyilatkozatot tett, akkor a százalékos mértékű hozzájárulást 6 százalékkal növelten kell a következő évi adóbevallásban bevallani és a határidőig megfizetni. Ha a magánszemély nem kifizetőtől szerzi a jövedelmét, akkor magának kell a járulékot átutalni az adóhatóság számlájára.
Kapcsolódó cikkek:
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?