11 °C Budapest

Négy százalékos eho vagy adóelkerülés ?

Pénzcentrum
2005. október 6. 11:06

Akár egymillió egyéni vállalkozót, társas vállalkozót és ingatlan bérbeadót érinthet a négyszázalékos eho bevezetése. Ezért elképzelhető, hogy sokan az adó elkerülést választják jövőre, pedig eho nélkül rendesen fizetnék a közterheket.- közölte

 
 
 
Az új közteher leginkább azokat a vállalkozásokat sújtja, amelyek amúgy is nagyobb adóterhelést viselnek a többi vállalkozáshoz képest. A kisvállalkozások döntő többsége ugyanis a minimálbér után fizeti meg járulékait - amelynek az összege jövőre 63.000 forintos jövő évi minimálbérrel kalkulálva éves szinten 113.400 forint – és osztalékként veszi ki jövedelmét. Számukra ez azt jelenti, hogy a jövő évben négy százalékkal többet fizetnek be a közösbe.
Az evázóknak is fizetni kell ezt az adót, hiszen ők is általában a minimálbér után fizetik járulékaikat. Azoknak a vállalkozóknak és magánszemélyeknek is számítani kell majd a növekvő közterhekre akik havi 222 ezer forint alatti bérjövedelemmel rendelkeznek.
Azok akik havi 83 ezer forintnál drágábban adnak bérbe ingatlant szintén nagyobb kiadással kalkulálhatnak. Pont ez a réteg az amelynél fennáll annak a veszélye, hogy az adóelkerülést választják, miközben a négyszázalékos eho bevezetése nélkül rendesen fizetnék a közterheket.
A négyszázalékos ehot a kifizetőnek kell majd levonni, ez azt jelenti hogy, az említett jövedelmek kifizetésekor csökkenteniük kell a fizetendő összeget a járulék mértékével, kivéve akkor ha a magánszemély nyilatkozik, hogy az általa éves szinten fizetendő járulék mértéke eléri a 400 ezer forintot. Azonban ha kiderül, hogy mégsem éri el a kívánt összeget és ennek ellenére nyilatkozatot tett, akkor a százalékos mértékű hozzájárulást 6 százalékkal növelten kell a következő évi adóbevallásban bevallani és a határidőig megfizetni. Ha a magánszemély nem kifizetőtől szerzi a jövedelmét, akkor magának kell a járulékot átutalni az adóhatóság számlájára.
Kapcsolódó cikkek:
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm