27 °C Budapest
Belgrade, Serbia - May 08, 2022: Russian Petroleum Company Sign Gazprom at Petrol Station Over Blue Sky.

Durva mínuszt hozott össze a Gazprom: beütöttek a szankciók az orosz óriáscégnek

2023. augusztus 30. 09:52

Nem tett jót a gázár világpiaci árának csökkenése az orosz energiaóriásnak, de egyelőre nem esnek kétségbe.

18 milliárd rubel, átszámítva mintegy 197 millió dollár veszteséget hozott össze az orosz energiaipari óriás, a Gazprom 2023 második negyedévében - ezt írja a Portfolio. A hiány különösen szembetűnő, ha azt nézzük, hogy a 2022-es eredményük fölözte az ezer milliárd rubelt.

Míg 2022 egészét nézve 62 milliárd köbméternyi vezetékes gázt adott el a Gazprom az EU-ban, ebben az évben az első hat hónapban ez mindössze 15 milliárd köbméter volt a két fő útvonalon: az ukrajnai és szlovákiai tranziton, illetve Törökországon és Bulgárián, Szerbián át a Török Áramlaton keresztül.

A gyorsjelentés kapcsán Famil Sadygov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta: természetesen a gáz világpiaci árának komoly esése is kellett a mínuszhoz, de a cég igyekszik minimalizálni a károkat.

Az Európába irányuló export csökkenését részben ellensúlyozták a Kínába irányuló szállítások, amelyek a szerződéses kötelezettségek részeként tovább nőnek, valamint az olajüzletág hatékony működése

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta, illetve megjegyezte, hogy a rubel esése a dollárral szemben valamelyest javított az eredményen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem