14 °C Budapest
Nem kell bezárni a vállalkozást, ha nincs a családból, aki továbbvigye (x)

Nem kell bezárni a vállalkozást, ha nincs a családból, aki továbbvigye (x)

PR
2023. március 13. 05:00

Mit tegyen az a nyugdíjkorú vállalkozó, akinek a gyermekei nem akarják továbbvinni a családi kft.-t vagy nem értenek hozzá? Hogyan biztosítsa jól működő cégének működését, hogy az a halála után is a családnak fialjon? A Nyugat-Európában elterjedt bizalmi vagyonkezelésre itthon elsősorban nagyvállalatok kapcsán szoktak gondolni, pedig alkalmas kkv-k továbbműködtetésére is. A probléma égető, mert a rendszerváltáskori vállalkozói generáció tagjainak többsége már hetven év körüli.

Nagy gondban van az az idősödő vállalkozó, akinek épületgépészeti kft.-je sikeres, nyolc alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele már az ötszázmillió forintot is meghaladja, viszont gyermekei más pályát választottak, és nem akarják, nem is tudják továbbvinni az üzletet. Maradhat persze ő az ügyvezető, ameddig bírja, de ez csak átmenetileg odázza el az utódlást. Eladhatná a céget, ha van, aki megveszi, de egy ilyen lépés sok vállalkozónak teljesen elképzelhetetlen, nem tud attól megválni, amit évtizedekeig épített. Ráadásul ezzel az alkalmazottakat bizonytalanságba sodorja, a család pedig elesik az egyik legfőbb, hosszú távú bevételi forrásától.

Már majdnem tíz éve van egy olyan lehetőség, amellyel egy hozzáértő veheti át és irányíthatja a céget, mint a saját tulajdonát, és ezért díjat kap, míg a nyereség a családé lesz. A Nyugat-Európában régóta közkedvelt bizalmi vagyonkezelés Magyarországon elsősorban nagy vagyonokkal kapcsolatban került be a köztudatba, ugyanakkor egy kkv-nál is megoldás. Az alapító tulajdonos például egy fiatalabb munkatársára vagy ha van, akkor az üzlettársára is rábízhatja vállalkozását, aki aztán saját tulajdonaként viszi tovább.

Hármas kölcsönhatás

A bizalmi vagyonkezelés tulajdonképpen egy háromszereplős jogviszony: a vagyonrendelő, aki a vagyon eredeti tulajdonosa, a vagyonkezelő, aki díjat kap a vagyon kezeléséért és a kedvezményezett. A vagyonrendelést követően a vagyon felett kizárólag a vagyonkezelő lesz jogosult rendelkezni, a vagyonrendelő ugyanis átruházza a kezelt vagyon tulajdonjogát, ideértve a rendelkezés jogát is, emiatt különösképpen fontos a vagyonrendelő és a vagyonkezelő közötti kölcsönös bizalom.

Bizalmi vagyonkezelés esetén a vagyonkezelő gondoskodik a cég – vagy más vagyonelem – kezeléséről kizárólag a vagyonrendelő által meghatározott egy vagy több kedvezményezett javára: fialtatja az értéket, de nem válik teljes jogú tulajdonossá, például nem örökítheti azt, illetve a vagyonrendelő más jogokat is korlátozhat. A nyereség a kedvezményezettet illeti meg, aki lehet maga a vagyonrendelő vagy más, általa megjelölt személy, például az örökösei.

Kétféleképpen jöhet létre bizalmi vagyonkezelés, minden esetben legfeljebb ötven évre.

Szerződéssel, amelyet a vagyonrendelő és a vagyonkezelő köt, és amelyben megegyeznek a kedvezményezettről, a vagyonkezelő jogairól, kötelezettségeiről és díjazásáról is. Az ilyen egyezségeket közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.

A másik mód a bizalmi vagyonkezelés alapítására az egyoldalú nyilatkozat, ami tipikusan végrendelkezést jelent. Ebben az esetben az örökhagyó meghatározza, hogy halála után ki kezelje a céget, milyen feltételekkel és kinek a javára. Ilyen végrendelethez közjegyző közreműködését kell igénybe venni. A vagyonkezelőnek, aki bárki lehet, de persze érdemes megbízható ismerősnek és jó szakembernek lennie, nem kell tudnia arról, hogy őt jelölték meg, de érdemes vele előre megbeszélni, ugyanis a vagyonrendelő halála után nyilatkoznia kell, hogy elfogadja-e a kijelölést. Ha nem, akkor nem jön létre a bizalmi vagyonkezelés, így nem teljesül az örökhagyó akarata.

Nemcsak vállalkozás, hanem ingatlan, befektetés is adható bizalmi vagyonkezelésbe

A bizalmi vagyonkezelés százmilliós vagy annál nagyobb vagyonnál alkalmazható eredménnyel, hiszen ez az érték már ki tudja termelni a vagyonkezelő díjazását. „A rendszerváltozáskor induló és sikeresen működő családi vállalkozások nyugdíjas vagy a korhatárhoz közeledő tulajdonosainak a bizalmi vagyonkezelés jó megoldás arra, hogy továbbműködtessék cégüket, illetve sikeresen menedzseljék ingatlanportfoliójukat, befektetéseiket, akkor is, ha leszármazóik erre nem készek” – mondja Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Meg lehet előzni a Buddenbrook-effektust

A bizalmi vagyonkezelés mellett a családi vagyontervezés is egyre gyakoribb a magyar családok körében, amellyel szintén elkerülhető, hogy egy vagyonos örökhagyó utódai elherdálják, feléljék az örökhagyó által felépített vagyont, továbbműködjön egy vállalkozás, és ne vesszenek össze az örökségen a leszármazók.

Az ilyen helyzetek elkerülésére az egyik legfontosabb eszköz az úgynevezett családi alkotmány készítése, amely többféle irat összefoglaló elnevezése. Ez egy olyan szerződéses mátrixot, vagyonjogi, ajándékozási szerződések, végintézkedések összességét – jelenti, ahol rendelkezni lehet arról, kinek milyen jogai és kötelezettségei vannak a családi vagyon vagy éppen az azt megtestesítő vállalkozás működtetésével, irányításával kapcsolatban. A megfelelően elkészített családi alkotmány rendelkezni tud arról, milyen módon különíthető el egy-egy családtag tulajdonosi vagy ügyvezetői szerepe.

Amennyiben ezeket a vagyoni viszonyokat valaki idejekorán át tudja gondolni, és azokat szerződéses formába is tudja hozni, nem lesz probléma a családi vagyon átörökítésében. Az erről való gondoskodást pedig nem lehet elég korán kezdeni: bármely olyan életszakaszban van létjogosultsága, ami egzisztenciális vagy gazdasági szempontból mérföldkövet jelent.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm