11 °C Budapest
Rengeteg magyar munkavállaló élete borult fel tavaly: ennyien voltak kénytelenek feladni munkájukat

Rengeteg magyar munkavállaló élete borult fel tavaly: ennyien voltak kénytelenek feladni munkájukat

2023. január 3. 15:03

Kismértékben, de tovább folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben, annak ellenére, hogy a megszűnt cégek száma az előző évhez képest közel 50%-kal emelkedett. A megszűnésen belül a kényszertörlési eljárással megszűnt cégek domináltak, a részesedésük 44% volt. Az év utolsó harmadát az új felszámolási eljárások számának drasztikus növekedése jellemezte.

A 2022. évi cégtrendet minden tekintetben a változások és a várakozások jellemezték, ami magában hordozta még a COVID utóhatását, illetve az energiaválság és a háború okozta új kihívásokat. A cégeljárások számának növekedésében jelentős hatása volt a – még a COVID kapcsán bevezetett – gazdaságvédelmi intézkedések szakaszos kivezetésének, ami felszínre hozta az elhalasztott eljárásokat – írja közleményében az Opten.

2022-ben az orosz-ukrán háború és a berobbant energiaválság együttes hozadéka a megnövekedett infláció, a komoly árfolyamingadozás és a visszaeső gazdasági teljesítmény. Míg a fenti tényezők a felszámolási eljárások növekedésében mutatkoztak meg, úgy a KATA adózási forma kivezetése a végelszámolások jelentős növekedését eredményezte. Nem volt csendes a 2022-es év, közel 30 ezer új vállalkozás alakult ebben az évben, melynek köszönhetően a cégek száma tovább tudott növekedni. A működő cégek számának folyamatosan csökkenő tendenciája 2021-ben fordult át növekedésbe, és ez folytatódott 2022-ben is, mintegy 2%-os emelkedéssel.

2022 szeptemberében alakult a legtöbb új cég az elmúlt öt évben. Ennek oka valószínűsíthetően a megváltozott KATA szabályok miatti alkalmazkodás volt a vállalkozások részéről. A megszűnt cégek számának növekedésében jelentős változás történt az előző évhez képest, számuk közel 50%-kal emelkedett. A megszűnések számának növekedése ugyan 2021-hez viszonyítva kiemelkedő lett, azonban ez még mindig elmarad a COVID előtti megszokott értékektől.

A megszűnt cégeken belül 2022-ben a kényszertörlési eljárással megszűnt cégek voltak a meghatározók, hasonlóan a COVID előtti időszakhoz, arányuk 44% volt. A végelszámolással megszűnt cégek továbbra is magas arányt képviselnek, és várhatóan a következő év elejéig ez meg is marad, hiszen – a KATA szabályváltozása miatt – 2022 szeptemberében kiemelkedően magas számban indult végelszámolási eljárás, ami lassan „beérik”, azaz az eljárások egy része lezárulhat hamarosan. A cégátalakulások 2022-ben továbbra is csökkenő tendenciát mutattak, nem csak a számuk – alig haladták meg az ezres nagyságot –, hanem a megszűnésen belüli arányuk is csökkent.

A cégbíróság keze 2022-ben már kevésbé volt megkötve és az új eljárások száma megközelítette a 100 ezret, ami a COVID-ot megelőző időszakban jellemzően 100 ezer feletti esetszám volt, így a 2022-es érték nem tekinthető kiugrónak. Az új eljárások közül a végrehajtási eljárás volt a meghatározó, amely a továbbiakban is fennállt, azonban súlya egyre kisebb mértékű lett. Hasonló utat járt be a kényszertörlési eljárás is a tekintetben, hogy a COVID alatt számuk mérséklődött, majd 2022-ben – a moratórium feloldását követően – visszaugrott a COVID előtti szintre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új cégbírósági eljárásokon belül a figyelmet 2022-ben a végelszámolási és felszámolási eljárások alakulása vonta magára. A végelszámolások számának 2022-es jelentős növekedése egyértelműen összefüggésbe hozható a nyár végi KATA változással, azon vállalkozók tekintetében, akik teljesen megszüntették vállalkozói tevékenységüket. A megindult új felszámolási eljárások az év utolsó harmadában az elmúlt öt év havi adataihoz képest rekordokat döntöttek. Éves szinten meghaladta a nyolcezret, és ennek közel 60%-a esett az év utolsó harmadába. Ezek részben a kényszertörlési eljárásból felszámolásba átfordult eseteket foglalják magukban, azonban az előzmény nélküli eljárások száma is jelentős növekedésnek indult 2022-ben.

Alföldi Csaba, céginformációs szakértő véleménye szerint: „Az év elején visszarendeződés volt tapasztalható a COVID előtti állapotra, a rendkívüli szabályok folyamatos kivezetése következtében. Azonban a megváltozott gazdasági környezet (pl. háború, infláció, árfolyamingadozás) érezteti a hatását, amire visszajelzés a felszámolási eljárások emelkedő trendje, és félő, hogy ez az év végével nem zárult le.”

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm