Human resource manager checks the CV online to choose the perfect employee for his business.Online and modern technologies for simplifying the human resources system. HR(human resources) technology

Egyéni vállalkozó lekérdezés: így történik a tevékenységi kör, törzsadat, adószám és bevétel lekérdezése

2022. november 20. 17:03

2020. július 1-től az egyéni vállalkozó lekérdezés és az egyéni vállalkozó nyilvántartás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozik. Mutatjuk, hogyan történik az egyéni vállalkozó lekérdezés a rendelkezésünkre álló adatok alapján, hogyan lehetséges az egyéni vállalkozó törzsadat lekérdezés, az egyéni vállalkozó adószám lekérdezés, vagy éppen az egyéni vállalkozó bevétel lekérdezés.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan lehet lekérdezni egy adott egyéni vállalkozó adatait, mit kell ismernünk az egyéni vállalkozó lekérdezés sikerességéhez. Mutatjuk, hogyan történik az egyéni vállalkozó tevékenységi kör lekérdezés mellett az egyéni vállalkozó bevétel lekérdezés, illetve az egyéni vállalkozó adószám lekérdezés. Az egyéni vállalkozó törzsadat elkérdezés is lehetséges, mutatjuk, hogyan fogj hozzá!

Egyéni vállalkozók nyilvántartása (EVNY)

2020. július 1-től az egyéni vállalkozók nyilvántartása is a NAV hatásköre alatt áll (korábban a Belügyminisztériumhoz tartozott az egyéni vállalkozók nyilvántartása). A NAV rendszerében nyilvántartják minden Magyarországon regisztrált egyéni vállalkozó adatait (a társas vállalkozások adatait külön kezelik – előzetesen tájékozódjunk a lekérdezni kívánt vállalkozás jellegéről), de hozzájuk tartozik az informatikai nyilvántartási rendszer felügyelete, az egyéni vállalkozói bejelentések megtétele és a számlázási rendszer ellenőrzése is.

Az egyéni vállalkozó lekérdezés az EVNY-ből, azaz az egyéni vállalkozók nyilvántartásából történik. Az egyéni vállalkozó lekérdezés megkezdéséhez ismernünk kell az egyéni vállalkozó nyilvántartási számát, vagy az adószámát (ennek első 8 karaktere kell), ezeknek legalább az egyikét be kell írnunk a nyilvantarto.hu oldalon (https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/) található keresőbe. Az egyéni vállalkozó lekérdezés hozzáférést biztosít ezáltal bárkinek a rendszerben fellelhető, rendszeresen frissülő adatokhoz.

Milyen adatokat lehet lekérdezni?

  • Egyéni vállalkozó nyilvántartási száma;
  • egyéni vállalkozó neve;
  • székhely adatai (hatály és cím);
  • az egyéni vállalkozó főtevékenysége (hatály, ÖVTJ-kód, megnevezés);
  • adószáma;
  • statisztikai számjele;
  • a nyilvántartásba történő felvétel napja (egyéni vállalkozó bejegyzésének napja);
  • állapota (működik/szüneteltetett/megszűnt);
  • a szüneteltetés vagy a megszűnés kezdő időpontja;
  • a vállalkozói igazolványra vonatkozó adatok;
  • telephelye(i);
  • egyéb, az egyéni vállalkozó tevékenységi körére vonatkozó adatok.

Egyéni vállalkozó lekérdezés név alapján

Ahogy fentebb is említettük, az egyéni vállalkozó lekérdezés adószám vagy nyilvántartási szám alapján történik, ezek ismerete nélkül egy fokkal bonyolultabb a feladat. Két járható alternatívát tudunk ajánlani:

  1. Használjuk a Google keresőjét: keressünk rá az egyéni vállalkozó nevére, a vállalkozás helyére vagy más ismert adataira, amivel visszatérhetünk az EVNY oldalára.
  2. A NAV adatbázisában keressük az „Áfaalanyok” menüpontot, ahol egy egyéni vállalkozóra név alapján is rákereshetünk. Ha ugyanazon a néven több egyéni vállalkozó is működik, szűkítsük a kört székhely alapján, mindenesetre az egyéni vállalkozó adószáma ezen az úton kideríthető.

Egyéni vállalkozó adószám lekérdezés

Az egyéni vállalkozó adószám lekérdezés egy arányleg egyszerű feladat - javasoljuk, hogy a fent leírt lehetőségekkel próbálkozzunk elsőként. A NAV adószám kereső három kötelező mezőt tartalmaz, ez pedig a név, egy azonosító (adószám, törzsszám vagy adóazonosító) és az év/hó megadása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyéni vállalkozó bevétel lekérdezés

A NAV a bevallási adatok alapján, évente - a bevallási határidőt követő harminc napon belül - a honlapján közzéteszi az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégekről szóló 2009. évi CXV. törvény szerinti egyéni vállalkozók rendelkezésre álló jövedelmi adatait, valamint adófizetési kötelezettségüket. Az egyéni vállalkozó lekérdezéshez látogassuk meg a NAV „Adatbázisok” oldalán belül az „Adóalanyok lekérdezése” fület, ahol elérhetők az „Egyéni vállalkozók bevallási adatai”. Az egyéni vállalkozó bevétel lekérdezés a törzsszámot kéri, ami a 11 jegyű adószám első 8 számjegye.

Egyéni vállalkozó tevékenységi kör lekérdezés

Az egyéni vállalkozó tevékenységei (főtevékenység és melléktevékenységek) egyszerűen lekérdezhetők az EVNY adatbázisából, a nyilvantarto.hu oldalán keresztül - a fent leírtak szerint történik az egyéni vállalkozó lekérdezés.

Egyéni vállalkozó törzsadat lekérdezés

A vállalkozói törzsadatok tartalmazzák az egyéni vállalkozással kapcsolatos alapinformációkat (pl. tevékenység, adózási mód, székhely stb.). Az egyéni vállalkozás törzsadat lekérdezés két úton közelíthető meg:

  • eBEV Portál: keressük a „Szolgáltatások” között a „Törzsadat” menüpontot és indítsunk egy új lekérdezést.
  • ONYA, azaz Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás: jelentkezzünk be az Ügyfélkapuval, válasszuk ki a vállalkozásunkat, majd a „Saját adatok” menüpontból töltsük le PDF formátumban a törzsadatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem