15 °C Budapest
couple buying renting house signing mortgage contract agreement with Real Estate Agent real estate agent. architect designer closing dealing with customer

Így juthatnak segítséghez a vállalkozások az energiaválság túléléséhez: sokan már meglépték

MTI
2022. szeptember 6. 20:20

Továbbra is aktív maradt a vállalati hitelezés az idei első fél évben: a vállalkozásoknál az egy évvel korábbihoz mérve 15 százalékkal, a kis és közepes cégeknél csaknem 13 százalékkal nőtt a hitelezés - mondta Lóga Máté kedden Budapesten. A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár Búza Évával, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vállalati hitelek piacán domináns szerepet játszott a Széchenyi Kártya Program, amely már helyettesíti az időközben kivezetett Növekedési Hitelprogramot.

A bankok többsége a hitelezés bővülését várja az év második felében, ugyanakkor többen is jelezték, hogy számítani kell a hitelfelfeltételek szigorítására, továbbá a hitelcélok is változnak - mutatott rá. A beruházási hiteleket visszafogják, illetve előtérbe kerülnek a rövidebb futamidejű, elsősorban forgóeszköz hitelek a banki hitelezésben - tette hozzá.

A Széchenyi Kártya Programban több mint 82 ezer szerződött hitel van, a hitelösszeg pedig eléri a 2500 milliárd forintot. A program új szakaszba lépett a nyáron, amelynek felfutása szeptember második felétől, októbertől várható - jelezte, utalva arra, hogy a kkv-hitelezést ez a konstrukció fogja mozgatni. A jelenlegi makrogazdasági környezetben figyelemmel kell kísérni, hogy milyen hatásai lehetnek a szankcióknak és az energiaár-növekedéseknek a pénzpiacokra, a jegybank új tanulmánya alapján is elmondható, hogy "van borúlátás" - szögezte le.

Lóga Máté szerint a 2008-as krízis idején szerzett tapasztalatok segítséget nyújtanak abban, hogy az esetleges hitelpiaci zavarokat a lehető leggyorsabban elhárítsák.

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kezességvállalásukkal a kkv-nak és kismértékben a nagyvállalatoknak biztosított hitelek összege 3059 milliárd forintot tett ki idén június 30-ra. Kifejtette: a Krízis Garanciaprogramban vállalt kezességek összege megközelítette a 2350 milliárd forintot. A társaság több mint 75 ezer szerződést kötött, 55 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette kezességvállalásával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A társaság portfoliója a pandémiát megelőző év, azaz a 2019. év végi 777 milliárd forinthoz képest megháromszorozódott két és fél év alatt, közben pedig a hatékonyságot is növelték, a benyújtott igénylések átfutási ideje javult - hívta fel rá a figyelmet. Kitért arra, hogy júniusban jelentősen megugrott az intézményhez beérkezett kérelmek száma: összesen 430 milliárd forint értékű kezességet vállaltak az év hatodik hónapjában, ami azonos a teljes első 5 havi adattal.

Az intézet új garanciaprogramot indított Krízis2 néven a hazai kkv-k forráshoz jutásának elősegítésére, továbbá egyebek közt egy új zöld garanciatermék bevezetésére készülnek - ismertette. Arra a kérdésre, hogy év végére várhatóan mekkora lesz a Garantiqa portfoliója, a vezérigazgató elmondta, hogy elégedettek lesznek, ha sikerül tartani a 2500 milliárd forintot; a mérlegüket készítik fel a lassulásra, tőkésítettségük ugyanakkor "rendkívül jó".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?