35 °C Budapest
data protection concept, cyber security, secured access with password on screen of smartphone mobile

Nagyobb veszély fenyegeti ezeket a vállalkozásokat, mint valaha: óriási lehet az anyagi kár

2022. május 29. 14:02

Egy friss kutatás szerint a fenyegetések világa nagyobb kihívást jelent, mint valaha. Egyre nehezebb és drágább kiberbiztosítást szerezni, részben a kibertámadások számának növekedése miatt. Ez azt is jelenti, hogy a kiberbiztosítás megszerzéséhez a cégeknek szilárd védelemmel kell rendelkeznie, tehát a védelem általánosságban javult.

A válaszadók 92 százaléka rendelkezik valamilyen kiberbiztosítással, míg Magyarországon „csupán” 82 % - derül ki a Sophos felméréséből.

A fenyegetéshelyzet nagyobb kihívást jelent, mint valaha. Az elmúlt évben a cégeknek a következőkkel kellett megbirkóznia (2020-hoz képest):

 • A támadások mennyiségének 57%-os növekedése
 • A támadások összetettségének 59%-os növekedése.
 • A támadások kihatásának 53%-os erősödése.

Zsarolóvírusok: a helyzet egyre rosszabb lesz. Arra a kérdésre, hogy érte-e őket zsarolóvírus támadás az elmúlt évben, a válaszadók 66%-a felelt igennel - tavalyelőtt az “igen” válaszok aránya 37% volt. Globálisan az átlagos váltságdíj 812 360 USD volt, ami 4,8-szoros növekedés a 2020-as 170 000 USD átlaghoz képest.

Kiberbiztosítás:

 • 54% mondta, hogy a kvalifikációjukhoz szükséges kiberbiztonsági szint most magasabb,
 • 47% mondta, hogy az irányelvek most komplexebbek,
 • 40% felelte azt, hogy kevesebb cég kínál kiberbiztosítást,
 • 37% nyilatkozta, hogy a folyamat hosszabb ideig tart,
 • 34% mondta, hogy drágább.

Tehát: gyakoribb, komplexebb, erőteljesebb hatású támadások és kevesebb cég kínál biztosítást, amelyeket nehezebb megszerezni és drágábbak.

A jó hírek

Az egyre gyakori támadások fényében nem meglepő, hogy nőtt a kiberbiztosítás elterjedtsége az elmúlt 2 évben: az összes válaszadó 92%-a mondta azt, hogy a szervezete jelenleg rendelkezik valamilyen szintű kiberbiztosítással (2019: 84%). A válaszadók 83%-a rendelkezik olyan kiberbiztosítással, amely lefedi a zsarolóvírusokat is (2019: 64%), ezen belül 41%-uk (az összes válaszadó 34%-a) mondta azt, hogy a zsarolóvírus lefedettség terén vannak kivételek és kizárások.

Az elmúlt évben zsarolóvírussal által sújtott szervezetek sokkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek olyan kiberbiztosítással, amely lefedi a zsarolóvírusokat is, mint azok, akik elkerülték, hogy támadás áldozatává váljanak. Azok közül, akiket támadás ért, 89%-nak van a zsarolóvírust is lefedő kiberbiztosítása, a támadásokat elkerülők 70%-val szemben.

Országonkénti alapon ezúttal az európai országok vezetik a kiberbiztosítási lefedettségi listát: a csehországi (99%), svédországi és belgiumi (mindkettő 98%) válaszadók rendelkeznek lefedettséggel. Magyarország jelezte a legalacsonyabb szintű kiberbiztosítási lefedettséget (82%), míg Izrael rendelkezik a legalacsonyabb zsarolóvírus elleni biztosítással (66%).

Ágazati szinten az energia-, olaj-/gáz- és közüzemi szektor rendelkezik a legmagasabb szintű kiberbiztosítási lefedettséggel (96%) a kereskedelemmel együtt, és egyben a legmagasabb szintű zsarolóvírus elleni lefedettséggel (89%). Ez nem meglepő, hiszen ez az ágazat a támadások egyik fő célpontja (példa a Colonial Pipeline elleni 2021-es zsarolóvíus incidens) és legnagyobb mennyiségű régi infrastruktúrával rendelkezik, amelyet gyakran nehéz naprakészen tartani, ez pedig növeli a támadásoknak való kitettséget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A skála másik végén a gyártás és a termelés szerepel: ez az ágazat rendelkezik a legalacsonyabb szintű kiberbiztosítással (86%) és a legalacsonyabb szintű zsarolóvírus elleni lefedettséggel (75%).

A másik jó hír, hogy ha sikerül kiberbiztosításhoz jutni, akkor az megtérülő befektetésnek tűnik: a zsarolovírus támadást elszenvedő és biztosítással rendelkező válaszadók 98%-a jelezte, hogy a zsarolóvírus támadás kompenzációt is tartalmazó kiberbiztosításuk fizetett a kérelmek esetén. A tényleges váltságdíj kifizetések is csökkentek: 2019-ben 44% volt, 2021-ben 40%.

Legmagasabb váltságdíj-kifizetések aránya: alsófokú oktatásalapfokú/középiskolai) (53%), helyi/állami kormányzat (49%), egészségügy (47%). A legalacsonyabb kifizetési arányok: gyártás és termelés (30%), illetve pénzügyi szolgáltatások (32%). Érdemes megjegyezni, hogy a legalacsonyabb váltságdíj-fizetési arányokat jelző szektorok voltak azok, akik arról számoltak be, hogy a leggyorsabban helyre tudtak állni egy incidens után. Ez kiemeli a katasztrófahelyzetek helyreállítása kapcsán a tervezés és felkészülés fontosságát.

További jó hírek: tudunk segíteni

Az első lépés a kiberbiztosítás megszerzése felé: biztosítsd, hogy alkalmas légy a kiberbiztosítás megszerzésére. Ehhez az alábbi biztonsági intézkedések szükségesek:

 • többlépcsős hitelesítés a távoli eléréshez és a kiemelt hozzáférésekhez,
 • endpoint detection and response (EDR, endpoint észlelő és válaszlépéseket nyújtó megoldás),
 • biztonságos, titkosított és tesztelt biztonsági mentések,
 • privileged access management (PAM, a kiemelt jogosultságok kezelése),
 • email szűrés és webes biztonság.

Azonban a következő hét vezérlőelem is kívánatos:

 • kiberincidensre adott válaszlépések terve és tesztelése,
 • kiberbiztonsági tudatosság képzése és adathalászat-tesztelés,
 • a rendszerek megerősítése, beleértve a Remote Desktop Protocol (RDP, távoli asztal protokoll) kompenzálását,
 • naplózás és megfigyelés, hálózati védelmek,
 • életciklusuk végét elért rendszerek cseréje vagy védelme,
 • a szolgáltatói / digitális ellátói lánc kockázatkezelése (“digital supply chain risk management”)

A Sophos Managed Threat Response (MTR) szolgáltatás lehetővé teszi, hogy ezen vezérlőelemek közül sokat egyetlen megoldás keretében lehessen megszerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?