Fontos változás az MNB ingyen hitelében: neked is jár 2014-ben?

Pénzcentrum
2014. január 2. 11:25

Őstermelők és családi gazdálkodók is igénybe vehetik a Növekedési Hitelprogramot - egyértelműsítette az MNB. Január 1-jén konkrét változások is érvénybe léptek: a felvehető összeg maximuma 3 milliárdról 10 milliárdra emelkedett, nyújtható beruházási hitel üzleti célú ingatlan bérbeadási céllal történő építésére is. Beruházási célú hitel esetén a vásárolt eszköz (pl. ingatlan) cégcsoporton belül bérbe adható vagy üzemeltetésre átengedhető, továbbértékesítési céllal történő ingatlanépítésre pedig továbbra is forgóeszközhitel vehető igénybe. A lízingcégek is örülhetnek: az NHP keretében a jövőben a pénzkölcsönt és a pénzügyi lízinget pénzügyi vállalkozás is nyújthatja.

Az MNB közleménye így fogalmaz:

"A Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszának minél hatékonyabb kihasználása érdekében - a beérkezett vállalkozói és hitelintézeti szakértői véleményeket figyelembe véve - a Monetáris Tanács 2013. december 2-án a program feltételeinek finomhangolásáról, a finanszírozási lehetőségek bővítéséről döntött, amit az üzleti és pénzügyi szektor képviselői egyaránt üdvözöltek. Az MNB december folyamán további egyeztetéseket folytatott a hitelintézetekkel és a Magyar Lízingszövetség szakértőivel a részletes szabályok kialakításáról. Ennek eredményeként a korábban már bejelentett változtatások mellett egyéb korlátok is lebontásra kerültek annak érdekében, hogy az üzleti tevékenységek még szélesebb köre váljon finanszírozhatóvá a program keretében. A január elsejével életbe lépett fontosabb változtatásokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Őstermelők és családi gazdálkodók hitelezése az NHP-ban

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi háttér alapján nem zárhatók ki egyértelműen az őstermelők a KKV-törvény hatálya alól, a jegybank a hitelintézetek gyakorlatának egységesítése érdekében állásfoglalást adott ki, amely szerint az őstermelők és családi gazdálkodók hitelezése nem áll ellentétben a program feltételeivel. Így a mezőgazdaságban tevékenykedők széles köre juthat forráshoz versenyképességének javítása érdekében. Ugyanakkor az MNB fontosnak tartja leszögezni, hogy továbbra sem határoz meg diszkrecionális alapon sem kizáró, sem megengedő feltételeket az NHP-ban részt vevő vállalatok körét illetően. Ezzel összhangban a módosított terméktájékoztató szerint a programban való részvételre jogosult vállalkozások meghatározásánál - változatlanul - a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (KKV tv.) fogalmai az irányadóak.

Emelkedik az ügyfelenként maximálisan felvehető hitelösszeg

Az NHP első és második szakaszára összevontan fennálló forintügyletekre (új hitelek nyújtása és forinthitel-kiváltások, beleértve a forint pénzügyi lízinget is), valamint a devizahitelek kiváltására (beleértve a deviza alapú pénzügyi lízinget is) külön-külön a korábban érvényes 3-3 milliárd forintos felső korlát 10-10 milliárd forintra emelkedett. Így azon kis- és középvállalkozások sem szorulnak ki az NHP második szakaszából, amelyek az első szakaszban forinthitel-kiváltás céljából történő nagyobb igénybevétel miatt a limit megemelésének hiányában már nem tudnák beruházási terveiket refinanszíroztatni. Ez elsősorban a középvállalatok beruházásainak megvalósítását segítheti elő, amelynek jelentős szerepe lehet ezen - a foglalkoztatás és gazdasági növekedés szempontjából fontos - vállalati szegmens tevékenységének bővítésében és versenyképesebbé válásában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az üzleti célú ingatlanfejlesztés támogatása

A visszaélések elkerülése érdekében a program keretében nyújtott beruházási hitelből épített vagy vásárolt eszközöknek főszabályként továbbra is a kis-és középvállalkozások saját üzleti céljait kell szolgálnia, így az bérbe nem adható. Az eddigiekben ez alól mindössze az üzletszerű eszköz-bérbeadási tevékenységgel rendelkező vállalkozások jelentettek kivételt, mostantól azonban további két esetben lehetővé válik az eszközök bérbeadása a minél szélesebb körű, valóban üzleti célokat szolgáló felhasználás érdekében. Egyrészt nyújthatóvá válik beruházási hitel üzleti célú ingatlan bérbeadási céllal történő építésére is, másrészt beruházási hitel esetén a vásárolt eszköz (az ingatlant is beleértve) cégcsoporton belül bérbe adható vagy üzemeltetésre átengedhető. Továbbértékesítési céllal történő ingatlanépítésre továbbra is forgóeszközhitel vehető igénybe.

Pénzügyi vállalkozások bevonása és a lízingpiac segítése

Az MNB partnerkörébe tartozó, vele szerződéses kapcsolatban álló hitelintézetek és a végső adós kis- és középvállalkozások közé mostantól beékelődhet bármilyen típusú pénzügyi vállalkozás a finanszírozás során. Így a KKV-k számára nemcsak a pénzügyi lízing mint finanszírozási forma válik elérhetővé újdonságként a program keretében, hanem mind a pénzkölcsönt, mind a pénzügyi lízinget pénzügyi vállalkozás is nyújthatja. A lízing esetében fedezetként rendelkezésre álló eszköz kockázatcsökkentő hatásának és a lízingre specializálódott értékesítési csatornáknak köszönhetően a KKV-k szélesebb köre számára válhat ismertté és elérhetővé az NHP, hozzájárulva ezzel beruházásaik megvalósításához. Emellett a programban mostantól nemcsak hitelintézet, hanem pénzügyi vállalkozás által folyósított kölcsön és pénzügyi lízing kiváltására is lehetőség nyílik."

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?