13 °C Budapest

Fontos változás az MNB ingyen hitelében: neked is jár 2014-ben?

Pénzcentrum
2014. január 2. 11:25

Őstermelők és családi gazdálkodók is igénybe vehetik a Növekedési Hitelprogramot - egyértelműsítette az MNB. Január 1-jén konkrét változások is érvénybe léptek: a felvehető összeg maximuma 3 milliárdról 10 milliárdra emelkedett, nyújtható beruházási hitel üzleti célú ingatlan bérbeadási céllal történő építésére is. Beruházási célú hitel esetén a vásárolt eszköz (pl. ingatlan) cégcsoporton belül bérbe adható vagy üzemeltetésre átengedhető, továbbértékesítési céllal történő ingatlanépítésre pedig továbbra is forgóeszközhitel vehető igénybe. A lízingcégek is örülhetnek: az NHP keretében a jövőben a pénzkölcsönt és a pénzügyi lízinget pénzügyi vállalkozás is nyújthatja.

Az MNB közleménye így fogalmaz:

"A Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszának minél hatékonyabb kihasználása érdekében - a beérkezett vállalkozói és hitelintézeti szakértői véleményeket figyelembe véve - a Monetáris Tanács 2013. december 2-án a program feltételeinek finomhangolásáról, a finanszírozási lehetőségek bővítéséről döntött, amit az üzleti és pénzügyi szektor képviselői egyaránt üdvözöltek. Az MNB december folyamán további egyeztetéseket folytatott a hitelintézetekkel és a Magyar Lízingszövetség szakértőivel a részletes szabályok kialakításáról. Ennek eredményeként a korábban már bejelentett változtatások mellett egyéb korlátok is lebontásra kerültek annak érdekében, hogy az üzleti tevékenységek még szélesebb köre váljon finanszírozhatóvá a program keretében. A január elsejével életbe lépett fontosabb változtatásokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Őstermelők és családi gazdálkodók hitelezése az NHP-ban

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi háttér alapján nem zárhatók ki egyértelműen az őstermelők a KKV-törvény hatálya alól, a jegybank a hitelintézetek gyakorlatának egységesítése érdekében állásfoglalást adott ki, amely szerint az őstermelők és családi gazdálkodók hitelezése nem áll ellentétben a program feltételeivel. Így a mezőgazdaságban tevékenykedők széles köre juthat forráshoz versenyképességének javítása érdekében. Ugyanakkor az MNB fontosnak tartja leszögezni, hogy továbbra sem határoz meg diszkrecionális alapon sem kizáró, sem megengedő feltételeket az NHP-ban részt vevő vállalatok körét illetően. Ezzel összhangban a módosított terméktájékoztató szerint a programban való részvételre jogosult vállalkozások meghatározásánál - változatlanul - a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (KKV tv.) fogalmai az irányadóak.

Emelkedik az ügyfelenként maximálisan felvehető hitelösszeg

Az NHP első és második szakaszára összevontan fennálló forintügyletekre (új hitelek nyújtása és forinthitel-kiváltások, beleértve a forint pénzügyi lízinget is), valamint a devizahitelek kiváltására (beleértve a deviza alapú pénzügyi lízinget is) külön-külön a korábban érvényes 3-3 milliárd forintos felső korlát 10-10 milliárd forintra emelkedett. Így azon kis- és középvállalkozások sem szorulnak ki az NHP második szakaszából, amelyek az első szakaszban forinthitel-kiváltás céljából történő nagyobb igénybevétel miatt a limit megemelésének hiányában már nem tudnák beruházási terveiket refinanszíroztatni. Ez elsősorban a középvállalatok beruházásainak megvalósítását segítheti elő, amelynek jelentős szerepe lehet ezen - a foglalkoztatás és gazdasági növekedés szempontjából fontos - vállalati szegmens tevékenységének bővítésében és versenyképesebbé válásában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az üzleti célú ingatlanfejlesztés támogatása

A visszaélések elkerülése érdekében a program keretében nyújtott beruházási hitelből épített vagy vásárolt eszközöknek főszabályként továbbra is a kis-és középvállalkozások saját üzleti céljait kell szolgálnia, így az bérbe nem adható. Az eddigiekben ez alól mindössze az üzletszerű eszköz-bérbeadási tevékenységgel rendelkező vállalkozások jelentettek kivételt, mostantól azonban további két esetben lehetővé válik az eszközök bérbeadása a minél szélesebb körű, valóban üzleti célokat szolgáló felhasználás érdekében. Egyrészt nyújthatóvá válik beruházási hitel üzleti célú ingatlan bérbeadási céllal történő építésére is, másrészt beruházási hitel esetén a vásárolt eszköz (az ingatlant is beleértve) cégcsoporton belül bérbe adható vagy üzemeltetésre átengedhető. Továbbértékesítési céllal történő ingatlanépítésre továbbra is forgóeszközhitel vehető igénybe.

Pénzügyi vállalkozások bevonása és a lízingpiac segítése

Az MNB partnerkörébe tartozó, vele szerződéses kapcsolatban álló hitelintézetek és a végső adós kis- és középvállalkozások közé mostantól beékelődhet bármilyen típusú pénzügyi vállalkozás a finanszírozás során. Így a KKV-k számára nemcsak a pénzügyi lízing mint finanszírozási forma válik elérhetővé újdonságként a program keretében, hanem mind a pénzkölcsönt, mind a pénzügyi lízinget pénzügyi vállalkozás is nyújthatja. A lízing esetében fedezetként rendelkezésre álló eszköz kockázatcsökkentő hatásának és a lízingre specializálódott értékesítési csatornáknak köszönhetően a KKV-k szélesebb köre számára válhat ismertté és elérhetővé az NHP, hozzájárulva ezzel beruházásaik megvalósításához. Emellett a programban mostantól nemcsak hitelintézet, hanem pénzügyi vállalkozás által folyósított kölcsön és pénzügyi lízing kiváltására is lehetőség nyílik."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem