23 °C Budapest

Kihasználatlan digitális eszközök: lemaradásban a KKV

MTI
2011. október 25. 17:51

Az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) nem használják ki a digitális világ előnyeit - állítja az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatása, amely ennek miértjeire is választ keres. A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezetének 2011 harmadik negyedévében végzett vizsgálata 661 európai válaszadó véleményét veszi figyelembe.

Az MTI-hez is eljuttatott felmérési eredményekből kiderül, hogy a kisvállalkozások, habár kézenfekvő megoldás lenne a költségek lefaragására, nem használják ki a digitális világból fakadó előnyöket, a modern technológiák adaptálása elsősorban az információ hiánya és az online biztonságból fakadó kockázatok miatt hiúsul meg.

Az ACCA szerint négy informatikai megoldás és szolgáltatás játszhat kulcsszerepet a jövőbeni versenyképesség fenntartásában az európai kkv-k körében; úgymint az e-kereskedelem, e-számlázás, a közösségi hitelezés és az úgynevezett cloud computing.

A kutatásból kiderül, hogy a cloud computing - interneten elérhető távoli szerverek - előnyei és lehetőségei továbbra sem világosak a kis- és közepes méretű vállalkozások számára. A válaszadók csaknem fele (48 százalék) még csak nem is hallott a fogalomról.

Az elektronikus számlázás elterjedtsége az európai országok között szintén meglehetősen alacsony. Becslések szerint évente a vállalkozások között megforduló számlák mindössze öt százaléka kerül kizárólag elektronikusan kiszámlázásra. A magyarországi és a kelet-európai ACCA tagok a magas árat és az állami ösztönzés hiányát jelölték még meg gátló tényezőnek.

A személyközi hitelezés az egyes személyek között közvetlenül, a klasszikus pénzintézetek közvetítése nélkül létrejövő pénzügyi tranzakciók egy lehetősége, a közösségi kölcsön lehetővé teszi, hogy a felek akár az interneten találjanak egymásra. A kis- és közepes vállalkozások számára ez egészen egyedi finanszírozási lehetőség lehetne, azonban a felmérés egyértelműen rámutat, hogy a válaszadók többsége (55 százalék) még csak nem is hallott erről a lehetőségről, ráadásul egyetlen szakértőt sem tudnának megnevezni, aki jártas lenne a témában.

Több mint egy évtizede tart az internet térhódítása, azonban a teljes európai kereskedelemnek alig 2 százalékát teszi ki mindössze az elektronikus kereskedelem. A felmérésben résztvevők többsége a fogalommal ugyan tisztában van, azonban így is csak minden harmadik válaszadó (35 százalék) érzi úgy, hogy kellően jártas a témában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmány alapján az ACCA arra hívja fel a figyelmet, hogy a digitális megoldások előnyeiről jelenleg nem rendelkeznek elegendő információval a kkv-k, ezért az oktatás és népszerűsítés kiemelt feladata lenne az érintetteknek. További gát az ACCA szerint, hogy az online biztonság kérdésköre továbbra sincs tisztázva. A kutatásból kiderül, hogy a legtöbb esetben továbbra is bizalmatlanok a kisvállalkozások az elektronikus tranzakciókkal kapcsolatban, és továbbra is alapvető tévhitek fűződnek az internethez.

Az ACCA rámutat, hogy a regionális különbségeket is figyelembe kell venni az ösztönző programok kidolgozásánál. A felmérésből jól látható például, hogy míg a skandináv országok szívesebben használják az elektronikus számlázást, addig ez a kelet-európai országokban még kevéssé elterjedt. Fontos, hogy a későbbi irányelvek kidolgozásakor figyelembe vegyék a szakemberek - például könyvelők - véleményét is.

"Az európai döntéshozóknak ideje felismerniük, hogy többet kell tenniük a kkv-k körében a digitális technológiák elterjedéséhez" - hívta fel a figyelmet Kateøina Bene¹ová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója. "A kisvállalatok bevonása és mobilizálása kulcsfontosságú tényező az európai versenyképesség fenntartásához. A bankoknak, a törvényalkotóknak, valamint az Európai Uniónak is kiemelt szerepe van a figyelemfelkeltésben."

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?