28 °C Budapest

A fél ország tartozik: honnan lesz itt fizetés?

2011. június 6. 04:44

A magyar kis- és középvállalkozások tíz százaléka küzd folyamatosan súlyos fizetési nehézségekkel. A körbetartozások mértéke az, ami a leginkább megbénítja a vállalkozásokat. Egyes iparágakra és területekre ez annyira jellemző, hogy a cégek egyébirányú tartozásai is megsínylik a szállítók fizetésének elmaradását. A Corvinus Egyetem Szociológiai és Társadalomtudományi Intézetének tanulmánya ezeknek a pénzügyi zavaroknak az okait keresi. A méret mellett meghatározó tényező a tulajdonosi szerkezet, területi elhelyezkedés és az iparág. De több érdekes következtetés levonható, akár a vállalat által felvett hiteleiből is

.

Két alapvető oka lehet egy vállalatban kialakuló pénzügyi zavaroknak. Egyik a növekedésből fakadó természetes és átmeneti állapot, a másik a gazdálkodási zavarból eredő nehézségek. A legtöbb hosszabb - rövidebb ideig fizetésképtelen vállalkozás az utóbbi kategóriába tartozik - olvasható Szanyi F. Eleonóra írásában, a Corvinus Egyetem "Meddig Nyújtózkodjunk?" című tanulmány egyik kkv szektorral foglalkozó cikkében.

A vállalatok mérete erősen befolyásolja a pénzügyi zavar kialakulásának esélyét. Minél nagyobb egy vállalat, annál kevésbé valószínű, hogy hasonló nehézséggel küzdene a tartozásai kifizetése során. A lenti ábrán a különböző típusú tartozások révén felmerülő pénzügyi zavarok aránya látszik, különböző méretű vállalatok esetén.

A kutatás adataiból jól látszik, hogy mérettől függetlenül óriási nehézségeket okoznak a vállalatoknak a szállítói kifizetések. Az elmaradt szállítói kifizetések miatt kialakuló körbetartozások jóval meghaladják a válság előtti időket, de némi javulás látható az elmúlt évben - állapítja meg Szanyi.

A rendszerváltás utáni időszakban nagyban javult a vállalkozások adófizetési hajlandósága, ez valószínűleg az erősödő külföldi jelenlétnek is köszönhető. A válság ideje alatt viszont a javulás megállt, és egyre több vállalat tartozik a közterhekkel - derül ki a kutatásból. A külföldi tulajdon nem csak a cég pénzügyi stabilitását hozhatja magával. A tanulmány rámutat arra, hogy a multinacionális cégekkel kapcsolatban lévő vállalkozások kevésbé kerülnek fizetésképtelen helyzetbe. Az ilyen nemzetközi vállalatokra épült beszállítói láncoknál sokkal kevésbé jellemző a körbetartozás is, ami több iparág szereplőinek pénzügyi bizonytalanságaiért felelős. A tanulmány is fontosnak tartja megjegyezni viszont, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok rendszerint nagyobb árbevétellel is rendelkeznek, ezért nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a külföldi tulajdonosi háttér nagyobb garanciát jelent a pénzügyi stabilitásra. Ugyanígy az sem egyértelmű, hogy beszállítóként jobban bízhatunk az ilyen vállalatok fizetésében.

Iparági bontásban vizsgálódva is nagy eltéréseket találhatunk a vállalatok között. Talán itt érezhető leginkább a körbetartozás problémája, ami az építőipart sújtja a legnagyobb mértékben. Ezen iparág szereplőinek 48 százaléka szembesül nehézségekkel a szállítói kifizetések során.

 

A fenti táblázatból jól látszik, hogy a beszállítói kifizetések kapcsán merülnek fel a legnagyobb problémák, ez szinte minden iparágra jellemző. A bérek kifizetésére azonban a legtöbb esetben figyelnek a vállalkozások. A nemfizetők aránya az üzleti szolgáltatások területén a legmagasabb, 9 százalék körüli.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A beszállítói kifizetések kapcsán merülnek fel a legnagyobb problémák, ez szinte minden iparágra jellemző. A bérek kifizetésére azonban a legtöbb esetben figyelnek a vállalkozások. A nemfizetők aránya az üzleti szolgáltatások területén a legmagasabb, 9 százalék körüli. Területi bontásban is jelentősek az eltérések. A leginkább pénzügyi gondokkal küzdő régió a Dél-Dunántúl, legkevésbé jellemzőek viszont a hasonló nehézségek Közép-Magyarországon.

A tanulmány kitér a különböző hitelhasználati szokások és a pénzügyi nehézségek összefüggéseinek tanulmányozására. Azt várnánk, hogy a nagyobb hitelkerettel rendelkező vállalatok stabilabban tudják finanszírozni működésüket. Ennek némileg ellentmond az a megállapítás, hogy azok a vállalatok, amelyek forgóeszköz hitelt igényeltek, nagyobb valószínűséggel küzdenek pénzzavarral. Alapvetően nem a forgóeszköz hitel felvevőivel vagy a hitellel van a probléma. A legtöbb esetben természetes módon, a forgóeszköz hitelét felhasználva fizeti ki egy vállalat a teljesítés folyamán felmerülő költségeit. Ennek rendezése viszont problémát okoz, ha a vevő későn vagy egyáltalán nem fizet. Így a hitellel rendelkező vállalatok érzékenyebbek lehetnek, hamarabb alakulhat ki egy kisebb pénzügyi zavar a késedelmek után.

 

Mi a helyzet a bankoknál, hol találjuk a nemfizetőket?
Egyes pénzintézetek nagyban eltérnek számlavezető ügyfélportfóliójuk biztonsága alapján. A Dun & Bradstreet (D&B) felmérésében vizsgálta a bankok ügyfélkörét a szerint, hogy mekkora valószínűséggel jelentenek csődöt a következő évben. Fontos lehet a pénzügyi zavarok megoldásában, hogy a cég bankjánál kielégítő finanszírozást kapjon. Számlavezetésüket a cégek döntően oda irányítják, ahol számukra kedvező finanszírozást találnak, hiszen a folyamatos hitelezés egyik alapfeltétele a bankoknál a számlaforgalmi elvárás teljesítése.

A finanszírozással rendelkező nagyobb vállalatok jellemzően több bankot is használnak, többnyire hitelösszeg arányos számlaforgalommal, hitelezés nélkül pedig az dönt, hogy melyik szolgáltatást hol tudják kedvező áron és zökkenőmentesen igénybe venni. Pl. előfordul, hogy a devizaügyleteit egy cég más banknál intézi, mint a faktoringját vagy a forint számlavezetését.


Corvinus Egyetem Szociológiai és Társadalomtudományi Intézetének tanulmánya felhívja a figyelmet a körbetartozások kedvezőtlen hatására, a legtöbb vállalat ennek a hatására szenved valamilyen pénzügyi zavarban. Ez leginkább a beszállítókat érinti, közüzemi és bértartozások kevésbé voltak jellemzőek még a válság ideje alatt is.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?