28 °C Budapest

Sokmilliós Tesco-bírság: buktak a túl olcsó tejen

Pénzcentrum
2011. január 5. 12:02

Összesen 7 609 383 forint bírsággal sújtotta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, mert a vállalat beszerzési ár alatt forgalmazta a külföldről származó Mlieko (Lapte) és Almliesl márkájú UHT-tejeket - közölte az agromonitor.hu-val az MgSzH.

A Tesco és az Auchan ellen a Tej Terméktanács tett bejelentést még tavaly az importtejek beszerzés ár alatti értékesítésének gyanújával. Az MgSzH az ügyben az Auchanra már korábban mintegy 20,5 millió forintos büntetést szabott ki, amelyet az üzletlánc meg is fizetett. A Tesco ugyanakkor egyelőre vizsgálja a bírságról szóló határozat alapját képező adatokat - fogalmaztak a vállalat illetékesei.

A Tej Terméktanács még tavaly tett bejelentést a konkrét ügyben, amely a Tesco mellett az Auchanra is kiterjedt. A szakmai szervezet szerint a hazai üzletláncok rendszeresen forgalmaznak külföldi UHT-tejeket irreálisan alacony, 120-140 forintos literenkénti árakon, miközben a hasonló minőségű magyar UHT-tejek literenként minimálisan 170-190 forintba kerülnek.

Az Auchan Magyarország Kft. esetében az MgSzH már korábban megállapította, hogy a cég beszerzési ár alatt értékesítette a Tatra és a Madeta márkájú, 1,5 százalékos UHT-tejeket, ezért a vállalatra 20 515 379 forintos bírságot szabott ki. A Tesco-val kapcsolatos eljárást ugyanakkor csak később, az elmúlt év végén zárta le.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. megkapta a bírságról szóló határozatot és jelenleg az annak alapját képező adatokat vizsgálja - közölte Szabó Anita, a társaság külső kommunikációs szakértője. A vállalat korábban kiadott közleményében úgy fogalmazott: a tejtermékek árait mindenkor a piaci kereslet-kínálat és a vásárlói elvárások függvényében alakítja ki. Ugyanakkor az üzletlánc szerint jó minőségű magyar tej versenyképes áron csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre a hazai piacokon, hiszen amikor a forint/euró-árfolyam az export számára kedvezően alakul, a magyar feldolgozók termékeikkel nem a hazai vállalatokat látják el, hanem azonnal a határon túlra exportálják azokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindez - tette hozzá a társaság - a termelők és a kereskedők hosszú távon fenntartható folyamatos együttműködésének nem kedvez. Ezért is alakulhatott ki az elmúlt évben, hogy a kereskedők bizonyos időszakokban szinte egyáltalán nem tudtak a magyar termelőktől tejet vásárolni - szögezte le tavalyi közleményében a vállalat.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?