8 °C Budapest

Sokmilliós Tesco-bírság: buktak a túl olcsó tejen

Pénzcentrum
2011. január 5. 12:02

Összesen 7 609 383 forint bírsággal sújtotta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, mert a vállalat beszerzési ár alatt forgalmazta a külföldről származó Mlieko (Lapte) és Almliesl márkájú UHT-tejeket - közölte az agromonitor.hu-val az MgSzH.

A Tesco és az Auchan ellen a Tej Terméktanács tett bejelentést még tavaly az importtejek beszerzés ár alatti értékesítésének gyanújával. Az MgSzH az ügyben az Auchanra már korábban mintegy 20,5 millió forintos büntetést szabott ki, amelyet az üzletlánc meg is fizetett. A Tesco ugyanakkor egyelőre vizsgálja a bírságról szóló határozat alapját képező adatokat - fogalmaztak a vállalat illetékesei.

A Tej Terméktanács még tavaly tett bejelentést a konkrét ügyben, amely a Tesco mellett az Auchanra is kiterjedt. A szakmai szervezet szerint a hazai üzletláncok rendszeresen forgalmaznak külföldi UHT-tejeket irreálisan alacony, 120-140 forintos literenkénti árakon, miközben a hasonló minőségű magyar UHT-tejek literenként minimálisan 170-190 forintba kerülnek.

Az Auchan Magyarország Kft. esetében az MgSzH már korábban megállapította, hogy a cég beszerzési ár alatt értékesítette a Tatra és a Madeta márkájú, 1,5 százalékos UHT-tejeket, ezért a vállalatra 20 515 379 forintos bírságot szabott ki. A Tesco-val kapcsolatos eljárást ugyanakkor csak később, az elmúlt év végén zárta le.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. megkapta a bírságról szóló határozatot és jelenleg az annak alapját képező adatokat vizsgálja - közölte Szabó Anita, a társaság külső kommunikációs szakértője. A vállalat korábban kiadott közleményében úgy fogalmazott: a tejtermékek árait mindenkor a piaci kereslet-kínálat és a vásárlói elvárások függvényében alakítja ki. Ugyanakkor az üzletlánc szerint jó minőségű magyar tej versenyképes áron csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre a hazai piacokon, hiszen amikor a forint/euró-árfolyam az export számára kedvezően alakul, a magyar feldolgozók termékeikkel nem a hazai vállalatokat látják el, hanem azonnal a határon túlra exportálják azokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindez - tette hozzá a társaság - a termelők és a kereskedők hosszú távon fenntartható folyamatos együttműködésének nem kedvez. Ezért is alakulhatott ki az elmúlt évben, hogy a kereskedők bizonyos időszakokban szinte egyáltalán nem tudtak a magyar termelőktől tejet vásárolni - szögezte le tavalyi közleményében a vállalat.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem