25 °C Budapest

Mit fogunk inni? Gyengébb volt a szüret, kevesebb az újbor

Pénzcentrum
2010. október 28. 09:32

Az ország majdnem egész területén lezajlott már a szüret, az újbor mennyisége kevesebb lesz 2,5 millió hektoliternél (a 2009-es termés 3,5 millió volt). Jóllehet a külföldi, elsősorban szlovák és cseh kereskedők szőlőfelvásárlásai jelentősen felverték az árakat, ennek ellenére mégsem örülhettek a magyar borvidék termelői. A mintegy 1 millió hektoliteres elmaradás több okra vezethető vissza - írja a Napi Gazdaság.

Az idén kedvezőtlen volt az időjárás, emiatt nagy terméskieséssel kellett szembenézniük a gazdáknak. Ezen felül a megemelkedett növényvédelmi költségek is rontottak a helyzeten. Pontos termési adatokat majd csak november 30-a után a szüreti jelentésből lehet tudni. Az újborok minőségéről majd a hagyományos Márton napi kóstolás alkalmával mondanak véleményt a szakemberek.

Az Agrármarketin Centrum (AMC) igazgatója, Simon Péter elmondta, hogy marketing kampányokkal szeretnék népszerűsíteni a magyar borokat. Külföldön elsősorban a drága, prémium termékeket, belföldön pedig a jó minőségű, közepes árfekvésű italokat reklámoznák. Emellett megtartják népszerű programjaikat, mint a Fröccskampányt, a Magyar bor mindenkort és a Borszerdát is.

Továbbá már készül egy miniszteri rendelet, amely tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá tenné a pályázati lehetőségeket. Támogatni szeretnék a különféle rendezvényeket, borfesztiválokat és szüreti bálokat a kisebb bortermő vidékeken.

 

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22