32 °C Budapest

Földet venne az állam

2010. július 7. 10:17

Aktív szereplője lenne a magyar földpiacnak az állam. Bárkinek, aki eladná a földjét, első körben a novemberben felálló Nemzeti Földalaphoz kéne fordulnia. Az így megszerzett területeket családi gazdaságoknak adná el vagy adná bérbe az állam.

A kormány új birtokpolitikájának lényege, hogy a föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor ismertette a kabinet elképzeléseit. A Világgazdaság által ismertetett törvényjavaslat szerint, ha valaki eladná a földjét, elsőként az állam nevében eljáró, idén novemberre felálló Nemzeti Földalapnak kellene felajánlania. Az állam legfeljebb a helyben kialakult legmagasabb árat fizethetné a területért. A földalaphoz kerülő földeket nyilvános pályázaton eladhatnák, haszonbérbe vagy vagyonkezelésbe adhatnák, esetleg földcsere útján hasznosítanák.

A kormány a családi gazdaságok kialakulását és a fiatal agrárvállalkozók földhöz jutását segítené. Például szociális földprogram indítását tervezik, melynek keretében a fiatal, 2-3 gyermeket vállaló állami földeket bérelhetnének. A bérleti jog örökölhető lenne. Ha az idős családfő gyermekeinek szeretné átadni a gazdaságát, akkor nem kéne ezután sem illetéket, sem adót fizetnie.

A földpiacon az állam aktívan jelen lesz - ígéri a miniszter. Az állami területek bérbeadásából évente befolyó 5-10 milliárd forint ugyanis bőséges fedezetet biztosít a földvásárlásokhoz.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?