Földet venne az állam

2010. július 7. 10:17

Aktív szereplője lenne a magyar földpiacnak az állam. Bárkinek, aki eladná a földjét, első körben a novemberben felálló Nemzeti Földalaphoz kéne fordulnia. Az így megszerzett területeket családi gazdaságoknak adná el vagy adná bérbe az állam.

A kormány új birtokpolitikájának lényege, hogy a föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor ismertette a kabinet elképzeléseit. A Világgazdaság által ismertetett törvényjavaslat szerint, ha valaki eladná a földjét, elsőként az állam nevében eljáró, idén novemberre felálló Nemzeti Földalapnak kellene felajánlania. Az állam legfeljebb a helyben kialakult legmagasabb árat fizethetné a területért. A földalaphoz kerülő földeket nyilvános pályázaton eladhatnák, haszonbérbe vagy vagyonkezelésbe adhatnák, esetleg földcsere útján hasznosítanák.

A kormány a családi gazdaságok kialakulását és a fiatal agrárvállalkozók földhöz jutását segítené. Például szociális földprogram indítását tervezik, melynek keretében a fiatal, 2-3 gyermeket vállaló állami földeket bérelhetnének. A bérleti jog örökölhető lenne. Ha az idős családfő gyermekeinek szeretné átadni a gazdaságát, akkor nem kéne ezután sem illetéket, sem adót fizetnie.

A földpiacon az állam aktívan jelen lesz - ígéri a miniszter. Az állami területek bérbeadásából évente befolyó 5-10 milliárd forint ugyanis bőséges fedezetet biztosít a földvásárlásokhoz.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?