Nem kerül magántulajdonba a Balatoni Halászati Zrt.

Pénzcentrum
2010. február 23. 08:32

Hosszú évek után rendeződhet a siófoki székhelyű Balatoni Halászati (BH) Zrt. pénzügyi helyzete, miután a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) javaslatot fogadott el a társaság átalakításáról - írja a Napi Gazdaság.

A Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén ismertetett álláspont szerint miután a cég döntően Somogyban található tógazdaságaira, valamint halfeldolgozó üzemére tavaly kiírt pályázat eredménytelenül zárult, az NVT azt javasolja, hogy a vagyonelemek kerüljenek közvetlen és tartós állami tulajdonba, értéküket pedig beszámítanák a BH-nak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel szemben fennálló tulajdonosi kölcsönébe.

A tavak egy részét vagyonkezelésbe, másik részét, valamint a cég halfeldolgozó üzemét bérbe adnák. Korábban úgy tervezték, hogy az ingatlanok eladásából a társaságnak lehetősége lesz a tulajdonosi kölcsönök visszafizetésére és pénzügyi helyzetének rendezésére. Elvi döntés született arról is, hogy a jelentős adósságot felhalmozó BH beolvad az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft-be.

A BH átalakítása azt követően kezdődött el, hogy a cég 2008-at 881 millió forint nettó árbevétel mellett több mint 230 millió forint veszteséggel zárta. A BH-ból jogutódlással kivált a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amelynek többek között feladata a balatoni horgászturizmus szervezése és a tó ökológiai állapotának megőrzése. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park irányítása alá került társasághoz tartozik a halőrzés és az állományszabályozó halászat, valamint a haltelepítés is. Az ezredforduló óta romló helyzetben lévő BH-nál csak a piaci tevékenység és az adósság maradt - számol be a lesújtó helyzetről a lap.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm