23 °C Budapest

Nem kerül magántulajdonba a Balatoni Halászati Zrt.

Pénzcentrum
2010. február 23. 08:32

Hosszú évek után rendeződhet a siófoki székhelyű Balatoni Halászati (BH) Zrt. pénzügyi helyzete, miután a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) javaslatot fogadott el a társaság átalakításáról - írja a Napi Gazdaság.

A Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén ismertetett álláspont szerint miután a cég döntően Somogyban található tógazdaságaira, valamint halfeldolgozó üzemére tavaly kiírt pályázat eredménytelenül zárult, az NVT azt javasolja, hogy a vagyonelemek kerüljenek közvetlen és tartós állami tulajdonba, értéküket pedig beszámítanák a BH-nak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel szemben fennálló tulajdonosi kölcsönébe.

A tavak egy részét vagyonkezelésbe, másik részét, valamint a cég halfeldolgozó üzemét bérbe adnák. Korábban úgy tervezték, hogy az ingatlanok eladásából a társaságnak lehetősége lesz a tulajdonosi kölcsönök visszafizetésére és pénzügyi helyzetének rendezésére. Elvi döntés született arról is, hogy a jelentős adósságot felhalmozó BH beolvad az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft-be.

A BH átalakítása azt követően kezdődött el, hogy a cég 2008-at 881 millió forint nettó árbevétel mellett több mint 230 millió forint veszteséggel zárta. A BH-ból jogutódlással kivált a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amelynek többek között feladata a balatoni horgászturizmus szervezése és a tó ökológiai állapotának megőrzése. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park irányítása alá került társasághoz tartozik a halőrzés és az állományszabályozó halászat, valamint a haltelepítés is. Az ezredforduló óta romló helyzetben lévő BH-nál csak a piaci tevékenység és az adósság maradt - számol be a lesújtó helyzetről a lap.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?