15 °C Budapest

Dolgozzanak a nyertesek

2010. február 19. 08:19

Az EU által támogatott projektek végrehajtásának felgyorsítását szorgalmazta az Európai Bizottság képviselője a Környezet és energia operatív program (KEOP) tanácskozásán Budapesten. Maksi Mátyás, a brüsszeli végrehajtó testület regionális politikai főigazgatóságának országmenedzsere arra figyelmeztetett, hogy már 2010 végén bajba kerülhet Magyarország, ha nem teljesíti az idei kifizetési előirányzatot, mert a kifizetetlen uniós pénzt nem használhatja fel másra - írta a Világgazdaság.


A környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatósága által szervezett, telt házas szakmai rendezvényen az illetékes hazai intézményi vezetők ugyancsak értésre adták, hogy sürgősen munkára fognák a nyerteseket. Ambrovics Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) illetékes irányító hatóságának vezetője elmondta: a KEOP-nál az előirányzat szerint az idén 6,7, jövőre 23,9, 2013-ban pedig 77,4 milliárd forintnyi kifizetést kellene teljesíteniük csak az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA). Ehhez viszont ütemes projektvégrehajtás szükséges: "2011-től már nem szabadna mással, mint a fejlesztések megvalósításával foglalkozni" - mondta.

Az is egyértelműen kiderült, hogy portfólióra vetítve 55 százalékos a 0-3 hónapos, 20 százalékos a 3-6 hónapos és 25 százalékos a 6 hónap feletti késések aránya. Abban is egyetértettek a szakemberek, hogy legveszélyesebb a csúszás a nagyprojekteknél, mert ezek nagy értékű beruházások és magas a támogatási intenzitásuk, ezért sok a vesztenivaló. Az NFÜ főigazgatója külön is kiemelte a feltűnően késlekedő dél-alföldi és az észak-alföldi ivóvízminőség-javítási, a dél-balatoni és a budapesti komplex szennyvízkezelési, valamint a Győr-Mosonmagyaróvár-Sopron és a közép-Duna-vidéki hulladékgazdálkodási nagyprojektet. 

A KEOP energia részével kapcsolatban két fontos megjegyzést tett az EU képviselője. Egyrészt felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az operatív program elfogadásakor 2007 december végéig ígérte a nemzeti energetikai cselekvési terv kidolgozását Brüsszelnek, ám azóta is adós ezzel. Nyilván ennek is része lehet abban, hogy az energetikai fejlesztésekre szánt - EU-összehasonlításban egyébként az uniós átlag felével egyenértékű - keret tekinthető a KEOP kritikus pontjának.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm