19 °C Budapest

Hatalmas kínai tőke érkezhet Magyarországra

Pénzcentrum
2009. október 12. 09:32

A gazdasági válság egyáltalán nem csökkentette a felvásárolható cégek után kutató kínai beruházók étvágyát. Magyarország is kiemelt célpont számukra -írja a Világgazdaság.

A kínai befektetők tavaly a 2007-esnél kétszer nagyobb összegért, körülbelül 50 milliárd dollárért vásároltak fel világszerte vállalati részvényeket, és az idén a CIC nevű állami vagyonalap egymaga elkölthet ennyi pénzt. Az állami cégek terjeszkedésén túl a kormányzat a magánvállalkozásokat is bátorítja, hogy minél több üzleti kapcsolatot létesítsenek külföldön.

Hazánkat is kiemelt befektetési célpontnak tekintik a kínaiak, ezt az is jelzi, hogy a világon elsőként Budapesten nyit irodát a kínai befektetési ügynökség (CIPA). A várakozások szerint az iroda létrejöttével érezhetően nőhet a működőtőke-beruházások eddigi 600-800 millió dolláros összege. Jelenleg mintegy ötezer kínai vállalkozás van jelen hazánkban, közülük tucatnyi jelentős, nemzetközi cég.

Ugyanakkor a kínai befektetésekért komoly verseny alakult ki régiónk országai között: hazánk számára komoly versenyelőnyt jelenthet -többek között- a képzett munkaerő, a közvetlen Budapest-Peking repülőjárat, és az is, hogy a környező országok közül nálunk él a legnagyobb kínai közösség.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55