-2 °C Budapest

Hatalmas kínai tőke érkezhet Magyarországra

Pénzcentrum
2009. október 12. 09:32

A gazdasági válság egyáltalán nem csökkentette a felvásárolható cégek után kutató kínai beruházók étvágyát. Magyarország is kiemelt célpont számukra -írja a Világgazdaság.

A kínai befektetők tavaly a 2007-esnél kétszer nagyobb összegért, körülbelül 50 milliárd dollárért vásároltak fel világszerte vállalati részvényeket, és az idén a CIC nevű állami vagyonalap egymaga elkölthet ennyi pénzt. Az állami cégek terjeszkedésén túl a kormányzat a magánvállalkozásokat is bátorítja, hogy minél több üzleti kapcsolatot létesítsenek külföldön.

Hazánkat is kiemelt befektetési célpontnak tekintik a kínaiak, ezt az is jelzi, hogy a világon elsőként Budapesten nyit irodát a kínai befektetési ügynökség (CIPA). A várakozások szerint az iroda létrejöttével érezhetően nőhet a működőtőke-beruházások eddigi 600-800 millió dolláros összege. Jelenleg mintegy ötezer kínai vállalkozás van jelen hazánkban, közülük tucatnyi jelentős, nemzetközi cég.

Ugyanakkor a kínai befektetésekért komoly verseny alakult ki régiónk országai között: hazánk számára komoly versenyelőnyt jelenthet -többek között- a képzett munkaerő, a közvetlen Budapest-Peking repülőjárat, és az is, hogy a környező országok közül nálunk él a legnagyobb kínai közösség.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm