Hatalmas kínai tőke érkezhet Magyarországra

Pénzcentrum
2009. október 12. 09:32

A gazdasági válság egyáltalán nem csökkentette a felvásárolható cégek után kutató kínai beruházók étvágyát. Magyarország is kiemelt célpont számukra -írja a Világgazdaság.

A kínai befektetők tavaly a 2007-esnél kétszer nagyobb összegért, körülbelül 50 milliárd dollárért vásároltak fel világszerte vállalati részvényeket, és az idén a CIC nevű állami vagyonalap egymaga elkölthet ennyi pénzt. Az állami cégek terjeszkedésén túl a kormányzat a magánvállalkozásokat is bátorítja, hogy minél több üzleti kapcsolatot létesítsenek külföldön.

Hazánkat is kiemelt befektetési célpontnak tekintik a kínaiak, ezt az is jelzi, hogy a világon elsőként Budapesten nyit irodát a kínai befektetési ügynökség (CIPA). A várakozások szerint az iroda létrejöttével érezhetően nőhet a működőtőke-beruházások eddigi 600-800 millió dolláros összege. Jelenleg mintegy ötezer kínai vállalkozás van jelen hazánkban, közülük tucatnyi jelentős, nemzetközi cég.

Ugyanakkor a kínai befektetésekért komoly verseny alakult ki régiónk országai között: hazánk számára komoly versenyelőnyt jelenthet -többek között- a képzett munkaerő, a közvetlen Budapest-Peking repülőjárat, és az is, hogy a környező országok közül nálunk él a legnagyobb kínai közösség.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?