Könnyebbé vált a vállalkozásindítás: hatékony dereguláció 2008-ban!

Pénzcentrum
2008. december 29. 14:00

Akár egyórás ügyintézési határidő alatt lehet céget alapítani 2008. július 1-jétől elektronikus cégeljárás során vagy egyszerűsített eljárásban. Egyszerűsödik a telepengedélyezési eljárás, számos tevékenység esetében lehetővé válik az üzleti tevékenység azonnali megkezdése a bejelentést követően, nem kell engedélyekre várni.

A bürokratikus terhek csökkentése új energiákat szabadíthat fel a gazdaságban, növelheti a vállalkozások versenyképességét, javíthatja eredményeiket. Ezért a Kormány célul tűzte ki, hogy a vállalkozók adminisztratív terheit 2012-ig 25 százalékkal csökkenti. Az eddigi munka eredményét jól mutatja az idén ősszel a Világbank által kiadott Doing Business Index című jelentés. Az üzleti környezet minőségét vizsgáló rangsorban Magyarország két év alatt a 66.helyről a 41. helyre lépett előre.

Forrás: Világbank; Grafika: NFGM

A Kormány adminisztrációs terhek csökkentéséről, az eljárások egyszerűsítéséről és gyorsításáról szóló programja 17 rövid távú (jellemzően 2009. közepéig végrehajtható) intézkedést határoz meg az adatszolgáltatási kötelezettségek gyors egyszerűsítése érdekében, illetve az egyes fókuszterületekkel kapcsolatos hosszabb távú intézkedési terv előkészítését a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladatául jelöli ki.

A program célja a megelőző másfél - két év eddigi kormányzati kezdeményezéseinek (Deregulációs Program, Üzletre Hangolva, az egyes tárcáknál folyó ilyen irányú tevékenységek) összefogása, megvalósításuk felgyorsítása.

2008 legfontosabb eredményei

1. EU-pályázati adminisztráció csökkentése:

Számításaink szerint a pályázatok elkészítésére fordítandó átlagos idő 30 százalékkal, egyes esetekben 60 százalékkal is csökken, a pályázatok átlagos átfutási ideje 25-40 százalékkal lesz rövidebb.  Kiterjesztett körben érhető el a gyorsabb lebonyolítást lehetővé tévő ún. normatív pályáztatás.  Egyszerűbbé váltak a dokumentum-alapú ellenőrzések a szerződéskötések, kifizetések gyorsítása érdekében. 

A pályázatokhoz előre benyújtandó dokumentumok száma 29-cel.  Azokat a pályázatokhoz szükséges adatokat, amelyek az Államháztartás alrendszereiben rendelkezésre állnak, a jövőben az ügyintézéshez az ügyfeleknek nem kell beszereznie, azokat közvetlenül ezektől a szervezetektől kérik be az ügyintézők (jelenleg 16 ilyen adat van). További 13, gyakran kért nyilatkozat egyszerűbb, költségkímélőbb módon kerül megjelenítésre a pályázati adatlapokon.

2. Telepengedély

Az új szabályozás értelmében az eddigi 165 helyett csak 66 tevékenység kör esetében szükséges engedélyezés lefolytatása, 83 tevékenység kör esetében a bejelentéssel egyidejűleg megkezdhető lesz a tevékenység.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emellett ugyanakkor az ipari területen, valamint a 6 hónapnál nem régebbi jogerős és végrehajtható használatbavételi vagy végleges fennmaradási engedéllyel rendelkező telepen minden tevékenység engedélyezés nélkül, bejelentés alapján gyakorolható.

Az ipari területeken kívül pedig engedélyezési eljárás lefolytatására csak azon tevékenységek esetében lesz szükséges, ha a környezetben élők nyugalmának, egészségének biztosítása, a környezet védelme ezt indokolttá teszi, és ezek a célok más úton - így például utólagos ellenőrzéssel - nem lennének elérhetőek.

Az engedélyezési eljárás jövőbeli egyszerűsítése, gyorsítsa céljából eljáró hatóságként a kistérségi jegyző kerül kijelölésre, az eljárásban közreműködő szakhatóságok pedig csak indokolt esetben kerülnek bevonásra.

Konzultáció a gazdaság szereplőivel

A vállalkozások számára kedvező szabályozási háttér kialakításában a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium az elmúlt éveknél nagyobb hangsúllyal kívánta bevonni a vállalkozásokat. Ennek érdekében a Kormány - az 1052/2008 (VIII. 2) Korm.határozattal - létrehozta a Gazdasági Egyeztető Fórumot, megalakítva ezzel egy olyan rendszeresen ülésező konzultációs fórumot, amely érdemi szakmai egyeztetésre ad lehetőséget a vállalkozások működési feltételeit, illetve az üzleti környezetet érintő legfontosabb kérdésekről.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?