2 °C Budapest

Legálisan kikerülhetsz az APEH látóköréből: itt a recept!

Pénzcentrum
2008. december 18. 05:40

A hitelszűke és a magas kamatok miatt rendkívül nehéz időket élnek a hazai kis- és középvállalkozások. Felmerül a kérdés, hogy a válság kellős közepén vajon milyen finanszírozási lehetőségei maradtak még a vállalkozói szférának. A revizorok célkeresztje az utóbbi időben a nem ritkán kétes eredetű tagi kölcsönökkel felduzzasztott vállalkozások felé fordult. Az ilyen vállalkozások számára a mérleg gyanús kozmetikázása helyett megnyílt egy legális eszköz a beszámoló átstrukturálására.

A borús gazdasági kilátások, a minimálbér emelésével járó többletterhek, a csökkenő fogyasztás következtében visszaesett megrendelések egyenként is súlyos következményekkel járnak, egyidejűleg viszont összeadódik a hatásuk. A kkv-hitelezésben leszűkült a mozgástér, termékeket függesztettek fel a lejáró hitelszerződéseket pedig nem hosszabbítják meg.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter szerint csak a kis- és középvállalkozói réteget megcélzó hitelprogramok kiterjesztése lehet gyógymód az szféra problémáinak orvoslására. A miniszter álláspontja egyértelműen az, hogy élénkíteni kell a gazdaságot és a vállalkozások számára megfizethető termékekkel növelni kell a gazdaság motorjának számító réteg hitelfelvételi kedvét.

Folyamatosan érkeznek a megszorításokkal és a szigorításokkal kapcsolatos hírek a médiából, a vállalkozók előtt gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt bezárultak a kapuk. A lakossági hitelek mellett a kisvállalkozói hitelek esetében is több pénzintézetben felfüggesztették a svájci frank alapú termékeket és a gyorshiteleket.

A hitelintézetek a meglévő termékcsalád mindegyike mellé ingatlanfedezetet kér, a korábban rendkívül népszerű - tisztán a számlaforgalom alapján számított - fedezet nélküli hitelkeret is megszűnt. A szabad felhasználású jelzáloghitelek továbbra is elérhetőek, de a bankok adósminősítői sokkal alaposabban vizsgálják a hitel visszafizető készséget és képességet.

A forgóeszköz finanszírozás, a lombard hitel, a beruházási hitel, a lízing, a faktor, a bankgarancia és az akkreditív jelenleg is elérhető és működőképes konstrukciók, de a bankok közötti verseny átalakulásával ezeken a területeken is a feltételek némi szigorítására kell számítani. A likviditási problémákat egyre nehezebben tudják banki forrásokból kezelni a vállalkozások, ezáltal tömegesen válhatnak fizetésképtelenné az előttünk álló negyedévben.

Az elsősorban az építőipart megfertőző közbetartozás jelensége más szektorokban is megjelenhet, rövidesen a gazdaság minden szereplője találkozik az ebből adódó hátrányokkal. A vállalkozások számára egyre nagyobb kihívást jelent a vészterhes idők átvészelése, mindenki arra törekszik, hogy csökkentse a begyűrűző folyamatokkal szembeni kitettségét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az év vége közeledtével, a mérlegkészítések előtt gyakran megoldásra váró feladat a vállalkozások és könyvelők számára a tagi kölcsön mérlegben való átstrukturálása. A beszámoló trükkös kozmetikázása helyett azonban létezik egy olyan megoldás, amelynek köszönhetően a vállalkozás könnyen kikerülhet a tagi kölcsönre vadászó revizorok célkeresztjéből.

A lombard hitel keretein belül működő tőkekímélő konstrukcióról további információkat szerezhet, ha ide kattint!

Meg nem erősített forrásokból arról értesültünk, hogy a válságra történő hivatkozással elutasított hitelkérelmek mögött más is állhat a háttérben. A hitelintézetek belső működését nagyban befolyásolja az éves tervek teljesítésének kényszere, a hírek szerint a 2008-as évre előirányzott tervek többségét már teljesítették. A hitelkeret kimerülésével egyszerűbb magyarázni az elutasítást, ugyanakkor a jövő évi tervek meghatározásakor figyelembe vett bázis is alacsonyabb marad.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem