Legálisan kikerülhetsz az APEH látóköréből: itt a recept!

Pénzcentrum
2008. december 18. 05:40

A hitelszűke és a magas kamatok miatt rendkívül nehéz időket élnek a hazai kis- és középvállalkozások. Felmerül a kérdés, hogy a válság kellős közepén vajon milyen finanszírozási lehetőségei maradtak még a vállalkozói szférának. A revizorok célkeresztje az utóbbi időben a nem ritkán kétes eredetű tagi kölcsönökkel felduzzasztott vállalkozások felé fordult. Az ilyen vállalkozások számára a mérleg gyanús kozmetikázása helyett megnyílt egy legális eszköz a beszámoló átstrukturálására.

A borús gazdasági kilátások, a minimálbér emelésével járó többletterhek, a csökkenő fogyasztás következtében visszaesett megrendelések egyenként is súlyos következményekkel járnak, egyidejűleg viszont összeadódik a hatásuk. A kkv-hitelezésben leszűkült a mozgástér, termékeket függesztettek fel a lejáró hitelszerződéseket pedig nem hosszabbítják meg.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter szerint csak a kis- és középvállalkozói réteget megcélzó hitelprogramok kiterjesztése lehet gyógymód az szféra problémáinak orvoslására. A miniszter álláspontja egyértelműen az, hogy élénkíteni kell a gazdaságot és a vállalkozások számára megfizethető termékekkel növelni kell a gazdaság motorjának számító réteg hitelfelvételi kedvét.

Folyamatosan érkeznek a megszorításokkal és a szigorításokkal kapcsolatos hírek a médiából, a vállalkozók előtt gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt bezárultak a kapuk. A lakossági hitelek mellett a kisvállalkozói hitelek esetében is több pénzintézetben felfüggesztették a svájci frank alapú termékeket és a gyorshiteleket.

A hitelintézetek a meglévő termékcsalád mindegyike mellé ingatlanfedezetet kér, a korábban rendkívül népszerű - tisztán a számlaforgalom alapján számított - fedezet nélküli hitelkeret is megszűnt. A szabad felhasználású jelzáloghitelek továbbra is elérhetőek, de a bankok adósminősítői sokkal alaposabban vizsgálják a hitel visszafizető készséget és képességet.

A forgóeszköz finanszírozás, a lombard hitel, a beruházási hitel, a lízing, a faktor, a bankgarancia és az akkreditív jelenleg is elérhető és működőképes konstrukciók, de a bankok közötti verseny átalakulásával ezeken a területeken is a feltételek némi szigorítására kell számítani. A likviditási problémákat egyre nehezebben tudják banki forrásokból kezelni a vállalkozások, ezáltal tömegesen válhatnak fizetésképtelenné az előttünk álló negyedévben.

Az elsősorban az építőipart megfertőző közbetartozás jelensége más szektorokban is megjelenhet, rövidesen a gazdaság minden szereplője találkozik az ebből adódó hátrányokkal. A vállalkozások számára egyre nagyobb kihívást jelent a vészterhes idők átvészelése, mindenki arra törekszik, hogy csökkentse a begyűrűző folyamatokkal szembeni kitettségét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az év vége közeledtével, a mérlegkészítések előtt gyakran megoldásra váró feladat a vállalkozások és könyvelők számára a tagi kölcsön mérlegben való átstrukturálása. A beszámoló trükkös kozmetikázása helyett azonban létezik egy olyan megoldás, amelynek köszönhetően a vállalkozás könnyen kikerülhet a tagi kölcsönre vadászó revizorok célkeresztjéből.

A lombard hitel keretein belül működő tőkekímélő konstrukcióról további információkat szerezhet, ha ide kattint!

Meg nem erősített forrásokból arról értesültünk, hogy a válságra történő hivatkozással elutasított hitelkérelmek mögött más is állhat a háttérben. A hitelintézetek belső működését nagyban befolyásolja az éves tervek teljesítésének kényszere, a hírek szerint a 2008-as évre előirányzott tervek többségét már teljesítették. A hitelkeret kimerülésével egyszerűbb magyarázni az elutasítást, ugyanakkor a jövő évi tervek meghatározásakor figyelembe vett bázis is alacsonyabb marad.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05