3 °C Budapest

Legálisan kikerülhetsz az APEH látóköréből: itt a recept!

Pénzcentrum
2008. december 18. 05:40

A hitelszűke és a magas kamatok miatt rendkívül nehéz időket élnek a hazai kis- és középvállalkozások. Felmerül a kérdés, hogy a válság kellős közepén vajon milyen finanszírozási lehetőségei maradtak még a vállalkozói szférának. A revizorok célkeresztje az utóbbi időben a nem ritkán kétes eredetű tagi kölcsönökkel felduzzasztott vállalkozások felé fordult. Az ilyen vállalkozások számára a mérleg gyanús kozmetikázása helyett megnyílt egy legális eszköz a beszámoló átstrukturálására.

A borús gazdasági kilátások, a minimálbér emelésével járó többletterhek, a csökkenő fogyasztás következtében visszaesett megrendelések egyenként is súlyos következményekkel járnak, egyidejűleg viszont összeadódik a hatásuk. A kkv-hitelezésben leszűkült a mozgástér, termékeket függesztettek fel a lejáró hitelszerződéseket pedig nem hosszabbítják meg.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter szerint csak a kis- és középvállalkozói réteget megcélzó hitelprogramok kiterjesztése lehet gyógymód az szféra problémáinak orvoslására. A miniszter álláspontja egyértelműen az, hogy élénkíteni kell a gazdaságot és a vállalkozások számára megfizethető termékekkel növelni kell a gazdaság motorjának számító réteg hitelfelvételi kedvét.

Folyamatosan érkeznek a megszorításokkal és a szigorításokkal kapcsolatos hírek a médiából, a vállalkozók előtt gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt bezárultak a kapuk. A lakossági hitelek mellett a kisvállalkozói hitelek esetében is több pénzintézetben felfüggesztették a svájci frank alapú termékeket és a gyorshiteleket.

A hitelintézetek a meglévő termékcsalád mindegyike mellé ingatlanfedezetet kér, a korábban rendkívül népszerű - tisztán a számlaforgalom alapján számított - fedezet nélküli hitelkeret is megszűnt. A szabad felhasználású jelzáloghitelek továbbra is elérhetőek, de a bankok adósminősítői sokkal alaposabban vizsgálják a hitel visszafizető készséget és képességet.

A forgóeszköz finanszírozás, a lombard hitel, a beruházási hitel, a lízing, a faktor, a bankgarancia és az akkreditív jelenleg is elérhető és működőképes konstrukciók, de a bankok közötti verseny átalakulásával ezeken a területeken is a feltételek némi szigorítására kell számítani. A likviditási problémákat egyre nehezebben tudják banki forrásokból kezelni a vállalkozások, ezáltal tömegesen válhatnak fizetésképtelenné az előttünk álló negyedévben.

Az elsősorban az építőipart megfertőző közbetartozás jelensége más szektorokban is megjelenhet, rövidesen a gazdaság minden szereplője találkozik az ebből adódó hátrányokkal. A vállalkozások számára egyre nagyobb kihívást jelent a vészterhes idők átvészelése, mindenki arra törekszik, hogy csökkentse a begyűrűző folyamatokkal szembeni kitettségét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az év vége közeledtével, a mérlegkészítések előtt gyakran megoldásra váró feladat a vállalkozások és könyvelők számára a tagi kölcsön mérlegben való átstrukturálása. A beszámoló trükkös kozmetikázása helyett azonban létezik egy olyan megoldás, amelynek köszönhetően a vállalkozás könnyen kikerülhet a tagi kölcsönre vadászó revizorok célkeresztjéből.

A lombard hitel keretein belül működő tőkekímélő konstrukcióról további információkat szerezhet, ha ide kattint!

Meg nem erősített forrásokból arról értesültünk, hogy a válságra történő hivatkozással elutasított hitelkérelmek mögött más is állhat a háttérben. A hitelintézetek belső működését nagyban befolyásolja az éves tervek teljesítésének kényszere, a hírek szerint a 2008-as évre előirányzott tervek többségét már teljesítették. A hitelkeret kimerülésével egyszerűbb magyarázni az elutasítást, ugyanakkor a jövő évi tervek meghatározásakor figyelembe vett bázis is alacsonyabb marad.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem