Romló üzleti morál: egyre több a versenytilalom-sértés

Pénzcentrum
2008. december 15. 13:15

A hazai üzleti morál fokozatos romlását jelzi a vállalatértékesítések során megkötött versenytilalmi megállapodások sorozatos megszegése. Ezek évente akár hétmilliárd dollárnyi értékű, hazai vállalatokat érintő tranzakcióhoz kapcsolódóan jelenthetnek kockázatot - állapítja meg a Nógrádi Ügyvédi Iroda a közelmúlt hazai jogi gyakorlatának áttekintése alapján.

A bejelentett hazai vállalati fúziók, felvásárlások és jelentős tulajdonszerzést eredményező tranzakciók összesített értéke éves szinten hét és tízmilliárd dollár közé tehető. A tranzakciók több mint háromnegyede olyan területeken történt, ahol vélhetően - de nem publikáltan - versenytilalmi megállapodás is köttethetett a felek között.

"Tapasztalataink szerint növekszik a versenytilalmi kikötések, és ezzel együtt az ezek megsértéséből származó jogviták száma. A sértettek azonban ritkán fordulnak bírósághoz, mert a joggyakorlat a jelenség újdonsága miatt kiszámíthatatlan, az ügyekkel járó nyilvánosság pedig üzleti érdekeket sérthet" - állítja Dr. Nógrádi Péter, az általa vezetett Nógrádi Ügyvédi Iroda felmérésére támaszkodva.

Versenytilalmi megállapodást a felvásárlások és összefonódások során kötnek egymással a vállalkozások, amelynek során lemondanak egymás javára bizonyos piaci lehetőségekről. Ezek a megállapodások sokszor szerepelnek olyan cégeladásoknál, ahol a vevő nem szeretné, hogy akitől megvette a jól prosperáló, értékes céget, másnap új néven és arculattal új vállalkozást alapítson, és a régi, jól működő cégnek újdonsült versenytársa legyen.

A világméretű gazdasági válság hatására a vállalati tranzakciók száma növekedni fog, ahogy a piaci szereplők felvásárolják egymást, vagy egy fúzió keretében összeállnak, hogy együtt erősebb pozícióban vészeljék át a piaci turbulenciákat. Ezzel együtt várható, hogy felerősödik a magántőke és a kockázati tőke aktivitása is, és emiatt több olyan üzleti tranzakcióra lehet számítani a közeljövőben, ahol versenykorlátozást kér a pénzügyi befektető a korábbi tulajdonostól. "Mindeközben folyamatosan tapasztalható az üzleti morál folyamatos romlása is, márpedig a versenytilalmi megállapodások addig működnek, amíg a felek komolyan veszik őket" - teszi hozzá Dr. Nógrádi Péter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A versenytilalmi, titoktartási klauzula megszegésével okozott vagyoni és nem vagyoni károk egyaránt számottevőek. Az átlagos büntetés és kártérítés mértéke azonban nem megbecsülhető, mivel ez alapvetően a jogsértés fokától, szándékosságától, az okozott károk mértékétől függ.

Annak ellenére, hogy a versenytilalmi megállapodásokat széles körben alkalmazzák az üzleti életben, igen ritkán látnak napvilágot a megállapodások megszegéséről szóló hírek, mert a jogvitákat a felek igyekeznek még idejében, peren kívüli megállapodással rendezni. Így elkerülik, hogy a megállapodáshoz vagy magához az üzleti tevékenységhez kapcsolódó érzékeny információk nyilvánosságra kerüljenek, s emellett ez a megoldás természetesen idő, illetve költségtakarékosság szempontjából is mindkét félre nézve kedvezőbb. Mindez azt is jelenti ugyanakkor, hogy a kevés publikus információ miatt nehezebb a felmerülő jogviták kimenetelének megítélése.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem