Újra elérhetőek a turisztikai pályázatok

Pénzcentrum
2008. november 17. 13:43

Az elmúlt hónapokban sokan hiányolták a turisztikai pályázatokat. E területen is új lehetőségek nyíltak októberben, mivel elérhetőek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) új pályázatai - mondta el Essősy Zsombor a MAPI Zrt. vezérigazgatója. 


Az úgynevezett hármas tengely programjai a vidéki életminőség javítását célozzák meg. A potenciális pályázók között lehetnek olyan cégek is, amelyek a mezőgazdasági tevékenységüket kiegészítő helyi turisztikai vállalkozásba fognak. Jut pénz a falumegújításra és -fejlesztésre, valamint a régi korok vidéki örökségének megőrzésére is. A falusi, agro- és ökoturisztikai fejlesztések, beruházások infrastrukturális és szolgáltatási feltételeinek, s ezen fejlesztések marketingjének támogatására is pénz nyerhető - a teljes beruházás akár 100 százalékos támogatása is elérhető az önkormányzatok számára. A programban kiemelt szerepet kap a helyi mikrovállalkozások fejlesztése, új, vidéki munkahelyek teremtése. A pályázati keret 140-150 milliárd forint. 

A MAPI vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a meghirdetett pályázatokra első körben november 30-ig, ezt követően csak jövő év májusában és októberében lehet jelentkezni. Kivételt képeznek a helyi kulturális örökség fenntartására, helyreállítására, korszerűsítésére irányuló tervek. Ebben az esetben a teljes költség ellentételezésére lehet pályázni, a kifizetési kérelmek benyújtására először 2009. januárjában kerül sor.

A vidéki települések fejlesztésére az Európai Unió is egyre nagyobb figyelmet fordít. Ezt a törekvést erősíti meg az "Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Cím (IKSZT)" elnyerésére irányuló pályázat, amelynek célja többfunkciós, közösségi, közművelődési és szolgáltató központok létrehozása a pályázatot elnyerő településeken. A szolgáltató központok egyik előnye, hogy jelentősen megnövelik a vidéki települések lakosságának életminőségét és szélesítik a helyben elérhető alapszolgáltatások körét. Az IKSZT program támogatása a kisebb települések számára is megoldást jelent, mivel ennek keretében sor kerül az információs és kommunikációs technológiák helyi elérhetőségének javítására, felújítására, és a funkciójukat veszített épületek modernizálására.

A MAPI vezérigazgatója elmondta, hogy eddig számos településnek segítettek az IKSZT-pályázat elkészítésében. A kiírók szerint közel 300 vidéki település számára tudnak majd a tervek megvalósításához maximum 50 millió forintos támogatást nyújtani.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16