Átcsoportosítások az operatív programok forrásaiban?

Pénzcentrum
2008. november 12. 08:47

Az Informatika Vállalkozások Szövetségének tudomására jutott információ szerint kormányzati szándék van az operatív programok keretében rendelkezésre álló források egy részének átcsoportosítására. Az IVSZ mindezt csak olyan formában támogatná, mely a megkezdett államigazgatási reformhoz igazodik, továbbra is segíti az informatikai fejlesztések folytatását, legfőképp pedig a gazdaság élénkítését szolgálja.


Az IVSZ információi szerint az Államreform Operatív Programban (ÁROP) megmaradt, eredetileg főleg jogszabály-egyszerűsítésre szánt pénzforrásokat a kormányzat más operatív programba tervezi átcsoportosítani. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége abban az esetben tudja támogatni ezt a kezdeményezést, ha az átcsoportosított források a gazdaság élénkítését vagy versenyképes tudás megszerzését segítik, mindez pedig a lehető legszélesebb kör - beleértve az informatikai iparág - érdekeit szolgálja, másrészt továbbra is lehetőség adódhat az ÁROP eredeti céljaihoz kapcsolódó informatikai fejlesztések folytatására. 

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programban (EKOP) rögzített keretösszegeknek 10 százalékát tervezik máshova áthelyezni. Bár az arányokat tekintve ugyan jóval kisebb az átcsoportosítandó forrás nagysága, az IVSZ úgy gondolja, egy ilyen kiemelten fontos területtől nem szabad elvonni támogatásokat, hiszen a tervezett beruházások éppen az államigazgatás takarékosabb és ésszerűbb gazdálkodását hivatottak szolgálni. A globális gazdasági kihívásokra adandó válaszokban valamennyi ország nagy súlyt helyez a gyors alkalmazkodóképességre, a különös piaci sérülékenységek kezelésére. Magyarország helyesen azonosította a kis- és közepes vállalkozások megerősítését versenyképességünk zálogaként, és a közszférát a lehetséges megtakarítások forrásaként. Mindkét területen az informatikai megoldások adják azt az eszközkészletet, amelyen keresztül a beavatkozás legjobban hasznosul, eredményeit azonnal mérni lehet, s a gyorsan változó gazdasági helyzetnek megfelelően lehet utóhangolni. E mellett szól, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november 4-i szakmai találkozóján Bakács András, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Tudás Főosztályának vezetője az innovációs tervek ismertetésekor bemutatta a kormányprogramban kiemelten kezelendő öt ágazatot, melyek között az IKT szektor is szerepel.

"Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége azt javasolja, a kormányzati informatikai fejlesztéseket érintő támogatásokat ne csoportosítsák át más célokra, hogy az államigazgatás reformjának ütemét tartani lehessen. E mellett minden állampolgár számára fontos, hogy az államigazgatási eljárások egyszerűsödjenek, és az internet segítségével könnyen elérhetővé váljanak a szolgáltatások. Az informatikai beruházások eredményeként a hatósági ügyintézés ideje töredékére csökkenhet, és lehetővé válhat egy sokkal hatékonyabb és nagyságrendekkel alacsonyabb költségekkel működő közigazgatás létrehozása, amely hatékonyan, azok versenyképességét növelő módon tudja ügyfeleit, a magyar KKV-kat kiszolgálni. Az informatika fejlesztésektől elvont összegek ennek értelmében többszörösen jelennek majd meg - a közigazgatás működési költségi oldalán" - mondta Keresztesi János, az IVSZ elnöke.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem