13 °C Budapest

Átcsoportosítások az operatív programok forrásaiban?

Pénzcentrum
2008. november 12. 08:47

Az Informatika Vállalkozások Szövetségének tudomására jutott információ szerint kormányzati szándék van az operatív programok keretében rendelkezésre álló források egy részének átcsoportosítására. Az IVSZ mindezt csak olyan formában támogatná, mely a megkezdett államigazgatási reformhoz igazodik, továbbra is segíti az informatikai fejlesztések folytatását, legfőképp pedig a gazdaság élénkítését szolgálja.


Az IVSZ információi szerint az Államreform Operatív Programban (ÁROP) megmaradt, eredetileg főleg jogszabály-egyszerűsítésre szánt pénzforrásokat a kormányzat más operatív programba tervezi átcsoportosítani. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége abban az esetben tudja támogatni ezt a kezdeményezést, ha az átcsoportosított források a gazdaság élénkítését vagy versenyképes tudás megszerzését segítik, mindez pedig a lehető legszélesebb kör - beleértve az informatikai iparág - érdekeit szolgálja, másrészt továbbra is lehetőség adódhat az ÁROP eredeti céljaihoz kapcsolódó informatikai fejlesztések folytatására. 

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programban (EKOP) rögzített keretösszegeknek 10 százalékát tervezik máshova áthelyezni. Bár az arányokat tekintve ugyan jóval kisebb az átcsoportosítandó forrás nagysága, az IVSZ úgy gondolja, egy ilyen kiemelten fontos területtől nem szabad elvonni támogatásokat, hiszen a tervezett beruházások éppen az államigazgatás takarékosabb és ésszerűbb gazdálkodását hivatottak szolgálni. A globális gazdasági kihívásokra adandó válaszokban valamennyi ország nagy súlyt helyez a gyors alkalmazkodóképességre, a különös piaci sérülékenységek kezelésére. Magyarország helyesen azonosította a kis- és közepes vállalkozások megerősítését versenyképességünk zálogaként, és a közszférát a lehetséges megtakarítások forrásaként. Mindkét területen az informatikai megoldások adják azt az eszközkészletet, amelyen keresztül a beavatkozás legjobban hasznosul, eredményeit azonnal mérni lehet, s a gyorsan változó gazdasági helyzetnek megfelelően lehet utóhangolni. E mellett szól, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november 4-i szakmai találkozóján Bakács András, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Tudás Főosztályának vezetője az innovációs tervek ismertetésekor bemutatta a kormányprogramban kiemelten kezelendő öt ágazatot, melyek között az IKT szektor is szerepel.

"Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége azt javasolja, a kormányzati informatikai fejlesztéseket érintő támogatásokat ne csoportosítsák át más célokra, hogy az államigazgatás reformjának ütemét tartani lehessen. E mellett minden állampolgár számára fontos, hogy az államigazgatási eljárások egyszerűsödjenek, és az internet segítségével könnyen elérhetővé váljanak a szolgáltatások. Az informatikai beruházások eredményeként a hatósági ügyintézés ideje töredékére csökkenhet, és lehetővé válhat egy sokkal hatékonyabb és nagyságrendekkel alacsonyabb költségekkel működő közigazgatás létrehozása, amely hatékonyan, azok versenyképességét növelő módon tudja ügyfeleit, a magyar KKV-kat kiszolgálni. Az informatika fejlesztésektől elvont összegek ennek értelmében többszörösen jelennek majd meg - a közigazgatás működési költségi oldalán" - mondta Keresztesi János, az IVSZ elnöke.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem