24 °C Budapest

Túlélőprogram rövidebb nyitvatartással: 600 milliárdot bukik a hazai kereskedelem

Pénzcentrum
2008. november 4. 08:15

Holnap lesz az európai kereskedelem napja, Magyarországon azonban nincs ok az ünneplésre. A múlt év óta csökken a kiskereskedelmi forgalom volumene, a visszaesés mértéke az idei év első nyolc hónapjában két százalékra tehető - írja a Magyar Hírlap.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a mostani válság megrendíti a kereskedelmi szektort. Több üzem leállt, megkezdődtek a leépítések, mindez pedig rontja az emberek fizetőképességét. Jelentősebb visszaesés várhatóan a tartós fogyasztási cikkek piacán lehet.

Tavaly háromezerrel csökkent az üzletek száma, mely folyamat az idén sem állt meg, bár a pontos számadatok egyelőre nem ismertek.

A kormány költségvetési tervezete szerint jövőre 3,1%-kal csökkenhet a háztartások fogyasztása, mely legalább mintegy mínusz 600 milliárd forintot jelent. Az összeg nagy része várhatóan a kereskedelemben csapódik le, mivel az emberek itt tudnak spórolni, a közüzemi számláikat be kell fizetniük.

A kereskedelmi szereplőknek a túlélés érdekében vélhetően el kell halasztaniuk a beruházásokat, fejlesztéseket, és aki teheti, olcsóbb cikkekkel bővíti kínálatát. Többen rövidíthetik a nyitvatartást és részmunkaidős foglalkoztatásra térhetnek át, illetve feketén próbálhatnak boldogulni.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM